ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΠάνω από 300 ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο

Πάνω από 300 ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο

Πάνω από 300 ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο

ΣτΕ: Άκυρη η μεταβίβαση ακινήτων στο Υπερταμείο

Απόφαση «βόμβα» εξέδωσε το Δ´ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε μη νόμιμη τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου από τους Δήμους στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς εντόπισε νομικές πλημμέλειες.

Με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δικαίωσε τους Δήμους που είχαν αντιταχθεί, με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας ότι αυτή εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρο 19 του νόμου 4389/2016.Σημειώνεται η απόφαση ακυρώνεται στο σύνολό της, ανεξάρτητα από το εάν προσέφυγε κάποιος Δήμος ή όχι. Έτσι η εξέλιξη αυτή «ακουμπάει» και την Αιτωλοακαρνανία, καθώς 347 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στην Αιτωλοακαρνανία που είχαν μπει στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων και είχαν περάσει στην ΕΤΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αρχικά είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε εντοπίσει εκατοντάδες ακίνητα – μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που συμπεριλαμβάνονταν στην υπουργική απόφαση.

Στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας ο λόγος γίνονταν για μνημεία όπως ο Κήπος των Ηρώων και το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι, οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλευρώνας και της αρχαίας Ιθωρίας (στο λόφο του Αγίου Ηλία Αιτωλικού), τα βυζαντινά μνημεία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών στο Νεοχώρι Οινιαδών, της Ιεράς Μονής Αγίου Σώστη, της Ιεράς Μονής Αγίας Αγάθης και του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Σταμνά. Στη συνέχεια βέβαια από το Υπουργείου Πολιτισμού ακυρώθηκε η μεταβίβαση 2.330 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων 36 στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην περίπτωση του δήμου Αγρινίου πάντως η απόφαση αφορούσε 16 συνολικά δημοσίων εκτάσεων που βρίσκονται στην Δημοτική Ενότητα Αγγελοκάστρου, καθώς ήταν η μόνη στην οποία είχε προχωρήσει η κτηματογράφηση. Πλέον μετά την απόφαση του ΣτΕ και αυτά τα ακίνητα και συνολικά περί τα 300 στην Αιτωλοακαρνανία επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ