Πανεπιστήμιο Πατρών: Νέα θητεία για τον πρύτανη Χρήστο Μπούρα - Πρωτόγνωρη η διαδικασία εκλογής

«Το Συμβούλιο Διοίκησης επιβεβαίωσε τον αναπτυξιακό και ακαδημαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό που υπέβαλε ο Καθηγητής»

mpouras-1

Πρύτανη για τη θητεία, 2024 – 2028 εξέλεξε τον καθηγητή Χρήστο Μπούρα το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεδρίασε την Πέμπτη (11.7.24), σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με αυτή του την απόφαση, το Συμβούλιο Διοίκησης επιβεβαίωσε τον αναπτυξιακό και ακαδημαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό που υπέβαλε ο Καθηγητής Χ. Μπούρας και ανέθεσε την ευθύνη στον ίδιο και το πρυτανικό σχήμα που εισηγήθηκε, για να οδηγήσει το ίδρυμα στην πρωτοπορία της επιστήμης και της γνώσης.

Κατόπιν της εκλογής του, ο Πρύτανης Χ. Μπούρας δήλωσε:

"Ολοκληρώθηκε σήμερα μια πρωτόγνωρη διαδικασία εκλογής της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δοκιμάστηκε από αυτή τη χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία και απέδειξε ότι η προσήλωση στον στόχο για το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα και της νέας εποχής θα στεφθεί με επιτυχία.

Οι εκλογές τελείωσαν. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Οι εκλογές ανέδειξαν νικητή την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό αντικατοπτρίζει την πεποίθηση μου ότι οι εκλογές δεν είναι μια αντιπαράθεση για την επικράτηση ενός ατόμου ή μιας ομάδας αλλά μια διαδικασία που ενισχύει τη συνεργασία και την ενότητα όλων των μελών της κοινότητας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ο πραγματικός νικητής διότι μέσα από την εκλογική διαδικασία προωθούνται οι αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής. Κάθε ψήφος, κάθε συζήτηση, κάθε ιδέα που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου, πιο ενωμένου και πιο αποφασισμένου πανεπιστημίου να προχωρήσει μπροστά.

Η εκλογική διαδικασία μας έδωσε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε, να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες μας και να αναδείξουμε το συλλογικό μας όραμα για το μέλλον. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η κοινότητά μας βγαίνει πιο δυνατή, καθώς η συζήτηση και η συμμετοχή των μελών της συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων που θα προάγουν τις κοινές μας προσδοκίες.

Τώρα, είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας τις διαφορές και να επικεντρωθούμε στα κοινά μας ιδανικά και στόχους. Είναι η στιγμή να συνεργαστούμε με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία υποστήριξη μπορούμε να επιτύχουμε την ακαδημαϊκή αριστεία και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα εμπνέει και θα υποστηρίζει όλους μας.

Ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου το Συμβούλιο Διοίκησης εκλέγοντάς με Πρύτανη. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης και τον καθένα προσωπικά που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι θα εργαστούμε συλλογικά για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια είναι κλειδιά για την επιτυχία μας.

Με μεγάλη χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης, δεσμευόμενος να υπηρετήσω με αφοσίωση και ήθος αυτή τη σημαντική θέση, αναλαμβάνω εκ νέου τα καθήκοντα Πρύτανη του Πανεπιστημίου μας.

Η εκλογή μου δεν αποτελεί μια προσωπική διάκριση και επιτυχία, αλλά αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας και του οράματος που μοιραζόμαστε όλοι για την ανάπτυξη και την πρόοδο του ιδρύματός μας.

Στην περίοδο των ραγδαίων αλλαγών και ανακατατάξεων καλούμαστε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες από τις νέες προκλήσεις που γεννιούνται.

Να είστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημίου που θα πρωτοπορεί στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα είναι πρότυπο για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισότητα. Θα προάγει την κριτική σκέψη, την πρόοδο της έρευνας και τη δημιουργικότητα. Θα υποστηρίζει τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό, ούτως ώστε να επιδιώκουν χωρίς περιορισμούς τη γνώση και την αλήθεια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δεσμεύομαι να εστιάσω σε επτά κύριους τομείς:

Ακαδημαϊκή Αριστεία: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουμε, βελτιώνοντας τα προγράμματα σπουδών μας και προάγοντας την έρευνα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή διάκριση.

Έρευνα και Καινοτομία: Θα υποστηρίξουμε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση και τις υποδομές. Θέλουμε να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο έρευνας, προσελκύοντας κορυφαίους επιστήμονες και δημιουργώντας συνθήκες για καινοτόμα αποτελέσματα που θα συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Διεθνείς Συνεργασίες: Θα επιδιώξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνώς. Μέσω αυτών των συνεργασιών, οι φοιτητές/τριες και οι καθηγητές/τριές μας θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες, προάγοντας τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου μας.

Κοινωνική Ευθύνη: Το Πανεπιστήμιό μας έχει καθήκον να υπηρετεί την κοινωνία. Δεσμεύομαι να αναπτύξουμε πολυποίκιλες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ανισότητα και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Υποστήριξη των Φοιτητών/τριών: Θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες υποστήριξης των φοιτητών/τριών μας, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν όλες τις απαραίτητες συνθήκες και ευκαιρίες για να επιτύχουν στους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς τους στόχους. Η ευημερία και η επιτυχία των φοιτητών μας είναι προτεραιότητα.

Υποδομές για τον 21ο αιώνα: Δεσμεύομαι για την αναγέννηση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.