ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΠαραιτήθηκε η πρόεδρος της Ουγγαρίας — Έδωσε χάρη σε κατάδικο για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ουγγαρίας — Έδωσε χάρη σε κατάδικο για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ουγγαρίας — Έδωσε χάρη σε κατάδικο για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχτηκε για την απόφασή της να δώσει χάρη σε έναν κατάδικο εμπλεκόμενο σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε οικοτροφείο. Η απονομή χάριτος σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε ως συνεργός στη συγκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

«Ζητώ συγγνώμη από αυτούς που πλήγωσα και από όλα τα θύματα που μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι δεν τα υποστήριζα. Είμαι, ήμουν, και θα παραμείνω υπέρ της προστασίας των παιδιών και των οικογενειών. Σήμερα είναι η τελευταία μου ομιλία προς εσάς ως Πρόεδρος, καθώς υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση της Προέδρου».

Η Νόβακ, πρώην υπουργός Οικογενειακής Πολιτικής, ήταν η πρώτη γυναίκα και το νεότερο άτομο που κατέλαβε ποτέ το αξίωμα του προέδρου στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.  Πριν από την παραίτηση της προέδρου ήδη είχαν οργανωθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η αντιπαράθεση προκλήθηκε από τη συγχώρεση που έδωσε τον Απρίλιο του 2023, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουδαπέστη, σε έναν πρώην υποδιευθυντή οικοτροφείου για παιδιά, ο οποίος καταδικάστηκε το 2022 σε τρία και πλέον χρόνια φυλάκιση γιατί είχε καλύψει τις πράξεις του ανωτέρου του.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει συνταγματική τροποποίηση ώστε πλέον να μην μπορεί να δοθεί χάρη σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για παιδοφιλία: «Εκ μέρους της κυβέρνησης θα ζητήσω συνταγματική τροποποίηση που θα απαγορεύει την απονομή χάρης σε κάποιον που διαπράττει ποινικό αδίκημα κατά ανηλίκων. Είναι καιρός να λυθεί αυτό το ζήτημα».

Η  αντιπολίτευση είχε ζητήσει  την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ η οργή αυξανόταν στη χώρα, την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη ότι δόθηκε χάρη σε άτομο που συγκάλυψε υπόθεση παιδοφιλίας.

Πηγή: ertnews.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ