Πανεπιστήμιο Πατρών: Εννέα μήνες σε εκκρεμότητα το Προεδρικό Διάταγμα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εννέα μήνες σε εκκρεμότητα το Προεδρικό Διάταγμα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ¨Συνείδηση", κατά την οποία γεννά ερωτηματικά η καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στο «χάρτη» του Πανεπιστημίου, που αποδείχθηκε το μόνο «πρόθυμο» στη χώρα να ακολουθήσει τις… υποδείξεις του Υπουργείου

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εννέα μήνες σε εκκρεμότητα το Προεδρικό Διάταγμα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εννέα μήνες σε εκκρεμότητα το Προεδρικό Διάταγμα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ¨Συνείδηση", κατά την οποία γεννά ερωτηματικά η καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στο «χάρτη» του Πανεπιστημίου, που αποδείχθηκε το μόνο «πρόθυμο» στη χώρα να ακολουθήσει τις… υποδείξεις του Υπουργείου

Αναλυτικά το δημοσίευμα της "Συνείδησης":

Μόνο η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια για το 2022, απομένει, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για τις πανελλαδικές, οι οποίες φέτος θα ξεκινήσουν στις 3 Ιουνίου.

Τα πανεπιστήμια έχουν πάρει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των προτάσεων για τον αριθμό εισακτέων έως τις 20 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάιο.

Τότε δηλαδή, αρχές έως μέσα Μαΐου περίπου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Με την καθιέρωση πέρυσι της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής το Υπουργείο Παιδείας «έδειξε» το δρόμο στα Πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε αναδιάταξη των τμημάτων τους προτείνοντας συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, στο πλαίσιο της γενικότερης λογικής της Νίκης Κεραμέως ότι είναι πολλά τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα που διαθέτει η χώρα.

Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχνε ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πατρών, που έσπευσε από πέρυσι να προχωρήσει σε αλλαγές στα τμήματά τους προτείνοντας μια σειρά από συγχωνεύσεις – καταργήσεις Τμημάτων.

Ωστόσο σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση από τις υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας, με εξαίρεση τα πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Έτσι οι προτεινόμενες μεταβολές μέσω του δρόμου των προτεινόμενων συγχωνεύσεων – καταργήσεων Τμημάτων είναι κυριολεκτικά μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται οι από εδώ και πέρα κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών εντύπωση προκαλεί ότι επί εννέα μήνες εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα θεσμοθετήσει τις προτεινόμενες αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η μεταφορά του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα, καθώς επίσης η συγχώνευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και η συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, που προβλέπεται να ιδρυθεί ως το δεύτερο Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος έχουν από την περασμένη Παρασκευή κάνει κατάληψη στο Τμήμα διαμαρτυρόμενοι για την κατάργησή του.

Η καθυστέρηση στο ΣτΕ και οι προσφυγές των Δήμων Αιγιάλειας και Πύργου

Πάντως το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στο ΣτΕ για επεξεργασία για διάστημα τόσων πολλών μηνών δημιουργεί αρκετά ερωτήματα.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών πάντως δεν φαίνεται να αγχώνεται ιδιαίτερα καθώς γνωρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Υπουργείου, όσο και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εξάλλου, πρόσφατα, παρουσία μάλιστα του Πρύτανη στο Αγρίνιο το Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε εκδήλωση αναφορικά με το επιστημονικό αντικείμενο και τις προοπτικές του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, που προτείνεται να λειτουργήσει ως το δεύτερο Τμήμα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο.

Μια ερμηνεία που δίνεται από ορισμένους  για την καθυστέρηση στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, αλλά που σε κάθε περίπτωση ελέγχεται, έχει να κάνει με την προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος Αιγιάλειας αναφορικά με την μετακίνηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα.

Ειρήσθω εν παρόδω στην ίδια κατεύθυνση, της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, φαίνεται ότι προσανατολίζεται και ο Δήμος Πύργου για την προτεινόμενη συγχώνευση και μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Μουσειολογίας.

Σε κάθε περίπτωση η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα επικυρώσει τρόπον τινά την περσινή (περισσότερο πολιτική) απόφαση να υπάρξουν Τμήματα, όπως το Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) στο Αγρίνιο με μηδενικό αριθμό εισακτέων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρξει το Προεδρικό Διάταγμα και οι αποφάσεις για το ακαδημαϊκό χάρτη μετατεθούν, λόγω της άρνησης των περισσότερων Πανεπιστημίων να προτείνουν συγχωνεύσεις, αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα θα υπάρξουν ξανά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά Τμήματα με μηδενικό αριθμό εισακτέων και κάτι τέτοιο θα ήταν νόμιμο;

Στις επάλξεις παραμένουν οι φοιτητές του Τμήματος  Μηχανικών Περιβάλλοντος

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων παραμένουν οι φοιτητές του Τμήματος  Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο, που από την περασμένη Παρασκευή προχώρησαν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του Τμήματος.

Η κατάληψή τους θα συνεχιστεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή, όποτε και αναμένεται να επικαιροποιήσουν τις αποφάσεις τους. Παράλληλα, βρίσκονται σε τακτική επαφή με το Δήμαρχο Αγρινίου και πιθανότατα αυτές τις ημέρες θα συναντηθούν εκ νέου μαζί του.

Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει αναμένεται να απορροφηθεί από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, το οποίο προτείνεται να ιδρυθεί για να αποτελέσει το δεύτερο Τμήμα της Γεωπονική Σχολής στο Αγρίνιο.

Οι φοιτητές πάντως ζητούν την διατήρηση του Τμήματός τους, καθώς επίσης οι όποιες αλλαγές υπάρξουν να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των φοιτητών.

Εντωμεταξύ ψηλά στην ατζέντα τους βάζουν το θέμα του Integrated Master εκτιμώντας ότι το δικαιούνται ως 5ετές τμήμα Μηχανικών που εντάσσεται στην Πολυτεχνική και παράλληλα εκτιμούν ότι «η συνεχής αδιαφορία του υπουργείου» στο συγκεκριμένο ζήτημα που  καθυστερεί γίνεται επί σκοπού.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα ¨Συνείδηση" 

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εννέα μήνες σε εκκρεμότητα το Προεδρικό Διάταγμα

Λ. Δημητρογιάννης: «Τρέχει» το project των Ενεργειακών Κοινοτήτων [ηχητικό]