ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕργασιαΠαράταση για Συν-Εργασία και τηλεργασία έως 31 Μαρτίου – Πότε γίνονται οι δηλώσεις

Παράταση για Συν-Εργασία και τηλεργασία έως 31 Μαρτίου – Πότε γίνονται οι δηλώσεις

Παράταση για Συν-Εργασία και τηλεργασία έως 31 Μαρτίου – Πότε γίνονται οι δηλώσεις

Παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου, λόγω και της παράτασης του lockdown, η υποχρεωτική τηλεργασία
Από την ερχόμενη Δευτέρα 1/3 έως 31/3 θα μπορούν να υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» οι αιτήσεις / δηλώσεις ένταξης στον Μηχανισμό «Συν – Εργασία» της Α’ φάσης για τον Μάρτιο. Η ισχύς του μηχανισμού έχει παραταθεί έως 31 Μαρτίου. Το ίδιο ισχύει και για την υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση, ανά επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Η παράταση του lockdown συμπαρασύρει όλα τα οριζόντια μέτρα που συνοδεύουν μέχρι στιγμής τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας από το περασμένο φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου, λόγω και της παράτασης του lockdown, η υποχρεωτική τηλεργασία. Το ίδιο ισχύει και για τις προβλέψεις της κυλιόμενης προσέλευσης – αποχώρησης στους χώρους εργασίας. Δεδομένου ότι η τηλεργασία προαναγγέλλεται, με απειλή προστίμου 3.000 ευρώ και καθώς ο κλοιός των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει «σφίξει», τα λογιστήρια των επιχειρήσεων σε όλη την χώρα οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία των υπαλλήλων τους.

Αναλυτικά, επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/03/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της τηλεργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Αν δεν προδηλώσουν το 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση σε τηλεργασία, οι εργοδότες απειλούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Έως 31 Μαρτίου παρατείνεται και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης αποχώρησης στον ιδιωτικό τομέα, ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου ξεκινούν από τις επιχειρήσεις οι αιτήσεις της Α’ φάσης για την ένταξη στο μηχανισμό «Συν – Εργασία». Επισημαίνεται ότι στον μηχανισμό εντάσσονται για τον μήνα Μάρτιο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και 31/1/2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 1/3/2021 έως και 31/3/2021. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η διαδικασία των ορθών επαναλήψεων των αιτήσεων Α’ φάσης από 1η έως 31 Μαρτίου.

Παράλληλα θα διεξάγεται από 1η Μαρτίου έως 15 Μαρτίου η υποβολή δηλώσεων της Β φάσης για τον μήνα Φεβρουάριο και διορθώσεων με ορθές επαναλήψεις. Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις Β φάσης είναι απαραίτητες για την καταβολή από το κράτος της οικονομικής αποζημίωσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Αντίστοιχα, οι δηλώσεις Β φάσης για τον Ιανουάριο 2021 και οι αντίστοιχες διορθώσεις με ορθές επαναλήψεις θα υποβάλλονται από 1η Μαρτίου έως και 15 Μαρτίου. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων Β Φάσης για τον Ιανουάριο και μόνο για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ΦΑΣΗΣ για τον Ιανουάριο 2021, και  για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ Φάσης.

Πηγή:ethnos.gr
Φωτογραφία:cnn.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr