
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Η κλιματική κρίση και οι καταστροφές στο σχεδιασμό όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Δημητρογιάννης τονίζει μεταξύ άλλων: «Πρέπει να αλλάξουν ακόμη και τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις υποδομές»
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ο καύσωνας του Ιουλίου στα μέρη μας, αλλά και συνολικά στην νότια Ευρώπη θα ήταν σχεδόν αδύνατος χωρίς την κλιματική αλλαγή, έχουν εκτιμήσει οι ειδικοί προβλέποντας έναν ακραίο καύσωνα κάθε δέκα χρόνια για τη νότια Ευρώπη, κάθε 15 για τις ΗΠΑ και το Μεξικό και κάθε πέντε για την Κίνα.
«Σε 20 χρόνια, το Αμβούργο θα μπορούσε να έχει κλίμα σαν αυτό της νότιας Γαλλίας», τονίζουν ειδικοί προβλέποντας ότι η βόρεια Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας στο μέλλον. «Υπάρχουν σύνολα δεδομένων, τα οποία δείχνουν το γεωγραφικό πλάτος, στο οποίο θα βρίσκεται το Αμβούργο σε 20 χρόνια».
Μέχρι τότε όμως, ακριβώς επειδή η κλιματική κρίση (κι όχι απλώς αλλαγή πλέον) είναι απρόβλεπτη, αυτό που βιώνει ολόκληρη η Ελλάδα αυτές τις μέρες είναι το ακριβώς αντίθετο: ανείπωτη καταστροφή και θάνατοι από πλημμυρικά φαινόμενα πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας. Οπότε, εύλογα γεννάται το ερώτημα κι εδώ στην Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και το σχεδιασμό μπορούν να κάνουν οι αρχές για το άμεσο και το απώτερο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λάμπρο Δημητρογιάννη πρόκειται για μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Δεν φτάνει μόνο η διαπίστωση και η εγρήγορση που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες, πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία και στα έργα και τις υποδομές μας, με πρώτο και κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα και την κλιματική προσαρμογή. Για να γίνει αντιληπτό αυτό που λέω, αρκεί να σας πω ότι σε κάποιες βορειότερες χώρες τρέχει εδώ και μια δεκαετία πρόγραμμα αντικατάστασης της διατομής των σωλήνων απορροής των υδάτων, λόγω κλιματικής κρίσης. Τα έργα μας θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον και οι υποδομές έχουν ήδη μελέτες με πρόβλεψη για αύξηση πλημμυρών, διάβρωση εδαφών, αύξηση κατολισθήσεων και καθιζήσεων, καθώς και ταχύτερη διάβρωση στην θεμελίωση γεφυρών».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρογιάννη, η Περιφέρεια έχει υπολογίσει ότι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η τρωτότητα των έργων χρειάζεται ένα πρόγραμμα 193 εκατ. ευρώ, που θα στοχεύει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταφορών, αναθεώρηση πρωτοκόλλων για την ανθεκτικότητα, συμπληρωματικά έργα (π.χ. αναχώματα) και μελέτες για τα ευπαθή σημεία, όπως η αποχέτευση στις διασταυρώσεις ή τα σημεία που υφίστανται ταχύτερη καθίζηση λόγω πλημμυρικών φαινομένων. «Αρκεί να πούμε ότι λόγω κλιματικής κρίσης θα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο νέα ασφαλτικά μίγματα, αφενός πιο ανθεκτικά στη θερμότητα κι αφετέρου με σύσταση που διευκολύνει την ταχύτερη απορροή των υδάτων. Παράλληλα ήδη προσπαθούμε να βρούμε πόρους για νέες τεχνολογίες πληροφόρησης για πολίτες, οδηγούς, καλλιεργητές, επισκέπτες κλπ διότι είναι όλο και μεγαλύτερες οι ανάγκες για οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, αλλά και τις ίδιες τις Αρχές στη διάρκεια των παρεμβάσεών τους», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Το κακό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ταχύτητα των εξελίξεων. «Όταν μόνο για τις πλημμύρες πρέπει να βιαστείς να προλάβεις τη διάγνωση για την ευστάθεια, τις κατασκευές, τις ζώνες προστασίας στις κοίτες, όπου αυτές δεν υπάρχουν, την τηλεμετρία για τις προγνώσεις της μετεωρολογίας και τις απαιτήσεις για κάλυψη του εδάφους εκεί που υποχωρεί, καταλαβαίνει κανείς ότι θα δοθεί αγώνας δρόμου τα επόμενα χρόνια και πρέπει να έχουμε τους πιο έτοιμους στις κατάλληλες θέσεις», καταλήγει.
Κλιματική… καραμπόλα και στα τρόφιμα
Η ΠΔΕ και γενικά η Αυτοδιοίκηση δεν θα έχουν μόνο την εξίσωση «κλιματική κρίση-υποδομές-βιωσιμότητα» να αντιμετωπίσουν, αλλά και τις επιπτώσεις στα τρόφιμα και τα οικονομικά μεγέθη. Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο και πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο να μειωθεί σε απειλητικό επίπεδο η παραγωγή αγαθών που αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου. Ακόμη και στην Ευρώπη, η ξηρασία, τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων τα τελευταία χρόνια.
Πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνει ο άνθρωπος καθημερινά θα γίνουν πολύ πιο ακριβά και δυσεύρετα, για παράδειγμα ο καφές αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορεύματα των διεθνών αγορών. Με τις προοπτικές της παραγωγής να επιδεινώνονται, είναι λογικό να αναμένεται μεγάλη αύξηση του καφέ στις αγορές που ακολούθως θα επηρεάσουν και τον τελικό καταναλωτή. Μια τέτοια προοπτική θα σημάνει ότι θα ακριβύνουν τα πάντα στην εστίαση με οικονομικά αποτελέσματα που δεν τα γνωρίζουμε ακόμη. Οι απαντήσεις για το τι κάνουμε στο μέλλον δεν είναι δεδομένες…
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Κακοκαιρία Daniel: Στους 10 ο αριθμός των νεκρών, 4 αγνοούμενοι