ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠαρεμβάσεις δρομολογεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων: Στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στο Λεσίνι : στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου και στην Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινιώτισσας

Παρεμβάσεις δρομολογεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων: Στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στο Λεσίνι : στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου και στην Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινιώτισσας

Παρεμβάσεις δρομολογεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων: Στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στο Λεσίνι : στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου και στην Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινιώτισσας

Στοιχεία έδωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στο Λεσίνι του Δήμου Μεσολογγίου.

Ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Λεσινίου, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα,αποτελεί σημαντικό μνημείο της αρχιτεκτονικής του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το μνημείοέχει υποστεί σημαντικές μετατροπές στο πέρασμα των αιώνων, ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Στη σημερινή του κατάσταση ο ναός, παρά τα περιοδικά προβλήματαυγρασίας που παρουσιάζει, είναι επισκέψιμος και μπορούν να τελεστούν σε αυτόνλειτουργίες, ενώ δεν παρουσιάζει σημαντικά στατικά προβλήματα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης του έτους 2021 του ΥΠΠΟΑ έργο για την αποκατάστασητης εισροής υγρασίας από την στέγη του ναού. Επιπλέον, προγραμματίζει, σε συνεργασίαμε τον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας,εργασίες αποκατάστασης του λίθινου περιβόλου του ναού, με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας του ήδη επισκέψιμου μνημείου και την ασφάλεια του περιβάλλοντοςχώρου.

Η Εφορεία μεριμνά για την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη του μοναδικού μνημείου του 13ου αιώνα, με στόχο τηναναζήτηση χρηματοδότησης.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινιώτισσας βρίσκεται βόρεια του χωριού Λεσίνι και αποτελείσημαντικό μοναστήρι της μεταβυζαντινής περιόδου. Το καθολικό έχει υποστείανακατασκευές και τροποποιήσεις. Από τα προσκτίσματα της μονής σώζονται τα διώροφακελιά που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με επιγραφή στα 1761.Η Μονή αποτελεί έναν επισκέψιμο και λειτουργικό χώρο. Ανακαινίστηκε το 2015,σύμφωνα με μελέτες που εγκρίθηκαν το 2014. Κατά τις εργασίες αποκαταστάθηκε ηεξωτερική τοιχοποιία του καθολικού και ο οχυρωματικός περίβολος της μονής, καθαιρέθηκετο νεότερο καμπαναριό και πλακοστρώθηκε με τοπικό λίθο μέρος του αύλειου χώρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας προγραμματίζει εντός του2021, σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Μονής, μία σειρά εργασιών καιμελετών που αφορούν στην αποκατάσταση του εσωτερικού του καθολικού με την καθαίρεσητων νεότερων επιχρισμάτων, τη διερεύνηση για ύπαρξη παλαιότερων στρωμάτωντοιχογραφιών και την αποκατάσταση του δαπέδου.

Επιπλέον, η Εφορεία σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τηνΙερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας προγραμματίζουν εκδηλώσεις, στο πλαίσιο τουεορτασμού της επετείου από την Επανάσταση του 1821, λόγω της δράσης στη Μονή του στρατηγού Δημοτσέλιου.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Επίδομα 534 ευρώ: Σκέψεις να μειωθούν επιχειρήσεις και δικαιούχοι τον Απρίλιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr