ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Παράταση ζωής» για ένα μήνα στο νοσοκομείο Αγρινίου

«Παράταση ζωής» για ένα μήνα στο νοσοκομείο Αγρινίου

 Απούσα κυβέρνηση και διοίκηση

«Παράταση ζωής»  για ένα μήνα στο νοσοκομείο Αγρινίου

Γιατροί και εργαζόμενοι πήραν την τύχη του Νοσοκομείου στα χέρια τους

Με απλήρωτες εφημερίες και χάρη στην φιλοτιμία του προσωπικού θα λειτουργήσει όλο τον Οκτώβριο η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, δίνοντας «παράταση ζωής» για ένα μήνα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Μετά την αποτυχία της διοίκησης να βρει λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος το οποίο λειτουργεί «στο κόκκινο» εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αποφασίστηκε από τους ίδιους του εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προσφέρουν απλήρωτοι τις υπηρεσίες τους, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου έως ότου βρεθεί οριστική λύση.

Το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς ιατρικού προσωπικού έφερε στην επιφάνεια η παραίτηση του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής, Αριστείδη Τζιόβα τον περασμένο Αύγουστο, ο οποίος θέλησε με αυτή του την κίνηση να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα του Νοσοκομείου. Η ειδικότητα του καρδιολόγου, απαραίτητη για μια σειρά κλινικών, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι Χειρουργικές Μονάδες, ασκείται αυτή τη στιγμή από μόλις δύο μόνιμους καρδιολόγους, οι οποίοι φυσικά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Παρά την κίνηση αυτή όμως του κ. Τζιόβα, η οποία έγινε πρώτη είδηση ακόμη και στα αθηναϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, φαίνεται ότι δεν ίδρωσε κανενός το αυτί, και σήμερα, δύο ολόκληρους μήνες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Χωρίς να έχει γίνει καμία τοποθέτηση μόνιμου γιατρού από το 2009, τη στιγμή που κλινικές ολόκληρες έχουν αδειάσει εξαιτίας αποχωρήσεων λόγω σύνταξης ή άλλους λόγους, ήταν θέμα χρόνου προτού αρχίσουν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Μπορεί αυτή τη στιγμή η Καρδιολογική κλινική να είναι αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις εφημερίες, όπως επισημαίνουν όμως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, σύντομα θα αρχίσουν να υπολειτουργούν και μια σειρά από άλλες κλινικές, όπως η Παιδιατρική και η ΜΕΘ. Φυσικά, η έλλειψη ειδικευμένων καρδιολόγων δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του νοσοκομείου, το οποίο έχει ελλείψεις και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα όσον αφορά στο ιατροφαρμακευτικό υλικό, το οποίο επίσης «σπανίζει». Ούτε τα οικονομικά του ιδρύματος όμως είναι σε καλή κατάσταση, αφού η χρηματοδότηση για το 2014 έχει ήδη δαπανηθεί και απαιτείται σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Νοσοκομείου για τον υπόλοιπο χρόνο.

Όλα αυτά βέβαια δεν πέφτουν σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού όλα έχουν γίνει γνωστά στην τοπική κοινωνία εδώ και καιρό μέσω ενημέρωσης που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δια μέσω των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Προ τριών εβδομάδων περίπου και με πρωτοβουλία του σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή», είχε πραγματοποιηθεί κομβόι διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το Νοσοκομείο. Τα προβλήματα του Νοσοκομείου έχουν επίσης τεθεί επανειλημμένα τόσο στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου από διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ σήμερα το απόγευμα, το σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή» θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση για συντονισμό των ενεργειών των φορέων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Ενήμερος φυσικά για την κατάσταση αυτή και ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Βλάχος, ενώ εκκρεμεί και η συνάντηση του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη. Ωστόσο όχι απλά δεν έχει βρεθεί καμία λύση, πέρα από την μετακίνηση στο Αγρίνιο ενός καρδιολόγου από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου για εφημερίες, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει πως ότι συμβαίνει στο Νοσοκομείο της πόλης μας δεν είναι ασύνδετο με την γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στη χώρα. Αρκεί να θυμίσουμε το τι συμβαίνει στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα υποστελέχωσης, αλλά και τους περιορισμούς σε συνταγογράφησεις φαρμάκων και εξετάσεων.

Η «λύση» λοιπόν η οποία βρέθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους και προτάθηκε στη διοίκηση, η οποία δεν μπορούσε παρά να την αποδεχτεί, κάθε άλλο παρά συνιστά μόνιμη αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι πέρα από τους εργασιακούς περιορισμούς που υπάρχουν, γιατροί και λοιπό προσωπικό είναι άνθρωποι που έχουν τα όριά τους και τις αντοχές τους.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι από τη στιγμή που κανένας δεν θέλει να απευθυνθεί για το πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει σε έναν γιατρό ο οποίος δουλεύει και εφημερεύει αδιάκοπα, όλοι θα πρέπει να ενδιαφερθούν για το τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να τοποθετηθεί μόνιμο ιατρικό προσωπικό στις κλινικές που έχουν ανάγκη αλλά και να επιλυθούν όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν ώστε η Αιτωλοακαρνανία να απολαμβάνει το νοσηλευτικό ίδρυμα για το οποίο αγωνίστηκε πολλά χρόνια για να το βλέπει σήμερα να απαξιώνεται.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr