Παραιτήσου τώρα

Καταρρέουν τα δύο Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας ενώ της Άρτας αναπτύσσεται υποδειγματικά

Παραιτήσου τώρα

Φωνάζουν τα υπερδιογκωμένα προβλήματα των Νοσοκομείων – Μόνο με «ηλεκτροσόκ» θα σωθεί η κατάσταση – Βουλευτές, Δήμαρχοι και φορείς να πάρουν το θέμα στα χέρια τους

 

Συνεχίζονται τα «πλήγματα» προς τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να περικόψει το κονδύλι που διατίθεται για την πληρωμή των «νυχτερινών» και των υπερωριών των εργαζομένων. Παράλληλα, σε αδιέξοδο έχει περιέλθει και η λειτουργία των Καρδιολογικών Κλινικών, καθώς μετά την αναρρωτική άδεια που έλαβαν δύο καρδιολόγοι από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου αναζητείται νέος αντικαταστάτης από το Νοσοκομείο Πατρών. Την δέσμευσή του να διεκδικήσει χρήματα από το υπουργείο Υγείας, μετέφερε στην εφημερίδα «Σ» ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Βλάχος, μπροστά στον φόβο από εδώ και στο εξής η υπερωριακή εργασία να παρέχεται… δωρεάν.

 

Ίσως τελικά η είδηση να μην ξάφνιασε κανέναν και θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει «στα ψιλά». Άλλωστε τα προβλήματα των δύο Νοσοκομειακών μονάδων του νομού μας είναι τόσα πολλά και σημαντικά που μια περικοπή μερικών χιλιάδων ευρώ στο κονδύλι που «πληρώνει» τα νυχτερινά και τις υπερωρίες των εργαζομένων, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, φαντάζει «λίγο» μπροστά στην ανυπαρξία ιατρικών ειδικοτήτων για παράδειγμα. Οι προεκτάσεις αυτού όμως είναι πολύ πιο σοβαρές από όσο φαίνεται αρχικά και καταμαρτυρούν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα δύο Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αγρινίου, Στέλιο Μερμίγκη, το κονδύλι που χρειαζόταν έως το τέλος του έτους είναι μόλις 30.000 ευρώ, ποσό ανυπολόγιστο μπροστά στα χρήματα που απαιτούνται συνολικά για την λειτουργία του Νοσοκομείου. Εκεί όμως που περίμεναν από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Βλάχο, να φέρει τα χρήματα που απαιτούνται για την ομαλή και ασφαλή εκτέλεση των προγραμμάτων εφημεριών, ήρθε «τσεκούρι» κατά 5.000 ευρώ στο ήδη υπάρχον ελλιπές ποσό του προϋπολογισμού. Το ίδιο όμως συνέβη και στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, με αντίστοιχο «κούρεμα» 3.500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το Νοσοκομείο της Άρτας εξοικονομεί για τις ανάγκες του προσωπικού του το ποσό των 106.000 ευρώ. Πέραν αυτού όμως, ο διοικητής του εκεί νοσοκομείου, Νίκος Κατσακιώρης, έχει καταφέρει όχι μόνο να περιορίσει κατά 700.000 ευρώ ετησίως τα λειτουργικά έξοδα της μονάδας του εγκαθιστώντας σύστημα απεξάρτησης από το πετρέλαιο χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και να αυξήσει το ιατρικό προσωπικό λειτουργώντας με πληρότητα κάθε κλινική. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι κατάφερε τόσο να επεκτείνει την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με επτά μόνιμους γιατρούς, όπως και να φέρει επικουρικούς γιατρούς για να πλαισιώσει το ΠΕΔΥ της πόλης του, προκειμένου να αποφορτίσει από όγκο δουλειάς το Νοσοκομείο του.

Τα δύο Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας όμως «χτυπά» και το παλιό και ήδη καλά γνωστό πρόβλημα της έλλειψης Καρδιολόγων. Μετά την αποχώρηση του Αριστείδη Τζιόβα, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής στο Αγρίνιο, μόλις πέντε γιατροί είχαν απομείνει σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, είχε αποφασιστεί η μετακίνηση ενός Καρδιολόγου από το Μεσολόγγι, έως ότου βρεθεί κάποια πιο μόνιμη λύση. Μετά από δύο μήνες όμως που ο συγκεκριμένος γιατρός προσέφερε ακόμη και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, φάνηκε ότι «ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού». Όταν λοιπόν ο γιατρός χρειάστηκε να απουσιάσει καταθέτοντας αναρρωτική άδεια, το πρόβλημα με τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο, δείχνοντας ότι με «μπαλώματα» δεν μπορεί να λυθεί ουσιαστικά κανένα θέμα.

Αυτή τη στιγμή, καλούνται να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα» οι δύο εναπομείναντες γιατροί του Αγρινίου, ο ένας από τους οποίους είναι συμβασιούχος με σύμβαση που λήγει εντός τριμήνου. Είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο «λειτουργούσαν» επί τόσο χρονικό διάστημα οι εφημερίες στα δύο Νοσοκομεία ήταν θνησιγενείς και ήταν απλά θέμα χρόνου να βρεθούμε και πάλι σε αδιέξοδο.

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται ο ευαίσθητος τομέας της δημόσιας Υγείας στον τόπο μας, είναι και η περίπτωση του αξονικού τομογράφου του παλιού Νοσοκομείου και η μεταφορά του στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Ένας τομογράφος, αμφισβητούμενης χρησιμότητας εξαιτίας της παλαιότητάς του, μεταφέρθηκε και αποθηκεύτηκε «κομμένος» στα τέσσερα καθώς το Νοσοκομείο δεν είχε φροντίσει να φτιάξει τις κατάλληλες υποδομές, όπως είναι η επένδυση του χώρου με μόλυβδο, που απαιτούνται κατόπιν μελέτης από ακτινοφυσικό και άδειας από τον «Δημόκριτο» για να υποδεχθεί ένα τέτοιο μηχάνημα. Όταν και όποτε γίνουν όλα αυτά, παραμένει ζητούμενο το πώς θα βρεθεί προσωπικό για να τον λειτουργήσει, αφού αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί όλο το μήνα το ακτινολογικό τμήμα.

Αύριο το απόγευμα στις 6:30 έχει προγραμματιστεί μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο του συντονιστικού των φορέων Αγρινίου και Μεσολογγίου για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας. Πέρα όμως από τους πολίτες που εδώ και καιρό συμμετέχουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις, περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη πρωτοβουλιών και από τους τοπικούς άρχοντες, καθώς το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και βλέπουμε ότι συνεχώς επιδεινώνεται.

Κώστας Καρακώστας

Γιώργος Βλάχος, Διοικητής Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στο υπουργείο Υγείας για χρηματοδότηση. Δεν μπορούμε να περικόψουμε τα νυχτερινά και τα χρήματα αυτά, 30.000 για το Νοσοκομείο Αγρινίου και 10.000 ευρώ για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, είναι απαραίτητα για την πληρωμή των υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου. Για το λόγο αυτό σκοπεύω να διεκδικήσω τα χρήματα αυτά από το υπουργείο Υγείας, ίσως ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα»

 

 

 

 

 

Στέλιος Μερμίγκης, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αγρινίου

«Όλοι κρίνονται όχι από τα παχιά τους λόγια αλλά από τις πράξεις τους. Ό,τι κι αν έχει πει, Ό,τι κι αν έχει υποσχεθεί, η διοίκηση των δύο Νοσοκομείων, δεν έχει υλοποιηθεί. Αντίθετα, προβαίνουν σε ενέργειες που προσπαθούν να καλύψουν πρόχειρα τα προβλήματα κερδίζοντας συνεχώς χρόνο για τους ίδιους. Μόνο που οι λύσεις αυτές απλά οδηγούν σε αδιέξοδο και το «μάρμαρο» στο τέλος το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αυτού του τόπου. Πολύ φοβόμαστε ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, θα κληθούν οι εργαζόμενοι που εκτελούν υπερωριακή απασχόληση να δουλέψουν τζάμπα προκειμένου να κρατηθεί το Νοσοκομείο Ανοικτό».

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr