ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠαπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου: «Μάθημα ιστορίας» για τα Εκπαιδευτήρια και τους Αδελφούς Παπαστράτου

Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου: «Μάθημα ιστορίας» για τα Εκπαιδευτήρια και τους Αδελφούς Παπαστράτου

Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου: «Μάθημα ιστορίας» για τα Εκπαιδευτήρια και τους Αδελφούς Παπαστράτου

Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου: «Μάθημα ιστορίας» για τα Εκπαιδευτήρια και τους Αδελφούς Παπαστράτου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, το οποίο έχει ως εξής: 

Εκδήλωση με έντονο χρώμα τοπικής ιστορίας διοργανώνουν εκπαιδευτικοί του Παπαστράτειου Γυμνασίου Αγρινίου με επικεφαλής τον εκπαιδευτικό Αλ. Φαφούτη  

Τα σχολεία από φέτος μπαίνουν στο ρυθμό της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευτικοί του εκάστοτε σχολείου αναλαμβάνουν κάποιες δράσεις.

Η ομάδα των εκπαιδευτικών του Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου, που συντονίζει ο Αλέκος Φαφούτης, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο του άξονα: σχολείο και κοινωνία.

Για κοινωνικούς και πολιτιστικούς λόγους αποφάσισαν να προβάλλουν το διαχρονικό ρόλο του Παπαστρατείου Γυμνασίου στην κοινωνία και στην εκπαίδευση.

Βασικό στοιχείο, απ’ όπου όλα ξεκινούν, είναι ότι το κτίριο υπάρχει από τους δωρητές, τους  Αδελφούς Παπαστράτου, με δαπάνες των οποίων χτίστηκαν τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια.

Αυτό είναι ένα εκ των βασικότερων στοιχείων της εκδήλωσης, καθώς η εκδήλωση θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο φόρο τιμής στους Αδελφούς Παπαστράτου, που συνέδεσαν το όνομά τους με το σχολείο και όχι μόνο.

Η εκδήλωση που αναμένεται να αναδείξει ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της πόλης, όσο και τις «προεκτάσεις» της τοπικής ιστορίας γύρω από τους Αδελφούς Παπαστράτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο (28/5) στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Στο σχολείο αυτό, που πέραν του ότι είναι ένα όμορφο κτηριακό συγκρότημα με σύγχρονες πλέον προδιαγραφές, υπήρχαν και υπάρχουν ψυχές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς κλπ που έζησαν μέσα σ’ αυτό και διαμόρφωσαν την ιστορία του.

Αυτοί οι άνθρωποι από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στο σχολείο οι πρώτοι μαθητές, το 1932, αγωνιούσαν, πέραν του εκπαιδευτικούς τους έργου, για να συντηρήσουν το κτήριο, το οποίο είναι αλληλένδετα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες της πόλης, οι περισσότεροι επιστήμονες, οι περισσότεροι αγρότες, οι περισσότεροι γενικά άνθρωποι που γεννήθηκαν στην πόλη κατά το παρελθόν μαθήτευσαν στο κτήριο αυτό. Στις αίθουσές του διαμορφώθηκε ο κοινωνικός ιστός της πόλης.

Στόχος της ομάδας των εκπαιδευτικών είναι η ιστορία του σχολείου να γίνει γνωστή στην σύγχρονη κοινωνία του Αγρινίου και ειδικότερα στις νεότερες γενιές, ώστε να αντιλήφθην τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε το σχολείο, το Παπαστράτειο Γυμνάσιο, στην κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική ζωή του τόπου από τις πρώτες ημέρες που λειτούργησε μέχρι και σήμερα.

Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου θα μιλήσει για την αρχιτεκτονική του σχολείου και ο εκπαιδευτικός Αλέκος Φαφούτης γενικότερα για το Παπαστράτειο Γυμνάσιο.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στην τοπική κοινωνία να συμμετάσχει στην εκδήλωση, ώστε μετά τις δύο τοποθετήσεις, να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος, στον οποίο ο καθένας να έχει συμπληρώσει ένα «λιθαράκι», μια ιστορία και έτσι να αναδειχθούν οι ιστορικές μνήμες, μέσα από τις οποίες οι νέοι μαθητές, οι νέοι γονείς και οι πολίτες που θα παραβρεθούν στην εκδήλωση να αντιληφθούν πως το σχολείο είναι κομμάτι της τοπικής ιστορίας.

Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου: «Μάθημα ιστορίας» για τα Εκπαιδευτήρια και τους Αδελφούς Παπαστράτου
Ο Αλέκος Φαφούτης

«Μας ενδιαφέρει να έχουμε εξωστρεφή δράση. Επίκεντρο είναι η δωρεά του σχολείου από τους καπνεμπόρους Παπαστράτου και πως το σχολείο εξελίχθηκε σε κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Θέλουμε να τιμήσουμε τους Αδελφούς Παπαστράτου ως κομμάτι της ιστορίας του σχολείου και της τοπικής ιστορίας.

Συγκεκριμένα στα 1922 ξεκινάει ένας διάλογος μεταξύ του τότε Διευθυντή του Παπαστράτειου Γυμνασίου Γιώργου Καλούδη με τους Αδελφούς Παπαστράτου για την ανέγερση ενός σχολείου, καθώς τότε η ελληνική επαρχία είχε πρόβλημα με τη σχολική στέγη. Τους έπεισε. Οι Αδελφοί Παπαστράτου το «αγκάλιασαν», ήρθε όμως η Μικρασιατική Καταστροφή, όπου όλα «πάγωσαν».

Το ζήτημα της ανέγερσης «ενεργοποιήθηκε» και πάλι από το Γιώργο Καλούδη, με την ιδιότητα του βουλευτή αυτή την φορά, με υπουργό τον Γ. Παπανδρέου κάπου στο 1930 με 1932.

Να τονίσουμε πως το κτήριο διαθέτει και μια περιβαλλοντολογική «τοποθέτηση», καθώς είναι μέρος του οικοσυστήματος του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου, το οποίο διαθέτει το δικό του μικροκλίμα και είναι σε ιδιαίτερα καλό σημείο στην πόλη.

Το 1933 έγιναν τα εγκαίνια από τον Γ. Παπανδρέου, με αποτέλεσμα στην ομιλία του να αναφέρει και την ιστορική φράση «σας παραδίδω ένα νέο Παρθενώνα».

Διαθέτουμε πολύ υλικό που απαρτίζεται ακόμη και από παλιές εφημερίδες και θέλουμε να το αναδείξουμε, όπως θα αναδείξουμε μέσα από την εκδήλωση και τις αλλεπάλληλες ενέργειες που έγιναν στο πέρασμα του χρόνου για τις επεκτάσεις του κτηρίου, τις ανακαινίσεις του, τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην εκάστοτε προσπάθεια κλπ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά στην παλιά εποχή, ώστε ο διάλογος που θα ακολουθήσει να έχει ευρύτητα» τόνισε ο κ. Φαφούτης, ο «πρωτεργάτης» της εκδήλωσης.

Μάλιστα ο κ. Φαφούτης αναφέρθηκε και στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει λέγοντας: «οι εκπαιδευτικοί που συγκροτούν την ομάδα είναι η Διευθύντρια Δέσποινα Γεωργιάδη, ο Υποδιευθυντής Βασίλης Τζουμάκας, η Υποδιευθύντρια Κασσάνδρα Παναγιωτακοπούλου και η εκπαιδευτικός Κωστούλα Δελβινιώτη».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Γιατί «κόλλησε» το Open Mall στο Αγρίνιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ