ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠέντε δημοτικά σχολεία στο Αγρίνιο στο έλεος βανδάλων

Πέντε δημοτικά σχολεία στο Αγρίνιο στο έλεος βανδάλων

Πέντε δημοτικά σχολεία στο Αγρίνιο στο έλεος βανδάλων

Πέντε δημοτικά σχολεία στο Αγρίνιο στο έλεος βανδάλων

Σχολεία έρμαια

Διαστάσεις πήρε εκ νέου το φαινόμενο των φθορών στα σχολεία του Αγρινίου

Διαστάσεις φαίνεται πως έχει λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχολεία της περιοχής, το φαινόμενο φθορών από αγνώστους που φαίνεται λαμβάνει χώρα κυρίως τις απογευματινές και τις βραδινές.

Βάνδαλοι και «ποντικοί» λυμαίνονται τα σχολικά κτίρια στο Αγρίνιο αλλά και τον εξοπλισμό τους, με συνέπεια το διδακτικό έργο να μένει πίσω και να γίνεται με σημαντικές ελλείψεις.

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό και έχει και κατά το παρελθόν προβληματίσει, ωστόσο από πέρυσι και φέτος έχει ενταθεί, καθώς στα σχολικά κτίρια του Αγρινίου καταγράφονται  αρκετά περιστατικά βανδαλισμών με κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ!

«Σκληρή» είναι η εικόνα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κυρίως δημοτικά) τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάστημα μιας εβδομάδας, έχουν γίνει κυριολεκτικά στόχος των επιτηδείων, οι οποίοι ζημιώνουν συνεχώς το δημόσιο και κατ’ επέκταση τον φορολογούμενο πολίτη!

«Βαρύς» ο λογαριασμός των φθορών

«Πολλές φορές αποκαθιστούμε τις ζημιές και αφαιρούμε το κόστος από τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων»,  λέει ο Πρόεδρος των Δασκάλων

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Ηλίας Παπαχρήστος μιλώντας στη «Σ» αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά, αλλά και αυτά που κατεγράφησαν πέρυσι τονίζει: «το θέμα των βανδαλισμών στα σχολεία δεν είναι πρόσφατο, αλλά παρατηρείται τουλάχιστον τα τελείται δύο χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Ηλίας Παπαχρήστος

Από πέρσι στο 5ο δημοτικό, που συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο στο Πάρκο, τα προβλήματα με τους βανδαλισμούς αυξήθηκαν αν και εκεί είναι χρόνιο το πρόβλημα και σοβαρό.

Καταγράφονται συνεχείς καταστροφές παραθύρων, αιθουσών κλπ, φθορές που δημιουργούν πρόβλημα και στην διδασκαλία. Τα παιδιά, μέχρι να επισκευαστούν οι ζημιές, υπήρχαν φορές που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν το μάθημά τους.

Τότε είχε γίνει σύσκεψη και η πρόταση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου με συνεννόηση φυσικά με τους διευθυντές των σχολείων ήταν να επανέλθει ο θεσμός του σχολικού φύλακα κυρίως για τις νυχτερινές ώρες, γιατί οι ζημιές προκαλούνταν από τις 20.00 με 21.00  και έπειτα.

Το κόστος, όπως μας είχαν πει από την πλευρά του δήμου Αγρινίου δεν μπορούσε να καλυφθεί και προτάθηκε η λύση των καμερών που ναι μεν συμφωνούμε, αλλά παράλληλα είμαστε και πολύ επιφυλακτικοί.

Σαφώς και μιλάμε για κάμερες μετά την λήξη του προγράμματος των μαθητών, αλλά και του ολοήμερου σχολείου, μετά τις 16.00 δηλαδή.

Το νομικό πλαίσιο είναι σχετικά σαφές, θέλει την σύμφωνη γνώμη των  συλλόγων διδασκόντων και γονέων και κάποιον κεντρικό διαχειριστή από την πλευρά του δήμου, μέσα από την διαδικασία αυτή μπορεί να βρούμε και τους υπευθύνους των ζημιών.

Φέτος κατά την περίοδο των διακοπών στο 16ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου υπήρξαν φωτιές, παραβιάζεις αιθουσών. Μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος αυτό, συνέβη δύο φορές.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και πριν πέντε μέρες υπήρχαν ζημιές στο 10ο δημοτικό σχολείο.

Εκεί αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε κλειδαριές σε όλο τον κάτω όροφο, ενώ πριν πέντε μέρες υπήρξαν φωτιές, υβριστικά συνθήματα, φωτιές σε κάδους, ενώ έφτασαν στο σημείο οι βάνδαλοι να ξηλώσουν και τις διακοσμητικές πέτρες που υπάρχουν σε κάποια σημεία του τοίχου, να έχουν μπει σε αίθουσα καταστρέφοντας υλικά, αλλά και να έχουν καταστρέψει εξωτερικά φώτα.

Ενημερωθήκαμε για βανδαλισμούς και στο 7ο και το 12ο δημοτικό, σχολεία τα οποία χωροταξικά είναι περιφερειακά. Οι βανδαλισμοί συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, σε διάστημα δηλαδή μιας ή μιάμισης εβδομάδας το πολύ.

Υπάρχει άμεση παρέμβαση, αλλά δεν έχουμε κονδύλια περεταίρω. Πολλές φορές αντικαθιστούμε τις ζημιές και αφαιρούμε το κόστος της αντικατάστασης από τα έσοδα των λειτουργικών αναγκών του σχολείου.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλύψουμε άμεσα την επιδιόρθωση των ζημιών. Ίσως υπάρχουν ζητήματα από τον δήμο Αγρινίου, ακόμη και νομικά αλλά δεν το γνωρίζω, για τα σχολεία που αποφασίσαμε να τοποθετηθούν κάμερες, θα το δούμε όμως άμεσα στην συνάντηση με την σχολική επιτροπή που θα γίνει τις επόμενες ημέρες και με τον Αντιδήμαρχο, καθώς γνωρίζω πως οι διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ χρονοβόρες, αλλά ξέρω επίσης πως πλησιάζαμε στο τελικό τους στάδιο των διαδικασιών αυτών.

Θα ενημερωθούμε ως σύλλογος και για τα υπόλοιπα σχολεία τι μέλλει γενέσθαι για το ζήτημα των καμερών, αλλά η πρότασή μας συνεχίζει να είναι η τοποθέτηση σχολικών φυλάκων.

Πρόκειται για πέντε σχολεία στην Πρωτοβάθμια και νομίζω πως το κόστος είναι εφικτό. Περιττό να αναφέρω πως όλα τα περιστατικά βανδαλισμών καταγγέλθηκαν άμεσα στην Αστυνομία».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”   

Tα σπασμένα τζάμια στα σχολικά κτίρια είναι η πιο συνηθισμένη φθορά που προκαλούν οι βάνδαλοι

Αγρίνιο: «Ουρές» για τον κατ’οίκον εμβολιασμό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr