ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΠάτρα: Όλη η στιχομυθία του Νίκου Παλαιοκώστα με τον δικηγόρο του – «Μου λες την αλήθεια;»

Πάτρα: Όλη η στιχομυθία του Νίκου Παλαιοκώστα με τον δικηγόρο του – «Μου λες την αλήθεια;»

Πάτρα: Όλη η στιχομυθία του Νίκου Παλαιοκώστα με τον δικηγόρο του – «Μου λες την αλήθεια;»

Προχθές, μόλις είχε τελειώσει το γεύμα του και είχε αποσυρθεί στο κελί του. Ηταν δύο και κάτι μετά το μεσημέρι. Ενας φύλακας διάβασε εκείνη τη στιγμή την αποκλειστικότητα της «Π» και του pelop.gr ότι ο Νίκος Παλαιοκώστας αποφυλακίζεται και έσπευσε να πάρει τα … συχαρίκια.

Ο γνωστός βαρυποινίτης ήταν ξαπλωμένος και ανασηκώθηκε με κόπο: «Ε, δεν το πιστεύω», ψέλλισε. Ως τυπικός και πειθαρχημένος κρατούμενος μέχρι την τελευταία ώρα, ζήτησε να κάνει ένα τηλεφώνημα στους δικηγόρους του από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής. (σ.σ. είναι από τους ελάχιστους κρατούμενους που δεν διέθετε κινητό τηλέφωνο!). Επικοινώνησε με τη Βίκυ Αλεξανανδροπούλου: «Νίκο, τα καταφέραμε»! Παύση, σαστιμάρα, γιατί ήταν προετοιμασμένος για το χειρότερο.

«ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!»

Μετά από τρία – τέσσερα δευτερόλεπτα ρώτησε δύσπιστα: «Μου λες αλήθεια; Δεν το πιστεύω». «Να το πιστέψεις! Ετοίμασε τα πράγματά σου, αύριο (χθες) βγαίνεις και το πατρικό σου στο Μοσχόφυτο σε περιμένει», ήταν η πειστική απάντηση της δικηγόρου. Οταν πήρε τον λόγο ο Παλαιοκώστας, την… ξέρανε: «Ας καθυστερήσουν λίγο οι διατυπώσεις, δεν χάθηκε ο κόσμος, για να προλάβω να κάνω αιμοκάθαρση στην Πάτρα»! Ετσι κι έγινε. Χθες συνοδεύτηκε για τελευταία φορά από άνδρες της Ασφάλειας στο ΠΓΝΠ. Και όσο κι αν φαντάζει οξύμωρο, η συγκίνηση για τους γιατρούς και τους αστυνομικούς που αποχαιρετούσαν έναν ληστή, ήταν διάχυτη. Η εξήγηση βρίσκεται στη συμπεριφορά του βαρυποινίτη. Τύπος και υπογραμμός μέσα στη φυλακή. Συνεργάσιμος και ευγενής με τους πάντες.
Απ’ όταν οι δικηγόροι του Νίκου Παλαιοκώστα κατέθεσαν την αίτηση αντικατάστασης της έκτισης της ποινής του, παρακολουθούμε επισταμένως τις εξελίξεις. Μιλήσαμε με αστυνομικούς που τον φρουρούσαν, με σωφρονιστικούς υπαλλήλους και συγκρατούμενους του. Αυτά που μας έλεγαν, είναι το «διαβατήριο» για να πάρει καθαρό αέρα στο χωριό του. Τρόπον τινά εμπεριέχονται στην αίτηση αποφυλάκισης που συνέταξε ο εκ των συνηγόρων του Χρήστος Τσόλκας.

«ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΟΛΩΝ»

«Καταθέσαμε την αίτηση, έχοντας την πεποίθηση ότι θα τύχει ουσιαστικής και αντικειμενικής αντιμετώπισης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κοζάνης, επειδή συνοδευόταν από αδιάσειστα στοιχεία, που συνηγορούσαν υπέρ την ικανοποίησης του αιτήματος.
Ο Νίκος επί 16 χρόνια ήταν υπόδειγμα κρατουμένου. Ουδέποτε ενεπλάκη σε καβγάδες ή μετείχε σε «φατρίες» μέσα στη φυλακή. Ούτε υπέπεσε σε οποιοδήποτε παράπτωμα. Είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων. Αψευδής μάρτυρες είναι η έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας των φυλάκων του Αγίου Στεφάνου.
Παράλληλα, περιγράψαμε τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του και την ταλαιπωρία του από τις δισεβδομαδιαίες αιμοκαθάρσεις και το ψυχοφθόρο ‘’πήγαινε – έλα’’ στα νοσοκομεία.
Η δικαιοσύνη, εν τέλει, δεν είναι ‘’τυφλή’’, ούτε βαρύκοη. Στάθμισε τα δεδομένα και έλαβε μια σεβαστή και αποδεκτή απόφαση…».

Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ

Ως συνήγορος του Νίκου Παλαιοκώστα, είχε προφανώς αρκετές κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί του. Φρεσκάρει τις εντυπώσεις που αποκόμισε: «Τέσσερις λέξεις ‘’κουμπώνουν’’ στην προσωπικότητά του: Ευθύς, ειλικρινής, λιγομίλητος, κατασταλαγμένος».

Ρωτήσαμε τον κ. Τσόλκα αν οι κουβέντες τους περιστρέφονταν και γύρω από τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα, αδερφό του Νίκου:

«Οχι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν έχουν ειδωθεί φυσικά τα τελευταία 16 χρόνια που ήταν φυλακισμένος ο Νίκος. Μπορεί και να μην έχει μιλήσει μαζί του. Αλλά, ας αφήσουμε εδώ την κουβέντα, γιατί πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζήτημα και δεν χωράνε τρίτοι ανάμεσα σ’ έναν καταζητούμενο κι έναν φυλακισμένο αδερφό…».

ΕΝΑ ΤΥΠΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ

Ενας λάθος… αριθμός στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κοζάνης είναι ο λόγος που καθυστέρησε χθες να πάρει το αποφυλακιστήριο από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, ο βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας.
Η διεύθυνση των φυλακών απέστειλε το βούλευμα στην Κοζάνη για να διορθωθεί το τυπικό λάθος και επανεστάλη στον Αγιο Στέφανο μετά το μεσημέρι, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να πάρει στα χέρια του ο Παλαιοκώστας το πολυπόθητο χαρτί της ελευθερίας του.

Adele: Πως έχασε 45 κιλά – Η αποκάλυψη για το διαζύγιό της

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr