ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα – “Ξενύχτησαν” το Πάρκο

Πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα – “Ξενύχτησαν” το Πάρκο

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγρινίου

Πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα

Ξενύχτησαν το Πάρκο

Πλήθος τοποθετήσεων από Δημοτικούς Συμβούλους και πολίτες

 

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για την πόλη του Αγρινίου αλλά κι ένα τυπικό ζήτημα, απασχόλησαν το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ξεκινώντας με την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστών έργων του Δήμου Αγρινίου για το 2015, συνεχίζοντας με τον ορισμό εκπροσώπου και αναπληρωτή του στο στις Γενικές Συνελεύσεις της Βιομηχανικό Σφαγείο της Ε.Α.Σ. αλλά και το καυτό θέμα του Πάρκου, απασχόλησαν επί μακρόν δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που έδωσαν το παρών. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε πολλές φορές από ένταση αλλά και από πλούτο τοποθετήσεων και προτάσεων, σχεδόν πρωτοφανές για τα συνήθως «τυπικά» δημοτικά συμβούλια.

Ως προ ημερησίας διατάξεως εγκρίθηκε ομόφωνα η παραχώρηση χώρων στην Πλατεία Δημοκρατίας και την Πλατεία Δημάδη, για την πραγματοποίηση των καθιερωμένων χριστουγεννιάτικων γιορτών. Ακολούθησε τοποθέτηση του Δημήτρη Τραπεζιώτη, επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα», ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων μέσω email, και ζήτησε, τουλάχιστον για τα σοβαρά ζητήματα, να γίνεται και έγγραφη ειδοποίηση. Ο κ. Ρόκος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι υπάρχει και έγγραφη ενημέρωση όπως και ενημέρωση μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο για την διεξαγωγή δημοτικών συμβουλίων, ενώ ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε την χρονική πίεση που υπάρχει από τον «Καλλικράτη» για τακτοποίηση όλων των δημοτικών εκκρεμοτήτων πριν το τέλος του χρόνου.

Ακολούθησε αμέσως μετά τοποθέτηση του κ. Παπαναστασίου για το τεχνικό έργο, ο οποίος μίλησε για τις περικοπές πόρων στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει ο δήμος, κάνοντας λόγο για «διαχείριση της φτώχειας», ενώ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι από τα περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ που μπορεί να διαθέσει για έργα από δικούς του πόρους ο δήμος, τα μισά περίπου είναι ήδη δεσμευμένα εξαιτίας τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. «Κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια σκούπιζαν κι έβαζαν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ζητώντας παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει το θέμα ανοικτά.

Αμέσως μετά μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος του «Ανυπότακτου Αγρινίου», Στέλιος Μερμίγκης, ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων για το τεχνικό έργο. Οι ερωτήσεις του κ. Μερμίγκη κατέδειξαν την δυσκολία μελέτης του ογκωδέστατου φακέλου των τεχνικών έργων από τους συμβούλους του δήμου, όπως είχε θίξει νωρίτερα και ο κ. Τραπεζιώτης, με αποτέλεσμα ο κ. Παπαναστασίου να θέσει το ερώτημα αν κρίνεται σκόπιμο να αναβληθεί η συγκεκριμένη συζήτηση. Τελικά όμως αποφασίστηκε να ακολουθηθεί το πρόγραμμα της τακτικής συνεδρίασης και το θέμα να τεθεί κανονικά προς συζήτηση.

Οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν, κατέδειξαν τις διαφορετικές λογικές που υπάρχουν για την διαχείριση των δημοτικών πόρων από ίδια έσοδα αλλά και το ΕΣΠΑ, όπως και για την κατεύθυνση προς την οποία θα μπορούσε να κινηθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Υπερασπίζοντας επί της ουσίας το πρόγραμμα που είχε καταρτηθεί επί δημαρχίας του, ο κ. Μοσχολιός ανέφερε ότι είναι «περήφανος» για το εκτενές τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και αναρωτήθηκε αν υπάρχει άλλος δήμος στην Ελλάδα αντίστοιχου ή μεγαλύτερου μεγέθους από τον Δήμο Αγρινίου, που να υλοποιεί τόσο πολλά έργα.

Ο κ. Τραπεζιώτης από την πλευρά του κατέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες του «Καλλικράτη» στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, που όπως υποστήριξε δημιούργησαν «αδύναμους» δήμους, και πρότεινε ως λύση την «έξοδο από το Μνημόνιο και τον Καλλικράτη». Από πλευράς «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Δημήτρης Δήμας υποστήριξε ότι τα υλοποιούμενα έργα με το τεχνικό πρόβλημα αποτελούν «καθρέφτη» μιας αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ τάχθηκε κατά της «εμπορικής» λογικής των έργων και ζήτησε έργα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, δίνοντας όμως έμφαση και σε αθλητικές και πολιτιστικές δομές. Ο κ. Μερμίγκης χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ως «ιμάντα μεταφοράς πόρων από τον λαό σε εργολαβικά συμφέροντα» και τάχθηκε κατά της λογικής με την οποία εντάσσονται ως επιλέξιμα έργα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ακολούθησε δευτερολογία του κ. Παπαναστασίου, κατά την οποία είπε ότι έργα 300.000 ευρώ θα φύγουν από την αυτεπιστασία και θα δημοπρατηθούν, ενώ με την σειρά τους τοποθετήθηκαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Κατά την ψηφοφορία της έγκρισης του προγράμματος τεχνικών έργων, αυτό ψηφίστηκε από τις παρατάξεις των κ.κ. Παπαναστασίου, Μοσχολιού και Τραπεζιώτη, με τις επιφυλάξεις τις οποίες διατύπωσε.

Δεύτερο θέμα, η τοποθέτηση εκπροσώπου του δήμου στις Γενικές Συνελεύσεις της εταιρείας Βιομηχανικό Σφαγείο Ε.Α.Σ. Αγρινίου Α.Ε., με το σώμα να αποδέχεται κατά πλειοψηφία (διαφοροποιήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση») την τοποθέτηση του Γιάννη Μπαλαμάκη και του Παναγιώτη Στούπα ως αναπληρωτή του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τρίτο θέμα της συνεδρίασης, η συζήτηση για το δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, ήταν αυτή που όχι μόνο «ανέβασε» το θερμόμετρο αλλά «τράβηξε» αρκετά χρονικά αφού έγινε μεγάλος αριθμός τοποθετήσεων, τόσο από πλευράς δημοτικών συμβούλων όσο και πολιτών, αφού αυτοί ήταν που με συλλογή υπογραφών το έφεραν προς συζήτηση.

Ο κ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε το θέμα ως «μείζον», καταφέρθηκε εναντίον του κ. Μοσχολιού για τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή επιχείρησε να προχωρήσει στην ανάπλαση και κατέληξε ότι «το πάρκο θα πρέπει να σωθεί», ανοίγοντας έτσι τον σχετικό διάλογο. Κατ’ εξαίρεση τοποθετήθηκε ο δικηγόρος των πολιτών που έχουν προσφύγει κατά της επιχειρούμενης ανάπλασης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των προσπαθειών για ανάπλαση που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Καταλήγοντας ο ίδιος, είπε ότι «κάποιοι επιχείρησαν να καταστρέψουν το Πάρκο», ενώ αν τεθεί θέμα «νομιμότητας ή απένταξης», τότε οι πολίτες θα επέλεγαν την «νομιμότητα».

Ο κ. Μοσχολιός υποστήριξε την επιλογή του να αναπλαθεί το πάρκο, κάτι το οποίο είπε ότι ζητούσε η ίδια η πόλη, και έκανε αναδρομή των ενεργειών των τελευταίων ετών παρουσιάζοντας τα διάφορα σχέδια που υπήρξαν. Στάθηκε στην απόφαση του ΤΕΕ που στήριζε, όπως υποστήριξε, την ανάπλαση που προωθούσε ο ίδιος και αναρωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν πέσει κάποιο δέντρο, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Ο κ. Τραπεζιώτης από πλευράς του υποστήριξε το ψήφισμα με τις προτάσεις των κατοίκων και ζήτησε παρά την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι συγκεκριμένες προτάσεις να υιοθετηθούν από τον Δήμο.

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπλασης του Πάρκου ώστε να το απολαμβάνουν οι πολίτες και αντιπρότεινε μια ήπια ανάπλαση, ενώ και ο κ. Μερμίγκης από πλευράς του τάχθηκε κατά της επιχειρούμενης ανάπλασης, αντιπροτείνοντας σημεία από το σχέδιο των πολιτών. Μεταξύ αυτών η συντήρηση της υπάρχουσας βλάστησης, η ενσωμάτωση στοιχείων από την τοπική ιστορία και η ανακατασκευή της παιδικής χαράς.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων αλλά και τοποθετήσεις πολιτών επί του θέματος, οι οποίοι πήραν τελευταίοι τον λόγο, θέτοντας τις δικές τους απόψεις και προβληματισμούς. Ολοκληρώνοντας λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα την συνεδρίαση, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αγρινίου ο οποίος είπε ότι ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να περιμένει το αποτέλεσμα του ΣτΕ και να αποδώσει και πάλι το Πάρκο στους δημότες της πόλης.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr