ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΠανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Παγκόσμια θέση στην Επεμβατική Καρδιολογία

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Παγκόσμια θέση στην Επεμβατική Καρδιολογία

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Παγκόσμια θέση στην Επεμβατική Καρδιολογία

Παγκόσμια θέση στην Επεμβατική Καρδιολογία κατέχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία με το 55% των ασθενών εκτός Ιωαννίνων. Παράλληλα ο Διοικητής του Ν. Κατσακιώρης δηλώνει: Σε πλήρη ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς αναστολή σε καμία λειτουργία του.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει σε ένα πρωτόγνωρο επιστημονικό και φιλανθρωπικό γεγονός, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: το LiveAid CTO/Complex PCI 2022.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και κοινωνικά γεγονότα της χρονιάς, που σκοπό έχει να προάγει την γνώση, την εκπαίδευση και συνάμα να συγκεντρώσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους που θα διατεθούν στην Παγκόσμια Οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”.

Σε όλη την διάρκεια, αυτού του Φιλανθρωπικού και Επιστημονικού Ζωντανού “Μαραθωνίου”, θα γίνονται δωρεές από όλο το Κόσμο, με σκοπό την συγκέντρωση χρηματικού ποσού που θα διατεθεί, μέσω της Διεθνούς Οργάνωσης “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” στα Νοσοκομεία της Ουκρανίας.

Στα πλαίσια της διαδικτυακής εκδήλωσης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προσκλήθηκε να πραγματοποιήσει με την διενέργεια σύμπλοκων και υψηλών απαιτήσεων επεμβάσεις αγγειοπλαστικής στεφανιαίων αγγείων, οι οποίες θα μεταδοθούν διαδικτυακά ζωντανά σε όλον τον Κόσμο.

Έτσι λοιπόν αύριο, Πέμπτη, 25 κέντρα Καρδιολογίας από όλον τον κόσμο θα συνδεθούν ζωντανά για 24 ώρες, και θα μεταδίδουν διαδοχικά, δύσκολες και ιδιαίτερα απαιτητικές επεμβάσεις αγγειοπλαστικής σε όλον τον κόσμο.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων: Παγκόσμια θέση στην Επεμβατική Καρδιολογία
Ο Νίκος Κατσακιώρης

Η επιλογή του Ιατρού της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής Δρ. Δημητρίου Νίκα, και του Νοσοκομείου των Ιωαννίνων, από Διεθνή ομάδα καταξιωμένων Επεμβατικών Καρδιολόγων, να συμμετάσχουν σε αυτό το Παγκόσμιο Επιστημονικό και Φιλανθρωπικό γεγονός, όπως εξήγησε στο «Δυτικά Fm 92,8» o διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης, έγινε με βάση τη διεθνή καταξίωση, την εμπειρία και την παρουσία σε διεθνή συνέδρια.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό “Μαραθώνιο” που θα ξεκινήσει με ζωντανή αναμετάδοση επεμβάσεων αγγειοπλαστικής από Νοσοκομεία της Ιαπωνίας, και της Αυστραλίας, για να ακολουθήσουν η Μαλαισία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Ινδία.

Ακολούθως θα συνδεθούν Νοσοκομεία από την Ευρώπη, με την συμμετοχή της Ελλάδας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Ιταλίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Αμέσως μετά θα αρχίσει η μετάδοση περιστατικών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με συμμετοχή νοσοκομείων από το Πουέρτο Ρίκο, την Χιλή, την Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Detroit).

Το 55% των ασθενών εκτός νομού Ιωαννίνων

Από εκεί και πέρα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ως ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, έχει καταφέρει σύμφωνα με το Ν. Κατσακιώρη καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη χωρίς να αναστείλει τη λειτουργία κανενός τμήματός του, όπως συνέβη με πολλά μικρότερα επαρχιακά νοσοκομεία.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξυπηρετεί μια πολύ μεγάλη περιοχή στο Δυτικό Άξονα της χώρας,  από τη γείτονα Αλβανία και τα Ιόνια Νησιά μέχρι τη Δυτική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα και φυσικά όλη την Ήπειρο.

Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ο Ν. Κατσακιώρης ότι μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 έχουν επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου 110.000 ασθενείς, εκ των οποίων πάνω από 6.000 τα εξωτερικά ιατρεία της ογκολογίας.

Πάνω από 35.000 είναι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί, περί τις 4.500 είναι οι πάσης φύσεως χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν γίνει, στις 1.500 περίπου ανέρχονται οι επεμβάσεις στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, ενώ πάνω από 70.000 ανέρχονται οι απεικονιστικές εξετάσεις που έχουν γίνει.

Το εντυπωσιακό σε όλα αυτά τα νούμερα που δείχνουν την κίνηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων είναι ότι μόνο το 45% προέρχεται από το νομό Ιωαννίνων, ενώ το 55% προέρχεται από άλλες περιοχές της Ηπείρου και εν γένει της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών αυτών προέρχονται από την Αιτωλοακαρνανία και αυτό συνέβη και κατά τις περιόδους έξαρσης της πανδημίας και τώρα.

Στην παρούσα φάση το Νοσοκομείο, σύμφωνα με το Ν. Κατσακιώρη δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στελέχωσης, καθώς το προηγούμενο έτος προκηρύχθηκαν 23 θέσεις μόνιμων γιατρών

Αναβαθμίζεται το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής με δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος»

Όπως ανέφερε ο Ν. Κατσακιώρης στο εξειδικευμένο τμήμα πυρηνικής ιατρικής του Νοσοκομείου έχουν γίνει περί τις 8.500 εξετάσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος PET-CT μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Η χρήση του συστήματος πρόκειται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, που αφορά στη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της νόσου, την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και τον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας.

Η εγκατάσταση του PET-CT στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων θα εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό ασθενών και συνοδών τους, οι οποίοι υποχρεώνονταν να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προκειμένου να υποβληθούν στην εξέταση, με επακόλουθη ταλαιπωρία και κόστος και θα ανοίξει το δρόμο για την κάλυψη των αναγκών όχι μόνο του πληθυσμού της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει την Δυτική-Βορειοδυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα Νησιά του Ιονίου. 

Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος του PET-CT στο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και γενικότερα εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η λειτουργία του θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ασκούμενων και ειδικευμένων φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων και φοιτητών ιατρικής.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι , σύμφωνα με το Ν. Κατσακιώρη, το Νοσοκομείο έχει συνολικά ενισχυθεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ύψους 11 εκατ. ευρώ είτε μέσω δωρεών, κοινοτικών προγραμμάτων, τακτικών πόρων κτ

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Στον εισαγγελέα το 25σέλιδο σκεπτικό για Παναιτωλικό

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ