ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠαρέμβαση του Απ. Κατσιφάρα στην PES για μεταναστευτικό και κοινωνικές πολιτικές

Παρέμβαση του Απ. Κατσιφάρα στην PES για μεταναστευτικό και κοινωνικές πολιτικές

Παρέμβαση του Απ. Κατσιφάρα στην PES για μεταναστευτικό και κοινωνικές πολιτικές

Συνάντηση με τον Υφυπουργό της Μαλτέζικης Προεδρίας

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως κεντρικό ευρωπαϊκό θέμα, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES – Party of European Socialists), Απόστολος Κατσιφάρας, με παρέμβασή του, στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας πριν την έναρξη της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός της Μάλτας για τους πόρους της Ε.Ε. και την προεδρία του 2017, Ian Borg, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, ως ένα θέμα πρωταρχικό για τη διάρκεια της Προεδρίας της Μάλτας. Έθεσε δε, προτεραιότητα, μέχρι τη λήξη της θητείας της χώρας του τη δημιουργία Ευρωπαϊκού οργανισμού για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του μείζονος αυτού θέματος.

Κατά την παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας σχετικά με το μεταναστευτικό τόνισε:

«Τα κράτη – μέλη πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ώστε να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός των βαρών, τα οποία, επί του παρόντος, επωμίζονται, κατά κύριο λόγο, τα παραμεθόρια κράτη της Ε.Ε. και ιδίως αυτά της Μεσογείου.

Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η συσσώρευση πολύ μεγάλων ροών μεταναστών, δημιουργεί σημαντικές και πολυσύνθετες πιέσεις στην κοινωνία και την οικονομία των περιοχών υποδοχής, που συχνά έρχονται να προστεθούν σε υφιστάμενα προβλήματα.

Σίγουρα πάντως η λύση δεν είναι μια Ευρώπη «φρούριο». Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων πολιτών και δίνουν τροφή σε λαϊκιστικά και εθνικιστικά ρεύματα, ιδίως εκείνα που καλλιεργούν την ξενοφοβία.

Μην ξεχνάμε ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, υπάρχει μια ηγεσία που «χτίζει» πάνω σε αυτή τη λογική και την εξάγει».

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις τοπικές μας κοινωνίες και ιδίως τους νέους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση, την ύφεση, την υψηλή ανεργία.

«Η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να συμβαδίζουν με την κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική πτυχή σε όλες τις πολιτικές, αν θέλουμε να ανακτήσει η Ε.Ε. και πάλι την αξιοπιστία της».

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως «τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης και η ριζοσπαστικοποίηση πολιτών της, έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τις ικανότητες διακυβέρνησης της ίδιας της Ένωσης. Θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναστρέψουν τη δυσαρέσκεια και την ανασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομάδας PES, υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του κ. Borg και του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, στην οποία συμμετέχει η Μάλτα και ενόψει του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, που θα φιλοξενηθεί στις 10 Μαρτίου στην Μάλτα.

Βίντεο από την ομιλία του Περιφερειάρχη στον σύνδεσμο:

2017.02.08 – ΠΔΕ – Επιτροπή των Περιφερειών, Ομάδα PES (Κατσιφάρας προς Ian Borg)

Διαβάστε: Τελειώνει» η αλιεία στην Ναύπακτο… Σε απόγνωση οι ψαράδες (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr