Παρουσιάστηκε το ίδρυμα για τους άπορους φοιτητές υπό τη σκέπη της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Οι στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας έγιναν γνωστοί σε συνέντευξη Τύπου - Για «ιερό σκοπό» έκανε λόγο ο κ. Δαμασκηνός

0efc3546-feac-4ea7-9e70-cb56418f884f

Η δημιουργία ιδρύματος με την επωνυμία «Ταμείο Αρωγής Απόρων Φοιτητών» ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης (28.3.24) από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο ξενοδοχείο Imperial του Αγρινίου.

Η θετική αυτή εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης, κατά την ενθρόνιση του κ. Δαμασκηνού,  να καταβληθούν προσπάθειες για μια τοπική Εκκλησία «ανοιχτή και ζωντανή» που θα κηρύττει την αγάπη του Χριστού και θα προσπαθεί με έμπρακτο τρόπο αυτήν την αγάπη να τη μετουσιώνει σε πράξεις αλληλεγγύης.

Ο Μητροπολίτης εξήγησε γιατί επελέγη να στηριχθεί η ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα των απόρων φοιτητών για τους οποίους είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.  

Αναφέρθηκε επίσης στα κριτήρια επιλογής, οικονομικά (π.χ. ετήσιο οικογενειακό εισόδημα) και κοινωνικά (όπως μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, ασθένειες κ.ά.), βάσει των οποίων θα επιλέγονται οι νέοι (το λιγότερο 10) στους οποίους θα χορηγούνται υποτροφίες, για να βοηθηθούν στην επίτευξη των εκπαιδευτικών τους στόχων. Οι σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλονται το Σεπτέμβριο και οι αποφάσεις θα ανακοινώνονται μέσα στον Οκτώβριο.

Στο Δ.Σ. του Ιδρύματος με τριετή διάρκεια της θητείας του,  όπου κλήρος και εκπρόσωποι του λαού αναμένεται να έχουν αγαστή συνεργασία, πέραν του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας συμμετέχουν, ως αντιπρόεδρος ο π. Σπυρίδων Ιωάννου, αρχιερατικός επίτροπος Παραβόλας και οι: Σπύρος Φλώρος (ταμίας), Σωκράτης Τσόμπος (γραμματέας) και Σταμάτης Κοσμάς (μέλος). 

Σχετικά με τους πόρους του ιδρύματος αναφέρθηκε ότι θα προέρχονται από την ετήσια εισφορά της Μητρόπολης και θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν κι άλλοι πόροι όπως από το προσκύνημα της Παναγίας Ελεούσας. Θα καταβληθεί δε συνολική προσπάθεια ώστε να παρέχονται όσο το δυνατόν περισσότερες υποτροφίες παρότι ξεκινά η λειτουργία του χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Ο σκοπός σημείωσε ο κ. Δαμασκηνός είναι ιερός, δηλαδή να αμβλυνθούν οι διακρίσεις και να μη στερηθεί κανένας νέος και νέα το δικαίωμα στη φοίτηση και την απόκτηση εφοδίων για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο μέλλον.