ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠεριφέρεια: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Γυναίκα Γέφυρα Ζωής”

Περιφέρεια: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Γυναίκα Γέφυρα Ζωής”

Περιφέρεια: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Γυναίκα Γέφυρα Ζωής”

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα κορίτσια» «ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΡΦΥΡΑ ΖΩΗΣ» που διοργάνωσαν η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και η Ένωση Γυναικών Πάτρας (Ε.ΓΥ.ΠΑ.), με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. το πρωί του Σαββάτου 2/4/2022.

Την εκδήλωση άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς, ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Γιάννης Φρέρηςο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στις πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και εταιρικού ακτιβισμού της παραχωρησιούχου εταιρείας, όπως είναι η πλατφόρμα Θ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Θετική- Θηλυκή) της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., η πρόεδρος της Ε.ΓΥ.ΠΑ. Άννα – Μαρία Ρογδάκη η οποία τόνισε την επίκαιρη σημασία της εκδήλωσης τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία πρέπει να σταθεί απέναντι στη βία και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ο οποίος τόνισε ότι στην εποχή που οι επιπτώσεις της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, αναζωπύρωσε ανισότητες έμφυλης και οικογενειακής βίας «που μοιάζουν με πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη, είναι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας ισχυρής συμμαχίας πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, κοινωνικών κινημάτων, δικτύων αλληλεγγύης, γυναικείων οργανώσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πατρών, αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος. 

Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένη στις Πεποιθήσεις, τα Δικαιώματα των Γυναικών και το Νομικό Πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα.

Η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της έκθεσης–ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιάΈλενα Κουντουρά τόνισε την ανάγκη να γίνουν ενέργειες που θα άρουν δομικές αδικίες μεταξύ ανδρών-γυναικών σε μια εποχή που η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία αποτελούν μια «σιωπηλή πανδημία που είναι σε έξαρση». Παράλληλα ανέφερε πως «το κράτος πρέπει να μεριμνήσει ώστε η διάσταση του φύλλου να ενταχθεί οριζόντια σε όλες τις πολιτικές του» ώστε οι γυναίκες να έχουν τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούνται.

Από την πλευρά της η βουλευτής Κιλκίς και Α’ αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπουτου ΣΥΡΙΖΑ‐ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου τόνισε πως δυστυχώς δεν έχουν γίνει πολλά στον τομέα της αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αναρωτήθηκε σε τι βαθμό εφαρμόζονται τα όσα προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά την χρησιμότατα των Επιτροπών Ισότητας σε Περιφέρειες και Δήμους που μπορούν να λειτουργήσουν ως «πυλώνες αφύπνισης» αν στηριχθούν ουσιαστικά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε η προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης ΕνδοοικογενειακήςΒίας της Διεύθυνσης ΓενικήςΑστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β ́και ψυχολόγος, Μαρία‐Σοφία Κυριάκου, για τις καταγγελίες και τα περιστατικά κακοποίησης τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 2020 παρατηρήθηκε αύξηση 4% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (192 περιστατικά περισσότερα) ενώ «σοκαριστικά» χαρακτήρισε τα στοιχεία για το 2021, όπου η αύξηση έφτασε το 62%.  Σε ένα σύνολο 6000 θυμάτων το 2020, το 2021 τα θύματα ανήλθαν σε 10.000, ενώ ανέφερε ότι η Δυτική Ελλάδα φιγουράρει στη δεύτερη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, μετά τα Ιόνια Νησιά, με βάση τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθεί η Αττική και οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ο Βασίλης Μάρκου, δικηγόρος ‐ ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «ΕΡΙΦΥΛΗ» τόνισε ότι οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων αλλά σηματοδοτούν την αρχή μιας πορείας κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών αλλαγών, ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη κοινωνικών υποδομών για την φροντίδα εξαρτημένων μελών της οικογένειας, δομών υποστήριξης και προστασίας σε περιπτώσεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος ο ιδιωτικός ερευνητήςΓιώργος Τσούκαλης αναφερόμενος σε δικές του βιωματικές εμπειρίες, τόνισε πως «η γυναίκα δεν είναι απλά η γέφυρα ζωής, αλλά ο πιο σημαντικός πυλώνας στη ζωή του κάθε ανθρώπου», επισημαίνοντας την ανάγκη να ενεργοποιηθούν όλοι οι πολίτες ώστε να αντιμετωπιστούν τα έντονα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών των τελευταίων ετών. «Ο πολιτισμός αποτελεί ανάχωμα στη βία και τη παραβατικότητα» επεσήμανε.

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τους βουλευτές ΑχαϊαςΣία Αναγνωστοπούλου,Άγγελο Τσιγκρή,  και Κώστα Μάρκου.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Για την κοινωνία που επιθυμούμε», η Αμαλία Βούλγαρη, εντεταλμένος σύμβουλος / βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με αρμοδιότητες σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ισότητας, άρσης κοινωνικών ανισοτήτων και φυλετικών διακρίσεων και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που στόχο έχουν την ενδυνάμωση, ενθάρρυνση και υποστήριξη των γυναικών που αντιμετωπίζουν κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η Άννα Ρούσσου, καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και στο Ακαδημαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει η αναγκαία ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων, με τις γυναίκες μέλη ΔΕΠ να είναι λιγότερες στις 6 από τις 7 σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ακόμα και σε επίπεδο φοιτητών, όπου οι γυναίκες διατηρούν ελαφρύ προβάδισμα στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, σε επίπεδο διδακτορικών προγραμμάτων η εικόνα αντιστρέφεται.

Η Μπέττυ Τσακαρέστου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων ‐ADandPRLAB του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειον Πανεπιστήμιο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα DaretoChallenge, που στόχο έχει να συνδέσει λύσεις βιωσιμότητας μεταξύ των δύο φύλλων με καινοτόμες λύσεις.

Η πρόεδρος και συνιδρύτρια οργανισμού «WOMEN ACT»Μαίη Ζαννή, αναφερόμενη στις δράσεις του οργανισμού, τόνισε την ανάγκη δικτύωσης των γυναικών καθώς και τη σημασία των καμπανιών ευαισθητοποίησης του κοινού σε ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες. «Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε μια γέφυρα για να γίνει κάτι διαφορετικό στην κοινωνία μας» επεσήμανε.

Η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια οργανισμού «WOMEN ON TOP» και συγγραφέας, αναφερόμενη και η ίδια σε στοιχεία και πρωτοβουλίες του οργανισμού, πως πρέπει να γίνουν και επιπλέον δράσεις ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ τυπικής και ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Η Βάσω Βήττα δημοσιογράφος ‐ εκδότρια της εφ. «ΑΙΧΜΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», αναφέρθηκε στην ανάγκη λειτουργίας δομών και γραφείων ψυχολογικής στήριξης από τους δήμους και άλλους φορείς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε συνεργασία με την ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για την στήριξη των γυναικών.

Τέλος η Ευαγγελία Σουμέλη, σκηνοθέτης έδωσε τη δική της οπτική για τα ζητήματα έμφυλης βίας και των δικαιωμάτων των γυναικών. «Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας προϋποθέτει ορατότητα» επεσήμανε, τονίζοντας πως ο κινηματογράφος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ταινιών, σειρών και ντοκιμαντέρ που έχουν ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα.

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με σύντομες παρεμβάσεις από την βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου και την Χαρά Γουλιάμη, ψυχολόγος, ιδρυτικό μέλος του σωματείου «ΙΚΕΛΟΣ»

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr