Πάτρα: Σε παύση ο γιατρός που «φόρτωνε» φάρμακα με ναρκωτικές ουσίες σε ΑΜΚΑ ανύποπτων πολιτών

Ποινή προσωρινής παύσης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος για συνταγογράφηση στην Πάτρα ναρκωτικών στα ΑΜΚΑ ανύποπτων πολιτών από το Πειθαρχικό του Πανελλήνιου Ιατρικού

Customer,Buyer,Giving,Chemist,Pharmacist,Druggist,Medical,Prescription,While,Buying

Tο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποφάσισε να επιβάλει την ποινή της προσωρινής παύσης της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος σε γιατρό από την Πάτρα για συνταγογράφηση ναρκωτικών στα ΑΜΚΑ ανύποπτων πολιτών.

Το θέμα είχε αποκαλύψει πριν από 2,5 χρόνια η εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές ακόμα δεν έχουν εκδώσει απόφαση, όπως αναφέρει το pelop.gr. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Ριζογιάννη, όλα αυτά τα χρόνια ο ΕΟΠΥΥ παρ’ ότι έχει τα στοιχεία της υπερσυνταγογράφησης ναρκωτικών και τις καταγγελίες πολιτών και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο.

Η υπόθεση

Η εφημερίδα είχε αποκαλύψει το θέμα τον Ιούλιο του 2020 μετά από καταγγελίες πολιτών που διαπίστωσαν ότι το ΑΜΚΑ τους ήταν φορτωμένο με συνταγογραφήσεις ναρκωτικών ουσιών οι οποίοι ουδέποτε και για κανέναν λόγο έκαναν χρήση αυτών των ουσιών.
Η διερεύνηση των καταγγελιών τους οδήγησε σε συγκεκριμένο Πατρινό γιατρό ο οποίος επιδίδονταν στην υπερσυνταγογράφηση τέτοιων ουσιών.
Οπως είχαν αναφέρει  ασφαλισμένοι, ο συγκεκριμένος γιατρός, εν αγνοία τους, έκανε χρήση του ΑΜΚΑ τους και συνταγογραφούσε ναρκωτικές ουσίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Τότε η «Π» είχε απευθυνθεί στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, η οποία είχε επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των ασφαλισμένων. Ειδικότερα είχε επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών το οποίο συνταγογραφεί μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων με ναρκωτικές ουσίες. Κι αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας συστηματικά το ΑΜΚΑ ασθενών οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη του δραστηριότητα και βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν στον ηλεκτρονικό τους φάκελο συνταγογραφήσεις μεγάλων ποσοτήτων τέτοιων ουσιών.

Η απόφαση

Το θέμα είχε συζητηθεί τότε στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου. Είχε καλέσει σε απολογία τον εμπλεκόμενο γιατρό του έκανε τις σχετικές συστάσεις και τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Επιπροσθέτως είχε παραπέμψει τον φάκελό του και στον Εισαγγελέα ενώ είχε ενημερώσει σχετικά και τον ΕΟΠΥΥ.

Συνέχιζε τη δράση του

Παρ’ όλα αυτά ο εν λόγω γιατρός φέρεται να συνέχιζε τη δράση του. Μάλιστα όταν το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε την προσωρινή παύση των καθηκόντων του αυτός προσέφυγε στο πανελλαδικό όργανο. Το τελευταίο σύμφωνα με την πρόσφατη απόφασή του, ταυτίζεται με την απόφαση του τοπικού συμβουλίου.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο εμπλεκόμενος γιατρός θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή λειτουργίας του ιατρείου και την άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων.

Η εισαγγελική έρευνα

Παράλληλα δε, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση σε επίπεδο αστυνομίας και εισαγγελέα αλλά προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση.

Ο ΕΟΠΥΥ

Απραξία καταγράφεται και από τον ΕΟΠΥΥ που όφειλε μέσω των ελεγκτικών του οργάνων να έχει εντοπίσει την υπερσυνταγογράφηση των συγκεκριμένων ουσιών, αλλά δεν έπραξε απολύτως τίποτα ακόμα και τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το θέμα. Επομένως από τον Ιούλιο του 2020 δεν προχώρησε στη λήψη μέτρων με αποτέλεσμα ο εμπλεκόμενος γιατρός να φέρεται να συνεχίζει ανεμπόδιστα την παράνομη συνταγογράφηση.

Καρδίτσα: Πέθανε 20χρονος ποδοσφαιριστής που έχασε τις αισθήσεις του στο γήπεδο