ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠανεπιστήμιο: Το θέμα δεν έκλεισε – Εν αναμονή Προεδρικού Διατάγματος

Πανεπιστήμιο: Το θέμα δεν έκλεισε – Εν αναμονή Προεδρικού Διατάγματος

Πανεπιστήμιο: Το θέμα δεν έκλεισε – Εν αναμονή Προεδρικού Διατάγματος
  • Εν αναμονή Προεδρικού Διατάγματος για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα εκτιμά ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και ο αγώνας για παρουσία του Πανεπιστημίου σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία θα συνεχιστεί
  • Νεκτάριος Φαρμάκης : Την υπόθεση εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο δεν την παρατάω

Στον απόηχο των πρώτων αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών και πριν υπάρξει -ακόμη τουλάχιστον- νομοθετικού χαρακτήρα (Προεδρικό Διάταγμα) παρέμβαση για περαιτέρω αλλαγές, όπως οι μεταφορές Τμημάτων, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας το θέμα επανήλθε μετά τις αντιδράσεις, που καταγράφονται τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στην Ηλεία. Τόσο από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής όσο και από τις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η υπόθεση Πανεπιστήμιο δεν έχει κλείσει…

Πρωτοφανής η αντιπαράθεση Φαρμάκη – Κατσιφάρα

Η συζήτηση στιγματίστηκε από τη σχεδόν πρωτοφανή αντιπαράθεση ανάμεσα στο νυν και πρώην Περιφερειάρχη για την όλη διαχείριση του θέματος από την πλευρά της Περιφέρειας. Ο Απ. Κατσιφάρας υπογραμμίζοντας ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η μόνη Περιφέρεια στην οποία κλείνουν Πανεπιστημιακά Τμήματα, τόνισε ότι ο Νεκτ. Φαρμάκης έφερε αρνητικά αποτελέσματα για την περιοχή, εκτιμώντας πως ούτε η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό απέδωσε κάτι από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έκλεισε την πόρτα στον Περιφερειάρχη παρότι εκείνος είχε εξοπλιστεί από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Φαρμάκης, απαντώντας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί η δυσάρεστη εξέλιξη της συγχώνευσης – κατάργησης Τμημάτων και θα συνεχίσει για να ανατραπεί αυτή η αρνητική εξέλιξη. Υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια όλο το προηγούμενο διάστημα είχε την πρωτοβουλία στο θέμα κάνοντας διάλογο με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, αρχή γενομένης αυτό το κοινό ανακοινωθέν με την τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου και τους δημάρχους της περιοχής των Ιανουάριο του 2020. Απαντώντας στο Απ. Κατσιφάρα είπε ότι κάποιοι αρέσκονται να παίζουν το μουντζούρη και επέκρινε οξύτατα τη αλλαγή στη στάση του ως Περιφερειάρχη, όταν το 2019 ψηφίζονταν ο νόμος Γαβρόγλου και τώρα, υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος Γαβρόγλου δεν συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από επιμονή της τότε Περιφερειακής Αρχής. «Ζητάτε τώρα τα ρέστα και υπηρετήσατε την καταστροφή… Πότε πήγατε στον Πρωθυπουργό για το Πανεπιστήμιο; Πότε διαφωνήσατε με τις κυβερνητικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ; Πότε βάλατε τη σημαία της Δυτικής Ελλάδας, πάνω από τη πολιτική σημαία ή τη σημαία των προσωπικών σας στρατηγικών; Πριν μούγκα και τώρα σημαία…» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης σε έντονο ύφος και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα γίνει νεροκουβαλητής κανενός. «Λέω τα ίδια πριν και μετά και την υπόθεση Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο δεν τη παρατάω» είπε ο Νεκτ. Φαρμάκης.

Γ. Παπαναστασίου: «Δούρειος ίππος» το Πανεπιστήμιο Πατρών και το lobby  των πανεπιστημιακών

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, αφού επανέλαβε πως είναι ντροπιαστική η απόφαση του Υπ. Παιδείας και η εισήγηση του Πανεπιστημίου για καταργήσεις Τμημάτων κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει το αίτημα για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο πλέον τη λύση αυτή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία μακριά από τις αγκυλώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών. Χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» το Πανεπιστήμιο Πατρών και μίλησε για lobby  πανεπιστημιακών που κάνουν –όπως είπε- «χατηράκια» o ένας στον άλλο. Τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου που μιλούσαν για ρουσφετολογικά Τμήματα έχουν εξοργίσει όλους τους αυτοδιοικητικούς στη Δυτικής Ελλάδας. Ο Γ. Παπαναστασίου από την πλευρά του εκτίμησε ότι το ρουσφέτι ήταν το κλείσιμο του ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο για να πάρουν κάποιοι θέση μέλους ΔΕΠ στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό. Τώρα είπε ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου γίνεται το μεγαλύτερο ρουσφέτι από την πλευρά του Υπουργείου προς το lobby των πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Σάλος με την αποκάλυψη Τσιχριτζή

“Ο Κατσιφάρας «αντάλλαξε» τη Νομική με τις σχολές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου”

Διαψεύδει ο Κατσιφάρας, επιβεβαιώνει ο Παπαναστασίου

Η συζήτηση του θέματος ήταν πολύωρη και συμμετείχαν εκτός από τους δημάρχους της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και βουλευτές, για παράδειγμα από την Αιτωλοακαρνανία ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τσιχριτζής. Ο τελευταίος μάλιστα έκανε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση. Αφού επανέλαβε το συγκεντρωτισμό του Πανεπιστημίου Πατρών, σχολιάζοντας κάποιες αναφορές περιφερειακών συμβούλων στη Νομική της Πάτρας, εκτιμώντας ότι «ο Κατσιφάρας αγωνίστηκε για τη Νομική «ανταλλάσοντάς» την με τις σχολές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου». Πιθανότητα εννοείται με αυτή τη αναφορά η κατάργηση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ, που ήταν η μόνη αρνητική απόφαση του νόμου Γαβρόγλου για το Αγρίνιο. Όπως εξήγησε ο Π. Τσιχριτζής αυτή ήταν και η αιτία του διαπληκτισμού ανάμεσα στον τότε Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στο γραφείο του Κ. Γαβρόγλου στη σύσκεψη που είχε γίνει με εκπροσώπους της περιοχής το 2017. Μάλιστα σύμφωνα με τον Π. Τσιχριτζή αυτός ήταν και ο λόγος που από το Υπουργείο δεν εκδόθηκε ποτέ ανακοίνωση για τα αποτελέσματα εκείνης της σύσκεψης.  Πάντως τις αναφορές Τσιχριτζή ο Απ. Κατσιφάρας τις αρνήθηκε, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για την αλήθεια των λεγομένων του επικαλέστηκε την μαρτυρία άλλων παρευρισκομένων στη σύσκεψη, όπως του βουλευτή  του ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλου.  Ο Γ. Παπαναστασίου ερωτηθείς σχετικά από τη «Σ» επιβεβαιώνει τις αναφορές του Π. Τσιχριτζή.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Που θα γίνουν δωρεάν rapid test αύριο Πέμπτη στην Αιτωλοακαρνανία

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr