ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠερίεργο λεμόνι σε σχήμα κυπέλλου, στα Καλύβια

Περίεργο λεμόνι σε σχήμα κυπέλλου, στα Καλύβια

Περίεργο λεμόνι σε σχήμα κυπέλλου, στα Καλύβια

Έναν ¨περίεργο¨ και παράξενο καρπό λεμονιού έκοψε από δέντρο φυτεμένο στον κήπο του στα Καλύβια, ο συγχωριανός μας Γεράσιμος Δ. Μπελεβώνης, ο οποίος έμεινε έκπληκτος από το σχήμα του και μας έστειλε σήμερα φωτογραφίες για να μοιραστεί μαζί μας το παράδοξο φαινόμενο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η φύση μας εκπλήσσει με τα τερτίπια και τα παράδοξά της, όπως ο καρπός λεμονιού που συνέλλεξε ο συγχωριανός μας από την λεμονιά του και μοιάζει σαν κύπελλο που ¨αγκαλιάζει¨ ένα άλλο λεμόνι. Και όπως γράφει χαριτολογώντας ένας φίλος μοιάζει με διασταύρωση ξινού καρπού με το… κύπελλο του Μουντιάλ!!!

Πάντως ψάξαμε λίγο το θέμα και μάθαμε ότι, η παραμόρφωση στο σχήμα των λεμονιών είναι φαινόμενο που μπορεί να συμβεί όταν ακάρεα τσιμπήσουν το καρπό όταν ακόμα αυτός είναι πολύ μικρός…

Αιτία λοιπόν για το παράξενο σχήμα του λεμονιού είναι ένα μικροσκοπικό άκαρι, το «Eriophyes sheldoni», γνωστό και ως παραμορφωτικό άκαρι της λεμονιάς, αόρατο με γυμνό μάτι αφού το μέγεθός του είναι 0,15-0,20 mm. Προσβάλλει τους φυλλοφόρους και ανθοφόρους οφθαλμούς της λεμονιάς και προκαλεί ανώμαλη έκπτυξη των φύλλων και παραμόρφωση των καρπών (τερατομορφίες).

kalyvia.gr

ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου – Drone-άρει, δημιουργεί και πρωτοτυπεί…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr