Πάτρα: Πρόωρο 23 εβδομάδων βγήκε νικητής έπειτα από 159 μέρες

Πρόωρο νεογνό μόλις 600 γραμμαρίων που γεννήθηκε σε σχεδόν 6 μήνες κύησης κατάφερε να βγει νικητής έπειτα από 5 μήνες παραμονής σε θερμοκοιτίδα, στο νοκοκομείο της Πάτρας.

<p>proor-neogno</p>

Πρόωρο νεογνό μόλις 600 γραμμαρίων που γεννήθηκε σε σχεδόν 6 μήνες κύησης κατάφερε να βγει νικητής έπειτα από 5 μήνες παραμονής σε θερμοκοιτίδα, στο νοκοκομείο της Πάτρας.

Ημέρα χαράς η Τρίτη για την ιατρονοσηλευτική Μονάδα Νεογνών της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθώς παρέδωσε υγιέστατο στην αγκαλιά των γονιών του το μικρότερο νεογνό που περιέθαλψε.

Ο Γαβριήλ Δημητρίου, καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη φροντίδα που προσέφερε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο μικροσκοπικό μωράκι.

Το αγοράκι, που είναι το τρίτο παιδί οικογένειας από την Κάτω Αχαΐα, γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου πρόωρα, μόλις στην 23η εβδομάδα και 4 ημερών κύησης.

Ένα μικρό θαύμα

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Νεογνών με επικεφαλής τον κ. Δημητρίου προχώρησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να το κρατήσουν στη ζωή.

Μάλιστα, τις 159 ημέρες που νοσηλεύτηκε στη Μονάδα χρειάστηκε να διακομιστεί στην Αθήνα για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος στα μάτια και στο Καραμανδάνειο για μία περιορισμένη χειρουργική επέμβαση.

«Το μωράκι έμεινε 159 μέρες στη θερμοκοιτίδα, δεν είναι θαύμα ακριβώς, αυτά συμβαίνουν στις Μονάδες» λέει ο καθηγητής. «Και δεν είναι μόνο αυτά τα μωρά, είναι και άλλα που έχουν προβλήματα και μένουν στις Μονάδες και είμαστε χαρούμενοι όταν κάποιο βγαίνει από το νοσοκομείο» προσθέτει.

«Το αγοράκι βγήκε περίπου 6 μηνών, 23 εβδομάδων και έμεινε περίπου 6 μήνες, είχε και άλλα προβληματάκια που ξεπεράστηκαν» συνεχίζει ο κ. Δημητρίου. «Είναι καλά στην υγεία του. Τα παιδάκια που είναι κάτω από 1.000 γραμμάρια είναι περίπου 280 σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι πάρα πολλά», σημείωσε.

«Το μωρό γεννήθηκε περίπου 600 γραμμάρια. Η βιωσιμότητα στα νεογνά έχει κατέβει στις 22 βδομάδες. Τα οστά του αναπτύσσονται κανονικά μετά. Είναι πολύ δύσκολο για τους γονείς να έχουν ένα παιδάκι στο νοσοκομείο. Θα πρέπει οι Μονάδες παρόλα αυτά να ενισχυθούν σε εξειδικευμένο προσωπικό. Να ενισχυθούν οι Μονάδες Νεογνών», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρίου.

in.gr

Oι Άγιοι Φιλήμων, Απολλώνιος, Αρριανός και οι τέσσερις Προτεκτοράτοι εορτάζουν σήμερα 14 Δεκεμβρίου εορτάζουν