ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠανεπιστήμιο Πατρών: Πώς λειτουργεί το εργαστήριο που ελέγχει δείγματα για κορωνοϊό- Πόσα έχει εξετάσει

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πώς λειτουργεί το εργαστήριο που ελέγχει δείγματα για κορωνοϊό- Πόσα έχει εξετάσει

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πώς λειτουργεί το εργαστήριο που ελέγχει δείγματα για κορωνοϊό- Πόσα έχει εξετάσει

Τι λέει στο thebest.gr η υπεύθυνη του Εργαστηρίου- καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας, Αθανασία Μουζάκη

Καίριας σημασίας είναι το έργο του Εργαστηρίου Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων, του Τμήματος Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων όπως αυτές προκύπτουν στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), με έμφαση στις νέες ιογενείς εστίες (κορωνοϊός SARS-Cov-2, κ.ά).

Άλλωστε ιδρύθηκε γι΄αυτό το σκοπό, με πρωτοβουλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη του Διευθυντή του Παθολογικού Τομέα Ι του Τμήματος Ιατρικής και του Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής. Να σημειώσουμε ότι την επόμενη μέρα, το Εργαστήριο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων όπως αυτές προκύπτουν στην 6η ΥΠΕ.

Μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο έχει χειριστεί άνω των 58.000 δείγματα και εκτελεί κατά μέσο όρο 210 εξετάσεις ανά μέρα
«Το Εργαστήριο τέθηκε σε λειτουργία στις 13/03/2020 και χειρίζεται δείγματα που λαμβάνει προς εξέταση από Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και κλιμάκια του ΕΟΔΥ (εξέταση στον γενικό πληθυσμό). Μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο έχει χειριστεί άνω των 58.000 δείγματα και εκτελεί κατά μέσο όρο 210 εξετάσεις ανά μέρα» λέει στο thebest.gr η υπεύθυνη του Εργαστηρίου- καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη.

Όπως εξήγησε, το Εργαστήριο συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο της εμβληματικής δράσης (ΓΓΕΤ) «Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2».

Πώς γίνονται οι  εξετάσεις για SARS-CoV-2.
«Η διάγνωση του SARS-CoV-2 εκτελείται με μεθόδους RT-PCR σε πραγματικό χρόνο (real-time PCR), που ανιχνεύει 2 ή 3 γονίδια του ιού για την ακριβή ανίχνευσή του, με όριο ανίχνευσης 10 αντίγραφα RNA.  Η μέθοδος και τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση (CE-IVD) σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες από WHO, CDC-US, Pasteur Institute-Paris, Charite-Berlin και CDC-China.

Από τις 07/05/2020 το εργαστήριο έχει πιστοποιηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 ως «Χρήστης Εργαστηριακής Διερεύνησης» σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σχετική νομοθεσία.

Στις 2-3/12/2020 το εργαστήριο πραγματοποίησε εξετάσεις μοριακού ελέγχου για SARS-CoV-2 σε panel δειγμάτων για εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο για SARS-CoV-2 του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) το οποίο εστάλη στο εργαστήριο από το κεντρικό εργαστήριο Δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ.

Να σημειώσουμε το Εργαστήριο λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Τμήματος Ιατρικής, που περιλαμβάνουν θάλαμο αρνητικής πίεσης (clean room) και εξασφαλίζουν την ασφαλή διαχείριση των -από αέρος μεταδιδόμενων- ιών και είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα όργανα για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών εξετάσεων όπως αυτές της ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2 σε δείγματα ασθενών με υποψία COVID-19» αναφέρει η κα Μουζάκη.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου απαρτίζεται από τους:
Αθανασία Μουζάκη, PhD, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν/ου Πατρών [Επιστημονική Υπεύθυνη, ΕΥ]

Μαρία Ρόδη, PhD, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Παν/ου Πατρών

Άννα -Λίζα Δελαστίκ, MD, PhD, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Παν/ου Πατρών

Αλεξάνδρα Μελικίδου, Βιολόγος

Αθηνά Αλεξανδροπούλου, Τεχνολόγος

Φωτεινή Καλογιάννη, Τεχνολόγος

Το Εργαστήριο επικουρούν τα μέλη ΕΔΙΠ του Ιατρικού Τμήματος κ. Αναστάσιος Γεωργακόπουλος, PhD και κ. Μαριγώ Σταυρίδη, PhD.

Φωτ, αρχείου eurokinissi – the best.gr

Φθιώτιδα: Σπαραγμός για τον πρώην αντιδήμαρχο – «Έφυγε» αφήνοντας πίσω του τρία παιδιά

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr