ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠαραστάσεις και εντάσεις για νοσοκομείο και συμβάσεις

Παραστάσεις και εντάσεις για νοσοκομείο και συμβάσεις

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις μετατροπές των συμβάσεων δημοτικών υπαλλήλων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου

Παραστάσεις και εντάσεις για νοσοκομείο και συμβάσεις

 

Με ιδιαίτερη ένταση και μια αποκάλυψη «βόμβα» ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συζήτηση του πρώτου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, το οποίο αφορούσε στην «λήψη απόφασης σχετικά με τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων των Υπαλλήλων του Δήμου Αγρινίου από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με βάση το Ν. 4250/2014». Τελικά όπως προέκυψε, αν και το ψήφισμα προς υποστήριξη των δημοτικών υπαλλήλων ψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου, τα στοιχεία των υπαλλήλων έχουν δοθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Αλλάς ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν και αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως επρόκειτο για μια «τυπική» διαδικασία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με ιδιαιτερότητα όμως τον μεγάλο αριθμό αλλά και την σπουδαιότητα των θεμάτων, τελικά η συνεδρίαση έλαβε εντελώς διαφορετική τροπή προς το τέλος της συζήτησης του πρώτου μόλις θέματος.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, λίγα λεπτά μετά τις 7:00 χθες το απόγευμα, μέλη του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή» ξεδίπλωσαν εντός της αίθουσας πανό το οποίο έγραφε: «Κατάντια – 210.802 πολίτες χωρίς νοσοκομεία». Τα μέλη του σωματείου στάθηκαν ήσυχα με το ξεδιπλωμένο πανό αλλάζοντας κάθε τόσο θέση μέσα στην αίθουσα ώστε να μην κρύβουν ενοχλούν όσους βρίσκονταν από πίσω τους. Φαίνεται όμως ότι ακριβώς ο ήσυχος τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας παραήταν… ήσυχος, αφού καμία απολύτως τοποθέτηση δεν έγινε από πλευράς δημοτικών συμβούλων για τα προβλήματα των νοσοκομείων.

Παίρνοντας, ως είθισται, πρώτος τον λόγο ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, τοποθετήθηκε για το θέμα της επανεξέτασης της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως αυτή επιχειρείται με τον νόμο 4250. Ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για έναν νόμο «αντίθετο με τις δημοκρατικές αρχές που διέπουν ένα κράτος δικαίου» ενώ διαχώρισε τις μετατροπές των συμβάσεων από τους ελέγχους για πλαστά πιστοποιητικά ως μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, η οποία μάλιστα βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη. Τελειώνοντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος πρότεινε την υιοθέτηση του ψηφίσματος που είχε συνταχθεί, με το οποίο εκφράζοντας η στήριξη του Δήμου Αγρινίου τόσο προς τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και προς τους Δημάρχους που έχουν υποστεί διώξεις επειδή δεν παρέδωσαν φακέλους εργαζομένων στις ελεγκτικές αρχές.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αγρινίου, Θύμιος Κομματάς, ο οποίος επανέλαβε ότι η διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων είναι «προσχηματική» και ζήτησε να μην δοθεί κανένα στοιχείο σε ελεγκτές, καθώς έτσι θα προκύψει μια «δεξαμενή» έτοιμων προς απόλυση υπαλλήλων, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καραμπούλιας, δικηγόρος των δημοτικών υπαλλήλων, ο οποίος τόνισε ότι με τέτοιες πρακτικές επιχειρείται κατάργηση της αυτοτέλειας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ παράλληλα δημιουργούνται «υπάλληλοι στην τσίτα» υπό τον μόνιμο φόβο μήπως χάσουν την δουλειά τους.

Η διαδικασία συνέχισε με τοποθετήσεις επικεφαλών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων. Ο Παύλος Μοσχολιός, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί άλλο ένα «μέτρο ενάντια στην αυτοδιοίκηση», την οποία χαρακτήρισε ως «εύκολο στόχο» για την κεντρική διοίκηση που βρίσκει έτσι τρόπο να μεταθέτει δικά της προβλήματα στους δημάρχους. Ειδικά για τον δήμο Αγρινίου, είπε ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων αφορά σε περίπου 150 υπαλλήλους σε σύνολο 600, και υπενθύμισε ότι στον δήμο μας δεν υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό. Τέλος, ζήτησε ομοφωνία αλλά και επαγρύπνιση για την συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε στην συνέχεια, αναφέροντας ότι η παράταξή του είχε ζητήσει ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του Δημάρχου επειδή δεν στήριξε συγκεκριμένο ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Στον κ. Τραπεζιώτη απάντησε ο κ. Παπαναστασίου λέγοντας ότι δεν καταψήφισε αλλά απείχε από συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο προσπάθησε να «επιβάλει» η πλευρά του κ. Τραπεζιώτη.

Από πλευράς της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δήμας, ο οποίος είπε ότι η επιχειρούμενη αξιολόγηση έχει ως απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, κάτι το οποίο φάνηκε και από τον «Καλλικράτη» για τον οποίο υποστήριξε ότι «εξυπηρετεί την εισχώρηση μονοπωλιακών ομίλων στην τοπική αυτοδιοίκηση». Κάλεσε την δημοτική αρχή να μην υποκύψει σε καμία εντολή της κεντρικής διοίκησης για να δώσει στοιχεία των εργαζομένων, ενώ υπενθύμισε στους δημοτικούς υπαλλήλους ότι η ψήφιση ενός πλαισίου υποστήριξής τους «δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι μέλι-γάλα».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Στέλιος Μερμίγκης, επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτο Αγρίνιο, ο οποίος είπε ότι ο νόμος 4250 είναι όχι μόνο προσχηματικός, αλλά αυτοί που τον δημιούργησαν είναι «θρασείς και ξετσίπωτοι». Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις κι άλλων δημοτικών συμβούλων, ενώ διαφάνηκε ότι υπήρχε διαφωνία για το εάν ή όχι έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένες προσθήκες στο ψήφισμα που είχε καταθέσει η πλευρά του Δημάρχου, κυρίως από την πλευρά του κ. Τραπεζιώτη που πρότεινε την ενσωμάτωση παραγράφου που θα ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του δήμου εντέλλονται να μην δώσουν στοιχεία εργαζομένων. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τους τόνους ενίοτε να ανεβαίνουν επάνω στην προσπάθεια να βρεθεί μια συναινετική λύση στο περιεχόμενο του κειμένου ούτως ώστε αυτό να ψηφιστεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.

Από πλευράς του κ. Παπαναστασίου υπήρξε η εκτίμηση ότι το κείμενο ως είχε μπορούσε να ικανοποιήσει όλες τις παρατάξεις και αυτό φωτοτυπήθηκε και μοιράστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να το δουν όλοι. Εκείνη τη στιγμή ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά ότι «όπως ο Δήμαρχος θα προστατεύει τους εργαζόμενους πρέπει κι αυτοί να τον προστατευόσουν όπως και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Μερμίγκη ο οποίος τον ρώτησε ευθέως εάν έχουν δοθεί στοιχεία εργαζομένων, με τον κ. Παπαναστασίου να απαντά θετικά και να αναφέρει ότι αυτό συνέβη επί δημαρχίας κ. Μοσχολιού, τον περασμένο Ιούλιο.

Προς στιγμή επικράτησε μεγάλη αναστάτωση στο δημοτικό συμβούλιο, με τους συμβούλους να κοιτάζουν απορημένοι ο ένας τον άλλο και τον κ. Τραπεζιώτη να κάνει λόγο για «μείζον θέμα» και «παρωδία». Ο κ. Παπαναστασίου επανέλαβε ότι έχουν δοθεί στοιχεία από το περασμένο καλοκαίρι και έφερε ως μάρτυρα εργαζόμενη του δήμου η οποία κατέθεσε στο σώμα ότι τα στοιχεία δόθηκαν στις 28 Ιουλίου και ήταν καταστάσεις με τα ονοματεπώνυμα υπαλλήλων, το πότε προσλήφθηκαν και το πώς μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Υποστήριξε μάλιστα ότι για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερος και ο σύλλογος των εργαζομένων.

Παίρνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, κ. Κομματάς, είπε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ούτως ή άλλως διαθέσιμα στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και το ζήτημα είναι να μην δοθούν τα στοιχεία που περιέχονται στους ατομικούς φακέλους. Τελειώνοντας με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης και χωρίς η αίθουσα να έχει ακόμη ηρεμήσει από την αποκάλυψη, το ψήφισμα πέρασε με την θετική ψήφο μόνο της παράταξης του κ. Παπαναστασίου.

Στη συνέχεια συζητήθηκε ο καθορισμός των δημοτικών τελών για το 2015. Λόγω εκτύπωσης της εφημερίδας, θα ακολουθήσει σχετικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση και στο www.sinidisi.gr

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr