ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΑχαϊαςΠανεπιστημιακό Πάτρας: Εγκαίνια Καρδιοθωρακοχειρουργικής με αντιδράσεις

Πανεπιστημιακό Πάτρας: Εγκαίνια Καρδιοθωρακοχειρουργικής με αντιδράσεις

Πανεπιστημιακό Πάτρας: Εγκαίνια Καρδιοθωρακοχειρουργικής με αντιδράσεις

 «Έπειτα από μήνες προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επαναλειτουργία της κλινικής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ,  κατά την επίσκεψή του στο Ρίο

Τη συμβολή της Καρδιοθωρακοχειρουργικής, η λειτουργία της οποίας είχε διακοπεί το 2017, στην περαιτέρω αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας υπογράμμισε κατά την τελετή των εγκαινίων ο υπουργός Υγείας, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή:  «να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε για το ρόλο τους στην επίτευξη του εγχειρήματος,  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών,  τον  Ιατρικό Σύλλογο, τη  διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς και το Υπουργείο του οποίου ηγείται.

 

Ωστόσο, εκπρόσωποι φορέων  που αποκλείστηκαν από τα εγκαίνια της Κλινικής εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, φέρονται ενοχλημένοι. Επιπλέον, έντονη  ήταν η αντίδραση των δημοσιογράφων καθώς, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά,  τους «απαγορεύτηκε η δυνατότητα πρόσβασης,  ακόμη και έξω από το κτίριο της Διοίκησης του Νοσοκομείου» (δείτε στη συνέχεια την ανακοίνωση της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.)

Το γεγονός ότι η προσπάθεια επαναλειτουργίας της Κλινικής έγινε εν μέσω  πανδημίας επεσήμανε ο διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής ,   καθηγητής Νικόλαος Χαροκόπος, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ευρωπαϊκό στοίχημα, ώστε να μην γίνει μονοθεματική η Δημόσια Υγεία».

Η επίσκεψη του υπουργού συνοδεύτηκε από συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των  Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας,  έξω από την πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος. Παρουσία και του δημάρχου Πατρέων, επαναδιατυπώθηκαν τα πάγια αιτήματα τους για ουσιαστική  ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με  μόνιμες προσλήψεις και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Γιατί διαμαρτυρήθηκε η  ΕΣΗΕΠΗΝ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων, με ανακοίνωσή του “καταδικάζει την προσπάθεια αποκλεισμού επαγγελματιών δημοσιογράφων από την κάλυψη της επίσκεψης του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Σε συναδέλφους απαγορεύτηκε η δυνατότητα πρόσβασης, ακόμη και έξω από το κτίριο της Διοίκησης του Νοσοκομείου, από άτομα τα οποία δήλωσαν υπεύθυνοι ασφαλείας και αποφάσισαν ότι πρέπει να παρεμποδιστεί το δημοσιογραφικό έργο,  προφανώς καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων και  καθηκόντων τους.

Εάν δεν αποτελεί άστοχη πρωτοβουλία των ιδίων, θα πρέπει άμεσα, τόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να ξεκαθαρίσουν ότι δεν εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση συνταγματικών διατάξεων  και ως θεσμικοί φορείς διασφαλίζουν απαρέγκλιτα την ελεύθερη πρόσβαση των εκπροσώπων του Τύπου.

Η προσπάθεια ορισμένων να εισαγάγουν νέα ήθη και κανόνες στον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι θα επιτελούν το καθήκον τους, είναι προδήλως καταδικαστέα και εν πολλοίς καταδικασμένη να αποτύχει.

Η «αστυνόμευση» των εκπροσώπων του Τύπου, ειδικώς μάλιστα για θέματα που άπτονται της  δημόσιας Υγείας, είναι εξόχως προσβλητική πράξη για ένα κλάδο που -επί ένα χρόνο σχεδόν- συμβάλλει στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα της πανδημίας, με κίνδυνο πολλές φορές, για την προσωπική τους υγεία.

Περιοριστικά μέτρα στην πρόσβαση των δημοσιογράφων, άρα και της ενημέρωσης της κοινωνίας, δεν νοούνται σε μια Δημοκρατία και όσοι επιχειρούν να τα εφαρμόσουν προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας»,

Με πληροφορίες από το thebest.gr

 

Μάλλον υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για τους αργούς ρυθμούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr