ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΠέντε σαφή σημεία για το Λεσίνι από το Υπουργείο και πέντε ερωτήματα από τον Π. Παπαδόπουλο

Πέντε σαφή σημεία για το Λεσίνι από το Υπουργείο και πέντε ερωτήματα από τον Π. Παπαδόπουλο

Πέντε σαφή σημεία για το Λεσίνι από το Υπουργείο και πέντε ερωτήματα από τον Π. Παπαδόπουλο

Πέντε σαφή σημεία για το Λεσίνι από το Υπουργείο και πέντε ερωτήματα από τον Π. Παπαδόπουλο

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το γραφείο του Υπουργού Σπ. Λιβανού παρενέβη στη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις καταστροφές που σημειώθηκαν στον κάμπο του Λεσινίου.

Και αυτό γιατί από ορισμένες πλευρές υπάρχουν παράπονα και κριτική, προς την πλευρά της Κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα κάθε πιθανού αρμόδιου και συναρμόδιου.

Σύμφωνα πάντως με το Υπουργείο οι επόμενες κινήσεις για το Λεσίνι είναι σαφείς:

I. Υποβάλλεται από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας η τεχνική έκθεση για το έργο διάνοιξης του καναλιού που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΟΙΚ και θα υλοποιηθεί από τις τεχνικές της υπηρεσίες.

II. Η Πολιτική Προστασία ανέλαβε την ευθύνη χρηματοδότησης των αντλιών για την άμεση απάντηση των υδάτων.

III. Το ΥΠΑΑΤ, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα και δεν δύναται εκ του νομικού πλαισίου να υλοποιήσει τα προαναφερθέντα έργα, αναλαμβάνει σε 2η φάση την αγορά νέων αντλιών και τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ Λεσινίου και Κατοχής.

IV. Το ΥπΑΑΤ αναλαμβάνει επίσης να υλοποιήσει το έργο εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων των 25 ΤΟΕΒ μέσα από το πρόγραμμα του στο ταμείο Ανάκαμψης.

V. Το ΥΠΑΑΤ αναλαμβάνει όλες τις αποζημιώσεις των παραγωγών που καταστράφηκαν μόλις καταστούν επισκέψιμα τα κτήματα που πλημμύρισαν.

Πάντως οι επισημάνσεις του Υπουργείου δεν φαίνεται να πείθουν τους πάντες στην περιοχή ή τουλάχιστον δημιουργούν την ανάγκη κάποιων διευκρινήσεων.

Για παράδειγμα ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας για το Μέλλον» Π. Παπαδόπουλος για τον “Οδικό χάρτη αντιμετώπισης των καταστροφών από τις πλημμύρες” στην περιοχή απευθύνει ισάριθμα ερωτήματα στις επισημάνσεις του Υπουργείου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά :

1.        Η τεχνική έκθεση που θα υποβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το έργο διάνοιξης του καναλιού, μέχρι να γίνει οριστική μελέτη και να αποσταλεί για έγκριση πίστωσης στο Υπουργείο Οικονομίας για να εκτελεστεί το έργο, απαιτεί τουλάχιστον – ως προς την υλοποίησή της – ένα (1) χρόνο, ναι ή όχι;

2.        Δείξτε μας μία χρηματοδότηση που έχει δοθεί από το νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τη χρηματοδότηση αντλιών και άμεση άντληση των υδάτων. Υπάρχει τέτοια αρμοδιότητα; Τώρα με στοιχεία και όχι ευχολόγια…

3.        Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού τώρα δεν έχει αρμοδιότητα από το θεσμικό πλαίσιο να χρηματοδοτήσει τα ανωτέρω, πώς μπορεί σε δεύτερη φάση να τα χρηματοδοτήσει; Θα αλλάξετε το θεσμικό πλαίσιο; Είναι εύκολο και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;

4.        Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα υλοποιήσει έργο εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων 25 ΤΟΕΒ, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο οι όποιες εντάξεις ούτε κάνε έχουν ανακοινωθεί; Είναι επιλέξιμο ένα τέτοιο έργο; Το γνωρίζετε;

5.        Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει, λέτε να δώσει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους παραγωγούς, όταν τα κτήματα γίνουν επισκέψιμα! Μα εσείς είστε γίγαντες!! Δηλαδή δεν είχατε την ως άνω αρμοδιότητα και την αναλαμβάνετε τώρα ή κάποιοι πρέπει να σας υπενθυμίσουν τα αυτονόητα;

Βάσει αυτών των ερωτημάτων ο Π. Παπαδόπουλος συμπεραίνει με νόημα : «Ή είστε παντελώς άσχετοι ή δουλεύετε ξεδιάντροπα τους παραγωγούς της περιοχής Κατοχής – Λεσινίου, στο συγκεκριμένο. Διαλέγετε και… παίρνουμε…»

Ξεχειλίζουν τα σκουπίδια και η αέναη αντιπαράθεση στο Μεσολόγγι

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr