Παρουσιάζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού ως επίτευγμα ενώ δεν είναι

Μετά την αύξηση του κατώτατου την 1η Απριλίου, η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 11η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παρουσιάζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού ως επίτευγμα ενώ δεν είναι

Η κυβέρνηση έχει παίξει δυνατά το χαρτί του επιτυχούς εκσυγχρονισμού και της οικονομικής ανάκαμψης.

Καθώς βάλλεται από παντού και της ανεβαίνει ο Ρουβίκωνας στο περιστύλιο της Βουλής με πανό(!), το κράτος Δικαίου πάει βόλτα, όποιος συλλαμβάνεται αφήνεται ελεύθερος και τα λαϊκά δικαστήρια δίνουν και παίρνουν, όπως όταν ήμασταν στο 2008-20015.

Οπότε μένει μόνο το χαρτί της οικονομίας και το "αυξάνω τους μισθούς". Είναι όμως έτσι;
Πρώτα και κύρια τουλάχιστον 3 μεγάλες βιομηχανίες έκλεισαν τον τελευταίο μήνα στην χώρα, διότι δεν έβρισκαν εργατικό προσωπικό, κάτι που λέει ότι οι μισθοί δεν είναι τέτοιοι ώστε να κάνουν τον κόσμο να πάει για δουλειά οπουδήποτε.

Πάμε τώρα στα στοιχεία. Μετά την αύξηση του κατώτατου την 1η Απριλίου, η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 11η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως όσον αφορά τον μέσο μισθό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για το 2023, αυτός βρίσκεται στα βρίσκεται στα 984 ευρώ καθαρά. Κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 36η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ. Δηλαδή με βάση τις κρατικές αποφάσεις που καθορίζουν τον κατώτατο μισθό η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση της ΕΕ, ενώ με βάση την οικονομική πραγματικότητα που καθορίζει τον μέσο μισθό, βρίσκεται στην 36η θέση του ΟΟΣΑ!

Παράλληλα, η παραγωγικότητα της εργασίας βρίσκεται στο 61% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 55% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, η ελληνική παραγωγικότητα σε ώρες εργασίας, βρίσκεται στο 49% του μέσου όρου της Ε.Ε.-27 και στο 43% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα, δε, με έκθεση του ελβετικού ινστιτούτου IMD για το 2022, η Ελλάδα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον κρίσιμο τομέα της ψηφιοποίηση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ(!) και στην 50η θέση ανάμεσα στις 63 χώρες που μελετά το International Institute for Management Development.

Η κυβέρνηση, ωσάν να κυβερνά ο σοσιαλισμός, αυξάνει τον κατώτατο "για τις ανάγκες του λαού", γιατί ξέρει ότι υπάρχει ακρίβεια. Όμως οι μισθοί καθορίζονται από την παραγωγικότητα, όχι από τι θέλουν οι εργαζόμενοι...

Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η HVA, η Deloitte και ο Αχελώος

Zημιά από την εκτροπή του Αχελώου στο τοπίο, την βιοποικιλότητα και τα ύδατα που αποτιμάται σε 337,5 εκ € ανά έτος επ’ αόριστον