ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠεριφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Προβληματίζουν τα μόλις 46 εκατ. για υποδομές

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Προβληματίζουν τα μόλις 46 εκατ. για υποδομές

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: Προβληματίζουν τα μόλις 46 εκατ. για υποδομές
  • Το σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο
  • 137 εκατ. περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ήρθε χθες το σχέδιο για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης σε δύο φάσεις, που ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αποστέλλεται τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες Αρχές της Κομισιόν και η έγκριση από τις Βρυξέλλες αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με πιθανότερη ημερομηνία τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στην τοποθέτησή του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η διαβούλευση γνώρισε σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους φορέων και πολίτες, καθώς κατατέθηκαν περίπου 150 προτάσεις.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης χαρακτήρισε πολύ καλό το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη προγραμματική περίοδο και υπογράμμισε ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ για τη Δυτική Ελλάδα θα είναι κατά 137,5 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο φτάνοντας τα 628 εκατ. ευρώ.

«Δεν είμαστε εδώ σήμερα για να παρουσιάσουμε κάποιον κατάλογο έργων ή δράσεων.  Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι διανύουμε μία δύσκολη εποχή.  Η πανδημία πρόσθεσε νέα προβλήματα και δημιούργησε και νέα. Και η κοινωνία είναι πιεσμένη. Αναζητάει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Αυτό δημιουργεί μία απολύτως θεμιτή και κατανοητή πίεση σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης και εξουσίας. Μία πίεση, που τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά, όχι απλώς τη συμμεριζόμαστε, αλλά εν τοις πράγμασι κάνουμε κάθε τι δυνατό για να επιταχύνουμε δράσεις και να φέρουμε αποτελέσματα. Όμως, δεν πρέπει και ποτέ να ξεχνάμε κάτι ακόμα: Για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πρέπει να έχουμε και τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό.

Και όταν έχουμε να κάνουμε με μία κοινωνία 700.000 ανθρώπων και μία Περιφέρεια με τα προβλήματα και τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας, όσοι εκπροσωπούμε αυτόν τον τόπο, δεν μας επιτρέπεται να… αυτοσχεδιάζουμε.

Πρέπει μόνο να σχεδιάζουμε, να δρούμε με στρατηγική και με όραμα, αλλά και να πετυχαίνουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα. Αυτό είναι το νόημα όσων ανέφερα μέχρι τώρα.  Ένας στιβαρός σχεδιασμός που θα μας βοηθήσει να έχουμε δράσεις με καλά αποτελέσματα. Όσο πιο καλό το σχέδιο, τόσο πιο καλά και τα αποτελέσματα για τον τόπο μας» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Η συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε μεγάλο βαθμό σημαδεύτηκε από τον προβληματισμό για τους περιορισμένους πόρους του άξονα του νέου ΕΣΠΑ, που αφορά τα έργα υποδομής (οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά) με προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά τα 46 εκατ. ευρώ.

Ο προβληματισμός αυτός όπως φάνηκε διατρέχει οριζόντια όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν κριθεί επιλέξιμα τέτοιου τύπου μεγάλα έργα.

«Θα θέλαμε πολλά περισσότερα χρήματα, γιατί τα έχουμε ανάγκη» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπενθυμίζοντας ότι «δεν ξεκινάμε όλοι από το ίδιο σημείο». «Όταν θες τη συνοχή πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι ίδια η αφετηρία για όλους και ακολουθώντας μία οριζόντια πολιτική, το έλλειμμα της συνοχής θα διαιωνίζεται» πρόσθεσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει τεθεί στην Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την διαπραγμάτευση με τα ευρωπαϊκά όργανα.

Από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εκτίμησε ότι το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ κινείται στην πεπατημένη του προγράμματος που καταρτίστηκε το 2015 από τη δική του Περιφερειακή Αρχή και σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα πρόγραμμα στατικό σε ένα περιβάλλον που αλλάζει».

Αναφορικά με τον τομέα των υποδομών συμφώνησε ότι οι υποδομές θα είναι «το μεγάλο θύμα» και υπογράμμισε τον κίνδυνο πως «αν αστοχήσει ένα έργο της τρέχουσας περιόδου και πάει μεταφερόμενο στη νέα περίοδο, τότε δεν θα έχουμε τίποτα στο νέο ΕΣΠΑ».

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης για το ζήτημα των υποδομών σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να αναζητηθεί περισσότερη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ σημείωσε ότι διεκδίκηση θα υπάρξει και μέσα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας πάντως από την πλευρά του διαπίστωσε ότι «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με δικαιολογία την πανδημία έχει καταρρεύσει» και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για το αν οδικά έργα, όπως η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η σύνδεση του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια Οδό ή ο δρόμος Αγρίνιο-Καρπενήσι θα συνεχιστούν τη νέα περίοδο.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σπηλιόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» έκανε μία συνολικότερη εκτίμηση λέγοντας ότι «φοβάμαι πως δεν σχεδιάζουμε εμείς, καθώς είναι τόσο σφιχτές οι διαδικασίες που πολλά πράγματα είναι προσχεδιασμένα», ενώ πρότεινε για τα μεγάλα έργα υποδομής και για το πλαίσιο διεκδίκησης τέτοιων έργων θα πρέπει να υπάρξει μία αναλυτικότερη και ειδική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κορονοϊός: 40 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 3.065 σε όλη την χώρα

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr