ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΟ Θ. Παπαδόπουλος στον “Δυτικά Fm”: Χωρίς “προίκα” η Αυτοδιοίκηση (ηχητικό)

Ο Θ. Παπαδόπουλος στον “Δυτικά Fm”: Χωρίς “προίκα” η Αυτοδιοίκηση (ηχητικό)

Ο Θ. Παπαδόπουλος στον “Δυτικά Fm”: Χωρίς “προίκα” η Αυτοδιοίκηση (ηχητικό)

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔ) Θανάσης Παπαδόπουλος μιλώντας στον “Δυτικά Fm, 92,8”, αναφέρθηκε στο ζήτημα της χρηματοδότησης,  σημειώνοντας ότι στο παρελθόν προγράμματα όπως το “Θησέας” προσέφεραν αυτονομία στην Αυτοδιοίκηση η οποία πλέον δεν διαθέτει “προίκα”.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η διαπίστωση του:  “Σήμερα για να βουλώσουμε λακκούβες θα χρειαστεί να καλέσουμε την Περιφέρεια”.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο το “σχέδιο” που έχει τεθεί σε εφαρμογή προβλέπει η κεντρική εξουσία να κατέχει τους πόρους και να τους κατανέμει κατά το δοκούν ενώ το επόμενο πακέτο κατευθύνεται στις Περιφέρειες.. Στο δημοσιογραφικό ερώτημα της Δήμητρας Λαοπόδη για τη σκοπιμότητα αυτού του σχεδίου έκανε ευθέως λόγο για έλεγχο των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ στο πλαίσιο των αρνητικών του διαπιστώσεων είπε ότι από τα 27 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2021-2027, σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα έχουν προβλεφθεί μόλις 70 εκατ. για την οδοποιία.

Εκτίμησε δε ότι υπό το βάρος νέων διαδικασιών που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής θα απομακρυνθεί  χρονικά.

Επίσης μίλησε για υστέρηση της Δυτικής Ελλάδας σε επίπεδο έργων υποδομής χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, αδιανόητη τη μη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιονία Οδό. Μιλώντας δε για το δικό του Δήμο, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη των Καλαβρύτων όταν δεν έχει φτιαχτεί ο δρόμος Πούντα – Καλάβρυτα απ’ όπου διέρχονται 150 λεωφορεία κάθε μέρα.

Επίσης, δεν εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχουν προς διάθεση οι πόροι που προβλέπουν προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ.

Εξάλλου,  ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος Βόνιτσας, στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, έθεσε το μείζον ζήτημα της αύξησης του κόστους των υλικών κατασκευής λόγω της ενεργειακής κρίσης, που αλλάζει τα δεδομένα στους αρχικούς προϋπολογισμούς.  Και το ερώτημα που γεννάται είναι από ποιους πόρους θα καλυφθούν οι αναθεωρήσεις τιμών που θα γίνουν, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Ακούστε τι είπε ο Θανάσης Παπαδόπουλος στον “Δυτικά Fm”:

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ