ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠάνω από 2.500 πινακίδες στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου – Μέχρι 28/2 η ηλεκτρονική ακινησία οχημάτων

Πάνω από 2.500 πινακίδες στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου – Μέχρι 28/2 η ηλεκτρονική ακινησία οχημάτων

Πάνω από 2.500 πινακίδες στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου – Μέχρι 28/2 η ηλεκτρονική ακινησία οχημάτων

Μέχρι 28/2 η ηλεκτρονική ακινησία οχημάτων – Πάνω από 2.500 πινακίδες στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου

Οι ουρές που σχηματίζονταν κατά το παρελθόν στα γκισέ των Δ.Ο.Υ. για την κατάθεση πινακίδων αποτελούν πλέον παρελθόν! Όσο και αν προκαλεί εντύπωση σε αρκετούς, από τα μέσα με τέλη του 2020 και έπειτα οι ουρές «εξαφανίστηκαν» από τις Εφορίες καθώς ακολουθείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής ακινησίας!

Εντύπωση όμως δεν προκαλεί μόνο αυτό το γεγονός, αλλά και οι εκτιμήσεις των ειδικών που προβλέπουν πως δεν θα σχηματιστούν τεράστιες ουρές, όπως συνηθίζονταν, ούτε στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2022 που λήγει η παράταση που έδωσε στο Υπουργείο και αφορά την κατάθεση των πινακίδων!

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως οι περισσότεροι θα καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους ή του δικύκλου τους το τελευταίο διάστημα πριν την λήξη της προθεσμίας για να εκμεταλλευτούν το εναπομείναν χρονικό διάστημα!

Με τα νέα δεδομένα, για την αναγκαστική ηλεκτρονική ακινησία οχημάτων, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσες ακινησίες έγιναν και πότε και γι’ αυτό η τοπική υπηρεσία της Δ.Ο.Υ. έχει αποταθεί στα κεντρικά, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη εικόνα.

Συγκεκριμένα στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου έχουν  πραγματοποιηθεί συνολικά 2.569 ηλεκτρονικές ακινησίες από τότε που εφαρμόστηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική ακινησία (από τα μέσα του 2020 δηλαδή) μέχρι και σήμερα.

Κατά την διάρκεια του 2020 (και μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική ηλεκτρονική ακινησία) υπήρξαν περισσότερες από 930 ακινησίες επιβατικών και δικύκλων στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου.

Κατά το 2019 υπήρξαν 1.580 ακινησίες, το 2018 υπήρξαν τουλάχιστον 1.745 ακινησίες οχημάτων, ενώ το 2017 είχαν καταθέσει περίπου 2.900 πινακίδες κυκλοφορίας και το 2016 είχαν κατατεθεί περίπου 2.000 πινακίδες!

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα η τυπική διαδικασία της κατάθεσης των πινακίδων στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, αλλά και σε όλες τις Δ.Ο.Υ. ανά την Ελλάδα, ακολουθούν μόνο ιδιαίτερες περιπτώσεις που αφορούν οχήματα που κινούνταν στο εξωτερικό ή οχήματα αποθανόντων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου δεν υπήρξαν περισσότερες από 10 περιπτώσεις!

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των τελευταίων ετών ήταν ότι το 2017 οι ιδιοκτήτες οχημάτων κατέθεταν πινακίδες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε τόσο μεγάλη συχνότητα, ενώ σύμφωνα με δεδομένα των περασμένων ετών το 83% των κατατεθειμένων πινακίδων αφορούσαν αυτοκίνητα με κινητήρες έως και 1.800 κυβικά!

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική ακινησία θέτει τον καθένα που την εφαρμόζει προ των ευθυνών του, καθώς, αν την παραβιάσει το πρόστιμο θα είναι βαρύτατο.

Συγκεκριμένα, εάν κάποιος πολίτης πιαστεί να κυκλοφορεί με το όχημα, το οποίο έχει δηλώσει σε ακινησία, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Ενώ ο παραβάτης θα έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του νόμου στο ενδεχόμενο που εμπλακεί λ.χ. σε κάποιο τροχαίο.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”   

Η πανδημία σε… άλλη διάσταση και στην Αιτωλοακαρνανία – Κατά 400% αυξήθηκαν τα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ