ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠάνω από 300 γυναίκες στον Ξενώνα του Δήμου Αγρινίου – «Ανοίγουν στόματα» κατά της βίας

Πάνω από 300 γυναίκες στον Ξενώνα του Δήμου Αγρινίου – «Ανοίγουν στόματα» κατά της βίας

Πάνω από 300 γυναίκες στον Ξενώνα του Δήμου Αγρινίου – «Ανοίγουν στόματα» κατά της βίας

Πάνω από 300 γυναίκες στον Ξενώνα του Δήμου Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως: «ανοίγουν στόματα» κατά της βίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες «σπάνε» τη σιωπή τους και μιλούν για την κακοποίηση που δέχονται, κάτι που αποτυπώνεται στα αυξημένα ποσοστά φιλοξενίας γυναικών στον Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Αγρινίου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, αποτελεί τιμή στην προσωπικότητά της και στους πολλαπλούς ρόλους της, ως μάνας, συζύγου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου πραγματοποίησε χθες στον πεζόδρομο της οδού Βότση δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοποίησης που βιώνουν οι γυναίκες, τον αγώνα εξάλειψης σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, καθώς και για το έργο του ξενώνα. Στο πλαίσιο διένειμαν έντυπο πληροφοριακό υλικό και μοίρασαν συμβολικά λουλούδια στις γυναίκες σε ένδειξη αναγνώρισης του πολύπλευρου ρόλου τους στην κοινωνία.

Η θέση των γυναικών μπορεί να έχει βελτιωθεί σε σχέση με άλλες εποχές του παρελθόντος, ωστόσο το θέμα της ισότητας των φύλων και του «χάσματος» που συνεχίζει επίμονα να διατηρείται ακόμα και το 2023 ανάμεσά τους, αποτελεί σπάνια αντικείμενο σοβαρής συζήτησης στη δημόσια σφαίρα. Οι ανισότητες όμως καραδοκούν, αν και όχι με τον ίδιο τρόπο πάντοτε. Το πρόβλημα της εποχή μας φαίνεται ότι είναι περισσότερο η βία κατά των γυναικών και εκεί έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες. Το ενθαρρυντικό είναι πως σιγά – σιγά αυτό αποδίδει και έτσι οι γυναίκες πιο εύκολα «σπάνε» τη σιωπή τους και μιλούν για τη βία.

Ζητούν βοήθεια

Ο Γιώργος Καρακοβούνης

Σύμφωνα με τον Κοινωνικό Λειτουργό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Αγρινίου Γιώργο Καρακοβούνη «από την αρχή της λειτουργίας του ξενώνα, από τον Μάρτιο του 2014, έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 300 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους παρέχοντάς στους ασφαλή και απόρρητη διαμονή, όπως επίσης και ψυχοκοινωνική στήριξη. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 4 γυναίκες και 2 παιδιά, αλλά ο αριθμός αυτός σύντομα θα αλλάξει αφού υπάρχουν ανοιχτά αιτήματα φιλοξενίας.  Υπάρχουν συγκεκριμένα δύο αιτήματα που είναι υπό εξέταση και αναμένεται η εξέτασή τους να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, αλλά γενικά ο αριθμός αλλάζει συχνά καθώς υποβάλλονται συχνά αιτήματα. Κατά το 2022 ο ξενώνας φιλοξένησε 20 φιλοξενίες γυναικών και 12 φιλοξενίες παιδιών. Γενικά αυξήθηκαν οι φιλοξενίες γυναικών κατά έτος διαπιστώνουμε, καθώς οι γυναίκες «σπάνε» την σιωπή τους και ζητούν βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγγέλλοντας τα περιστατικά βίας. Ο ξενώνας φιλοξενούσε και φιλοξενεί γυναίκες από όλη την Αιτωλοακαρνανία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και από άλλους νομούς της χώρας. Δεχόμαστε παραπομπές από αρμόδιες υπηρεσίες και συμβουλευτικά κέντρα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει».

Οι δράσεις του Ξενώνα

Ο κ. Καρακοβούνης σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες τόνισε: «στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι να τιμηθούν οι αγώνες της για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δοθεί σημαντικοί αγώνες και έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε πως στις σύγχρονες κοινωνίες τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται και καταπατώνται. Ο ξενώνας έχει προγραμματίσει τις συγκεκριμένες δράσεις για να τιμήσει τον πολύπλευρο και πολυσήμαντο ρόλο των γυναικών στην κοινωνία. Στο πλαίσιο των δράσεων παρουσιάστηκε και η ταινία «Οι ατίθασες». Μέσα από την ταινία αυτή, που πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη, αλλά πατριαρχική κοινωνία και τον αγώνα της προς την ελευθερία. Το μήνυμα της ταινίας είναι σημαντικό και υπάρχει ανάγκη για να «εκπέμψει» σε όλη την κοινωνία».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αιτωλοακαρνανία: Διπλάσιος φόρος αίματος το 2022 (Πίνακας)

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ