ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠασχαλινό τραπέζι με αρνί σε τιμή… αστακού – Γολγοθάς ακρίβειας

Πασχαλινό τραπέζι με αρνί σε τιμή… αστακού – Γολγοθάς ακρίβειας

Πασχαλινό τραπέζι με αρνί σε τιμή… αστακού – Γολγοθάς ακρίβειας

Πασχαλινό τραπέζι με αρνί σε τιμή… αστακού αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως είναι Γολγοθάς ακρίβειας από 13 έως 14,5 ευρώ τα αρνιά και τα κατσίκια στο Αγρίνιο, όπως επίσης τονίζει πως παρά την ακρίβεια, υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω ετεροδημοτών.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της “Συνείδησης”

«Κανονικό» θα είναι φέτος το Πάσχα από άποψη υγειονομικών συνθηκών, όχι όμως και από άποψη οικονομίας, καθώς το κύμα των ανατιμήσεων έχει «σαρώσει» κάθε τι που περιέχει το πασχαλινό τραπέζι.

Η αύξηση κατά 35% του πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση με πέρυσι φέρνει τα πάνω κάτω στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και μεταβάλλει τις συνήθειες ολοένα και περισσότερων καταναλωτών, που φέτος το γιορτινό τους τραπέζι θα είναι «μικρότερο»…

Μισό αρνί για το 20% περίπου των καταναλωτών

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

Πασχαλινό τραπέζι με αρνί σε τιμή... αστακού - Γολγοθάς ακρίβειας
Ο Βασίλης Παπαθανάσης

«από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας οι παραγγελίες αυξήθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Έως και τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένουμε η κίνηση να κορυφωθεί, ενώ οι τελευταίοι καταναλωτές θα είναι την Μεγάλη Παρασκευή.

Πλέον σιγά – σιγά ο κόσμος έχει αλλάξει την καταναλωτική του συμπεριφορά και δεν αφήνει τις παραγγελίες του για την τελευταία στιγμή. Αυτό πρέπει να κάνει και φέτος, διότι οι κρεοπώλες φέτος δεν σφάζουν περισσότερα αρνιά και κατσίκια από αυτά που έχουν ως παραγγελίες.

Συνεπώς, αν κάποιος αφήσει την παραγγελία του κυριολεκτικά για την τελευταία στιγμή, για το Μεγάλο Σάββατο, ή θα δυσκολευτεί πολύ να βρει αυτό που θα επιθυμεί ή δεν θα βρει καθόλου.

Οι τιμές φέτος τόσο για το αρνί, όσο και για το κατσίκι ξεκινούν από τα 13 ευρώ και θα φτάνουν περίπου στα 14, 50 ευρώ. Το κατσίκι έχει απόκλιση κατά 20 και 30 λεπτά πάνω από ό,τι κοστίζει το αρνί.

Μέχρι στιγμής η κίνηση στα κρεοπωλεία καταγράφει και 10% αύξηση επιπλέον. Αναμένουμε να έρθουν ετεροδημότες που τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν ήρθαν στην περιοχή μας, τουλάχιστον αυτό μας λένε οι πελάτες μας και γι’ αυτό υπάρχει και η αυξημένη ζήτηση.

Σχετικά με τις ποσότητες ,υπάρχουν οι καταναλωτές που αγοράζουν για το Πασχαλινό τραπέζι ολόκληρο αρνί ή κατσίκι, αλλά πλέον διαπιστώνουμε πως αυξήθηκαν οι καταναλωτές που επιλέγουν να ψωνίσουν τεμάχια και όχι ολόκληρο αρνί ή ολόκληρο κατσίκι λόγω της αυξημένης τιμής που υπάρχει.

Το ποσοστό που προμηθεύεται τεμάχια αρνιού ή κατσικιού και όχι ολόκληρο είναι το 20% της πελατείας μας, αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν».

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» γενικότερα για όλα τα προϊόντα που παίρνουν θέση στο πασχαλινό τραπέζι κάνει λόγο για αύξηση του κόστους του εορταστικού τραπεζιού της τάξεως του 35% σε σχέση με πέρσι!

Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης αναφέρει:

Πασχαλινό τραπέζι με αρνί σε τιμή... αστακού - Γολγοθάς ακρίβειας
Ο Γιώργος Λεχουρίτης

«μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας εφέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά μέσο όρο 35% από ό,τι ήταν το Πάσχα του 2021. Αναφέρω στοιχεία στα οποία βασίζεται αυτό που αναφέρω: αρνί 10κιλα ×13 ευρώ το κιλό = 130, κοκορέτσι 1 ,1/5 κιλό ×13 = 19,5, μαρούλι 2×0,60 = 1,20, κρεμμύδι φρέσκο 2 × 0,50 = 1,0, άνηθο 1×0,60 = 0,60, ντομάτες 1κιλο × 2 = 2,00 ευρώ, αγγούρια 2×0,65 = 1,30,τζατζίκι 1 κιλό × 2,80 + 0,65 αγγούρι = 3,45, μαγειρίτσα 1/2 κιλό συκώτι 6,5 + ζαρζαβατικά = 10 ευρώ, τυρί φέτα 1/2 κιλό ×10 το κιλό = 5,00 ευρώ, τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα 1/2 κιλό ×14,00 το κιλό = 7 ,00, ψωμί 1 κιλό 2,20, αυγά κόκκινα βαμμένα 20×0,50 =10 + βαφές 2 × 1,60 =3,20. Σύνολο 13,20. Κάρβουνα 20 κιλά × 1,10 το κιλό = 22, κουλούρια  1κιλο × (αλεύρι 1 × 1,40 + βούτυρο 600 γραμ×8,90 + βανίλιες 0,60) σύνολο 10,90. Τσουρέκι 1 κιλό 15 ,00, κρασί χύμα 1 1/2 ×3,00 το κιλό = 4,5, μπύρες 10 ×1,60= 16,00, αναψυκτικά 6 × 0,300 ml = 3,80, φρούτα 3,00, γλυκά 10,00, διάφορα απρόβλεπτα όπως λάδι, ρεύμα (γιατί έγινε πανάκριβο) =15,00. Γενικό σύνολο 296,65 ευρώ.

Εάν είναι 6 άτομα στο τραπέζι έρχεται 49,45 το άτομο, εάν είναι 8 άτομα στο τραπέζι θα έρθει 37,09, το άτομο. Τελικά, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 35% από ότι ήταν το Πάσχα του 2021.

Η αύξηση κατά 35% έχει να κάνει σίγουρα με την αύξηση προϊόντων στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα κλπ, αλλά δε δικαιολογείται μια αύξηση κατά 35%.

Παράλληλα, βλέπουμε πως από την έρευνα προκύπτει πως το αρνί που είναι το βασικό προϊόν για το πασχαλινό τραπέζι από 11 ευρώ που ήταν πέρσι θα κοστίσει φέτος από 13 ευρώ και πάνω, ανάλογα και την περιοχή.

Το σπανάκι στην περιοχή μας κοστίζει 2 ευρώ το κιλό, όπως και η ντομάτα, το πορτοκάλι 90 λεπτά. Στην Αθήνα το σπανάκι κοστίζει 1 ευρώ το κιλό. Είμαστε καθαρά αγροτική περιοχή και τα ζαρζαβατικά θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερη τιμή, όπως και τα αιγοπρόβατα.

Το γενικό κλίμα παρασύρει και την περιοχή μας, το πασχαλινό τραπέζι συνεπώς θα κοστίσει ακριβότερα με μαθηματική ακρίβεια.

Οι παραγωγοί στην περιοχή ίσως θα έπρεπε να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φθηνότερα, έστω και λίγο, οι καταναλωτές από την περιοχή.

Ο ένας θα πρέπει να προσέχει τον άλλο, γιατί όπως είναι τα πράγματα, η ακρίβεια πληρώνεται περισσότερο από τον εργαζόμενο, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”      

Πάσχα στο χωριό: Κίνηση προ πανδημίας στο ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →