ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Ψυχοθεραπεία» Δημάρχων στην ΠΕΔ – Ο «μουτζούρης» στην Αυτοδιοίκηση

«Ψυχοθεραπεία» Δημάρχων στην ΠΕΔ – Ο «μουτζούρης» στην Αυτοδιοίκηση

«Ψυχοθεραπεία» Δημάρχων στην ΠΕΔ  – Ο «μουτζούρης» στην Αυτοδιοίκηση

Αρμοδιότητες με πόρους ψίχουλα βαραίνουν τις πλάτες των Αυτοδιοικητικών. Όλη τη γκάμα των θεμάτων που «καίνε» την Αυτοδιοίκηση άνοιξαν οι Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας στην συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στο Αγρίνιο, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Θέματα που έχουν να κάνουν με τους παρακρατηθέντες πόρους της Αυτοδιοίκησης, θεσμικά θέματα σε σχέση με τις αρμοδιότητες των Δήμων σε συνάρτηση που ανάλογους πόρους που δεν έχουν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση (π.χ αδέσποτα), οι επιπτώσεις της κρίσης που σοβεί με την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του πληθωρισμού, τα χρηματοδοτικά εργαλεία («Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), η υποστελέχωση των Δήμων και η πορεία εκτέλεσης των έργων υπό το βάρος της εκτίναξης του κόστους των υλικών. Δικαιολογημένα ίσως με τόσα ανοικτά θέμα οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς ως «ψυχοθεραπεία» από τη στιγμή που δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα αιτήματά τους από το κεντρικό Κράτος.

Το παράδειγμα της πυροπροστασίας

Για κάθε θέμα από αυτά θα μπορούσε να κάνει κάποιος ξεχωριστή ανάλυση και τα ανάλογα σχόλια. Για παράδειγμα, στο θέμα με τους ναυαγοσώστες που οι Δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας και Μεσολογγίου έχουν δεχθεί ακόμη και πρόστιμα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει μεταφέρει τους ανάλογους πόρους, ενώ όπου οι Δήμοι επιχείρησαν με δικά τους χρήματα να προσλάβουν προσωπικό και δεν βρήκαν ενδιαφέρον…

Ωστόσο το θέμα που είναι αρκετά επίκαιρο, μετά την τελευταία πυρκαγιά στον Υμηττό και καθώς βρισκόμαστε εν μέσω αντιπυρικής περιόδου είναι αυτό της πυροπροστασίας. «Παίρνω 87.000 ευρώ για ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε : «στέλνω έγγραφο στο Δασαρχείο για να καθαρίσουμε τα δάση και μου απαντά δεν έχουμε πόρους και προσωπικό». «Πως θα προστατεύσουμε εμείς με 87.000 ευρώ ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα ορεινό χώρο;» αναρωτήθηκε με νόημα.  Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα περίπτωση στη Ρόδο, πάλι για θέμα πολιτικής προστασίας, όπου Δήμαρχος είναι κατηγορούμενος όχι για αμέλεια, αλλά για δόλο. Σε ανάλογο τόνο ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γ. Κατσούλας είπε πως με δύο jcb, ένα γκρέϊτερ και 60χιλιάδες ευρώ για πυροπροστασία δεν μπορούν να προστατευτούν τα 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασης του Δήμου Αμφιλοχίας.  Στο συγκεκριμένο θέμα και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ήταν επικριτικός για την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί της ουσίας οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητα να καθαρίσουν μόνο τα ακαθάριστα οικόπεδα και μάλιστα αυτό γίνεται μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Δεν έχουμε καμία σχέση με τα δάση και τους δασικούς δρόμους, αλλά με αφορμή τη φωτιά στον Υμηττό, πάει και πάλι να παιχτεί ένα ύποπτο «παιχνίδι» μετακύλισης ευθυνών στους Δήμους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «τα 16,9 εκατ. ευρώ που δίνονται για πυροπροστασία στους Δήμους είναι για πλάκα. Ας τα πάρουν πίσω και να έχουν όλη την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Να μην ψάχνουμε το μουτζούρη στην πρώτη στραβή…»

Κατανομή ΚΑΠ με κριτήρια πέρα από το πληθυσμιακό, ζητά η επαρχία

Βολές για τη στάση της ΚΕΔΕ – «Απολογία» Παπαστεργίου

Το θέμα που απασχολεί σχεδόν το σύνολο των Δήμων στην επαρχία είναι το ζήτημα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και των κριτηρίων κατανομής τους. Οι επαρχιακοί Δήμοι ζητούν να υπάρξουν και άλλα κριτήρια πέραν του πληθυσμιακού και αυτό γιατί οι επαρχιακοί Δήμοι εν αντιθέσει με τους Δήμους του Λεκανοπεδίου και των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν υποχρεώσεις στην ύδρευση, την αποχέτευση, την αγροτική οδοποιία, την αντιπλημμυρική προστασία, στις οποίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Αμφιλοχία Γιώργου Κατσούλα, που υπενθύμισε προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, πως το θεματικό συνέδριο για τους ΚΑΠ που είχε προταθεί να γίνει στο προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ δεν έγινε ποτέ… «Έχω ένα δήμο με έκταση 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και 17.000 πληθυσμό και στα ανταποδοτικά που βγαίνουν με βάση τη δόμηση θα πάρω 50 ευρώ στο ένα χιλιόμετρο, ενώ ο Πελετίδης σε 100 μέτρα στην Πάτρα θα πάρει 10.000 ευρώ. Με αυτά τα 50 ευρώ θα πρέπει να κάνω αποκομιδή σε αυτό το ένα χιλιόμετρο και να συντηρήσω τον οδοφωτισμό. Δεν γίνεται…» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατσούλας ζητώντας να υπάρξει δυναμικότερη αντίδραση από την ΚΕΔΕ στα ζητήματα αυτά. Σε ανάλογο τόνο για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης ζητώντας πιο δυναμική αντίδραση από την ΚΕΔΕ. Μάλιστα ο Γ. Αποστολάκης πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι μια διαφορετική κατανομή των  ΚΑΠ θα είχε νόημα, αλλά το ζητούμενο θα είναι να μην γίνεται διαχείριση της φτώχειας, θυμίζοντας όλοι οι τελευταίοι Πρωθυπουργοί είχαν προεκλογικά μιλήσει για τους παρακρατηθέντες πόρους από την Αυτοδιοίκηση, αλλά κανείς δεν έδωσε τίποτα… Σε αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου λέγοντας ότι πολλά προβλήματα θα ήταν λυμένα αν είχαν δοθεί αν όχι όλα τουλάχιστον ένα μέρος των παρακρατηθέντων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου σε απολογητικό τόνο υπενθύμισε ότι καθημερινά το προεδρείο της ΚΕΔΕ βρίσκεται σε διάφορα Υπουργεία διεκδικώντας για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο κατά την εκτίμησή του τόνισε ότι δεν θα είχε νόημα και κανένα αποτέλεσμα να κλείσουν οι Δήμοι –προτάθηκε και αυτό μεταξύ άλλων- ως μια κίνηση αντίδρασης απέναντι στα ανικανοποίητα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Έκλεισε το ζαχαροπλαστείο “ΕΛΒΕΤΙΚΟΝ” – Γνωστό για τους περιβόητους λουκουμάδες του

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ