ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠέντε φορές ισόβια σε Διονύση και Λυσίμαχο Φούκα

Πέντε φορές ισόβια σε Διονύση και Λυσίμαχο Φούκα

Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αγρινίου

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό

Ακριβώς στις 15.00, χθες το μεσημέρι, αποφάνθηκε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αγρινίου για την υπόθεση Φούκα, η οποία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2006 όταν είχε συμβεί  το πενταπλό φονικό των κυνηγών στα Καλύβια του δήμου Αγρινίου.

Τόσο στον υιό Διονύση, που παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία και απολογήθηκε, όσο και στον πατέρα Λυσίμαχο, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης καθ ότι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο η ετυμηγορία ήταν ακριβώς η ίδια, πεντάκις ισόβια. Η ποινή είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που είχε επιβάλει το 2008 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου, καθότι το δικαστήριο χθες δεν αναγνώρισε κανένα απολύτως ελαφρυντικό στην αποτρόπαια αυτή δολοφονία των πέντε κυνηγών. Παράλληλα, τους επιβλήθηκε ποινή τριών ετών φυλάκισης για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία, πρόστιμο 1000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή καθώς επίσης και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ισχυρισμοί περί άμυνας, κατάστασης εν βρασμώ ψυχής του Λυσίμαχου Φούκα κλπ, που επικαλέστηκε ως ελαφρυντικά ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, απορρίφθηκαν ομόφωνα.
Μετά την απολογία του κατηγορουμένου Διονύση Φούκα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως βρίσκονταν εν βρασμώ ψυχής, αλλά πως δεν θέλει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής κ. Δημητρακόπουλου, που χαρακτήρισε «κουτοπόνηρο» τον κατηγορούμενο, αφού, σύμφωνα με τον δικηγόρο, η αναφορά του ελαφρυντικού και στη συνέχεια το «ψευδοαίτημα» της μη αναγνώρισής του, ήταν «τερτίπι» του Δ. Φούκα, ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων και των δύο πλευρών.
«Από μικρό παιδί είμαι μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά ποτέ μου δεν αντιμετώπισα υπόθεση τέτοιας βάναυσης συμπεριφοράς από την πλευρά των δραστών. Όσο ψύχραιμος και αν έχω γίνει, λόγω της φύσης του επαγγέλματος, αυτή η υπόθεση είναι μοναδική και πρωτόγνωρος ο τρόπος με τον οποίο αφαίρεσαν τη ζωή από πέντε νέους ανθρώπους», ανέφερε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που βρίσκονται στο πλευρό της Πολιτικής Αγωγής, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Πώς να πιστέψουμε ότι οι δύο άνθρωποι αυτοί έχουν τύψεις… Έχουν τύψεις δυο δολοφόνοι που μετά το έγκλημα πέταξαν τα ματωμένα ρούχα τους , που πήγαν στο καφενείο και έπαιζαν τάβλι λες και δεν τρέχει τίποτα, που δήλωναν στις κάμερες λίγα λεπτά πριν τη σύλληψή , ότι οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν και να εκτελεστούν;» διερωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως «ο μόνος που τη γλύτωσε ήταν ο σκύλος, γιατί δεν μπορούσε να τους καταδώσει, αλλιώς θα τον σκότωναν και αυτόν γιατί το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να γλυτώσουν» και πως οι φωτογραφίες από τα διαμελισμένα πτώματα από την χαριστική βολή του δράστη μιλούν από μόνες τους και καταρρίπτουν τον όποιο ισχυρισμό περί άμυνας, αφού, μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, τα ανήμπορα πλέον θύματα, δεν μπορούσαν να απειλήσουν κανέναν, παρά ικέτευαν για τη ζωή τους, όπως ο δικηγόρος είπε…
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα και γιου Φούκα κ. Θανάσης Αναγνωστόπουλος, που εξήγησε από πλευράς του πως «υπάρχουν στον φάκελο της υπόθεσης στοιχεία, που, αν αξιολογηθούν σωστά, εξηγούν τις συμπεριφορές των κατηγορουμένων και μπορεί να υπάρξει καλύτερη μεταχείριση τους, από αυτή της οποίας έτυχαν εξαιτίας του παράγοντα των εντυπώσεων που όπως ήταν λογικό, δημιούργησε στην κοινή γνώμη το πρωτοφανές του εγκλήματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο ίδιος ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψη του δικαστηρίου, οι μαρτυρίες εκείνες που υπήρξαν και που έκαναν λόγο για κοινωνικά αποδεκτό πρότερο βίο του Διονύση Φούκα, για άνθρωπο που δεν προκαλούσε αντιπαραθέσεις και δεν είχε δώσει δικαιώματα στο χωριό.
Σε δηλώσεις του στην «Σ» ο κ Δημητρακόπουλος είπε «Αυτό που μετά από 26χρόνια μαχόμενης ποινικής δικηγορίας έχω να πω είναι ότι ήταν ένα έγκλημα μοναδικής σκληρότητας, βαναυσότητας, απανθρωπιάς, χωρίς να υπάρχουν άλλοι χαρακτηρισμοί οι οποίοι να αποδίδουν με ακρίβεια το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Αυτά τα κτήνη δεν είναι μόνο ότι τραυμάτισαν πέντε παιδεία, αλλά τους έριξαν και χαριστικές βολές προκειμένου να βεβαιωθούν ότι έχουν φύγει από την ζωή και δεν θα είναι μάρτυρες κατηγορίας εις βάρος τους. Μιλώ ειλικρινά, είναι μια δικαστηριακή εμπειρία που με συγκλόνισε. Οι εικόνες και οι φωτογραφίες των δολοφονημένων παιδιών δεν θα φύγουν ποτέ από την μνήμη μου».
Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr