ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠάνω από την Πάτρα πέρασε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός το βράδυ της Δευτέρας (ΦΩΤΟ)

Πάνω από την Πάτρα πέρασε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός το βράδυ της Δευτέρας (ΦΩΤΟ)

Πάνω από την Πάτρα πέρασε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός το βράδυ της Δευτέρας (ΦΩΤΟ)

Ένα “αστέρι” το οποίο κινούνταν αργά και σταθερά στον ουρανό, το οποίο το βράδυ της Δευτέρας παρατήρησαν πολλοί, λόγω της πανσελήνου, δεν ήταν κάτι άλλο παρά ο ISS. Ο διεθνής διαστημικός σταθμός περνά πυκνά συχνά πάνω από τη χώρα μας και προοπτικά σε ορατή θέση από αυτή. Στις 21.30 το βράδυ της Δευτέρας ο ISS πέρασε σχεδόν σε κατακόρυφη θέση πάνω από την Πελοπόννησο, κάτι που φαίνεται και από την τροχιά που διέγραψε.

Η απόστασή του από την επιφάνειά της γης κυμαίνεται μεταξύ 400,2 χλμ. και 409,5 χιλιομέτρων. Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα -ως προς την επιφάνεια της Γης- 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα. Επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές εντός του ISS βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά.

Ο διεθνής διαστημικός σταθμός είναι ορατός από τη γη με γυμνά μάτια. Εξαιτίας του αρκετά μεγάλου του μεγέθους, 109 μ. x 51 μ. x 20 μ., αλλά και των μεγάλων ανακλαστικών επιφανειών που διαθέτει, αντανακλά έντονα το ηλιακό φως και είναι ορατός από τη γη ως ένα από τα πιο λαμπρά, κινούμενα αντικείμενα στο νυκτερινό ουρανό. Οι καλύτερες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον ΔΔΣ είναι:

– Μετά τη Δύση ή πριν την Ανατολή του ηλίου, όταν ο ουρανός είναι ακόμη σκοτεινός.

– Οταν ο ΔΔΣ βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα του παρατηρητή.
– Όταν το ύψος του ΔΔΣ είναι μεγαλύτερο από 15ο τότε η παρατήρησή του είναι εύκολη μιας και ξεπερνά σε λαμπρότητα τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού.

– Όταν ο ΔΔΣ φωτίζεται από το ηλιακό φως. Η αντανάκλαση του φωτός είναι αυτή που φτάνει στα μάτια μας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ISS, η παρατήρηση με τηλεσκόπιο δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, με ένα καλό ζευγάρι κιάλια μπορεί κανείς να διακρίνει κάποιες λεπτομέρειες της δομικής μορφής του διαστημικού σταθμού.

 

Πηγή: thebest.gr

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για κρούσματα κορονοϊού σε ΔΟΥ και στο Δήμο

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr