
«Πανηγύρι» για τη σχολή του κατευνασμού ο σεισμός στην Τουρκία
Με αφορμή το σεισμό στην Τουρκία, την επίσκεψη Δένδια εκεί και τις επισκέψεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κλίμα διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο σεισμός μπορεί να μετατόπισε τα εδάφη της Τουρκίας, όμως οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας δεν μετατοπίστηκαν. Απλώς σταμάτησαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι να μιλούν καθημερινά επιθετικά για την Ελλάδα. Θα ήταν εξάλλου μεγάλα γαϊδούρια αν δεν το έκαναν, έχοντας πια να διαχειριστούν εκατομμύρια αστέγους.
Και εσχάτως ακούμε εδώ στη Ελλάδα φωνές της σχολής του κατευνασμού (που επί δεκαετίες δεν έχει αποδώσει) για διάλογο. Φωνές μάλιστα διακομματικές. Π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι δεν είναι ταμπού για την ίδια η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος, ωσάν η χώρας μας να είναι η αδιάλλακτη και ο παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, είπε ότι «οι σεισμοί δημιούργησαν προϋποθέσεις αλλαγής του κλίματος και προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία».
Τι διάλογο να κάνουμε με την Τουρκία; Η εθνική γραμμή υποτίθεται πως είναι ότι συζητάμε ένα μόνο θέμα, δηλαδή για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία όμως δεν ήρθε πότε στο τραπέζι του διαλόγου επί αυτής της βάσεως.
Εφαρμόζει το Δίκαιο της Θάλασσας στη Μαύρη Θάλασσα και όχι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τι να συζητήσουμε με την Τουρκία, όταν αυτή δεν κάνει βήμα πίσω από τις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της;
Να συζητήσουμε μήπως εμείς να σταματήσουμε της νόμιμες πτήσεις – ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο για να σταματήσουν αυτοί τις παράνομες υπερπτήσεις; Γιατί, για εκεί μας πάνε με το διάλογο… Ή μήπως να μειώσουμε το στρατιωτικό «αποτύπωμα» στα νησιά και να απεμπολήσουμε το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας;
Εφημερίδα “Συνείδηση”
Θα ήταν αλλιώς το Αγρίνιο αν ήταν έδρα Μητρόπολης