ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΠανελλήνιες 2022: H ώρα του μηχανογραφικού – Οι 10 «εντολές» για τη σωστή συμπλήρωσή του

Πανελλήνιες 2022: H ώρα του μηχανογραφικού – Οι 10 «εντολές» για τη σωστή συμπλήρωσή του

Πανελλήνιες 2022: H ώρα του μηχανογραφικού – Οι 10 «εντολές» για τη σωστή συμπλήρωσή του

Πλησιάζει η ώρα του μηχανογραφικού και οι υποψήφιοι χρειάζεται να επιδείξουν προσοχή στη συμπλήρωσή του.

Η διαδικασία αυτή είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντική, δύσκολη, πολύπλοκη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σίγουρα, βοήθεια από εκπαιδευτικούς ή ειδικούς οι οποίοι μπορούν να σας αποτρέψουν από σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Το σημαντικότερο είναι να γίνει η οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού έως την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και οι υποψήφιοι να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις καθώς οι επιλογές τους θα επηρεάσουν το μέλλον τους σε σημαντικό βαθμό.

Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους. Συνεπώς, τυπώστε το μηχανογραφικό, γιατί στο χαρτί «βλέπεις» καλύτερα και αφιερώστε όσες περισσότερες μέρες μπορείτε στη «μελέτη» των σχολών που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις έως ότου φτάσετε στο σημείο να κλειδώσετε οριστικά το μηχανογραφικό σας. Επίσης μη ξεχνάτε ότι μπορείτε ταυτόχρονα να συμπληρώστε το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους δεν έχουν πιθανότητες εισαγωγής στα πανεπιστήμια ή δε θέλουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή που για αυτούς δεν έχει μέλλον. Η σκέψη «ας μπω στο πανεπιστήμιο και βλέπουμε» είναι λάθος διότι κανείς δεν κατάφερε να τελειώσει σχολή η οποία στην πραγματικότητα δεν του άρεσε. Σήμερα το ethnos.gr με τη βοήθεια ειδικών σας προσφέρει χρήσιμες πρακτικές και ουσιαστικές συμβουλές για τη σωστή επιλογή των σχολών και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Ο δεκάλογος για τη σωστή επιλογή σχολών

Όσες αλλαγές και να έχουν γίνει στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ένα πράγμα παραμένει σταθερό. Η επιλογή σχολής με βάση την πραγματική σας επιθυμία. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο υποψήφιος «μπει» στη σχολή που του αρέσει, θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να προχωρήσει με επιτυχία στην επαγγελματική ζωή.
Συνεπώς, το δεύτερο κριτήριο είναι οι επαγγελματικές προοπτικές της σχολής σε μια εποχή μάλιστα, που τα πάντα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Μαζί θα πρέπει να δείτε και τα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής που θέλετε και τα οποία υπάρχουν στις ηλεκτρονικές σελίδες των τμημάτων.
Οικονομική κατάσταση της οικογένειας και τόπος σχολής . Οι σπουδές μακριά από το σπίτι είναι πολυέξοδες και άρα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα αυτό με τους γονείς γιατί είναι κρίμα να εγκαταλείψει κάποιος μια σχολή γιατί είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα.
Η δυνατότητα μετεγγραφής. Στην περίπτωση που έχετε τη δυνατότητα μετεγγραφής καλό θα ήταν να μελετήσετε τον κατάλογο (υπάρχει στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας) με τις αντιστοιχίες των σχολών. Επίσης, να ξέρετε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό και 92 σχολές χωρίς αντιστοιχίες.
Τα μεταπτυχιακά. Σήμερα σχεδόν όλοι οι φοιτητές επιθυμούν να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακά καθώς το θεωρούν απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δείτε λοιπόν και τα μεταπτυχιακά που προσφέρει η κάθε σχολή.
Η φήμη της σχολής. Και αυτός είναι σημαντικός παράγοντας της επιλογής σας. Η αξιολόγηση των σχολών υπάρχει καθώς και οι έρευνες με τα ποσοστά αποκατάστασης των αποφοίτων.
Τα νέα τμήματα. Υπάρχουν νέα τμήματα στα πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν βέβαια αποκτήσει ακόμη κάποια θετική κρίση αλλά αποτελούν «διαμάντια» που θα πρέπει να εντοπίσετε
Δηλώστε όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση σε αυτά και όχι μόνο αυτά που νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής, διότι οι βάσεις κάθε χρόνο έχουν διαφορετική πορεία είτε ανοδική είτε καθοδική .
Μη συμπληρώνετε μηχανογραφικό με γνώμονα τις προβλέψεις των βάσεων. Η τακτική αυτή είναι λάθος. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει την πορεία των βάσεων κάθε χρονιά γιατί επηρεάζονται από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες και όχι μόνο από τις επιδόσεις των υποψηφίων. Το να δηλώσετε κάποια σχολή που έχει περισσότερα μόρια από αυτά που εξασφαλίσατε είναι σωστή επιλογή γιατί πρέπει να εκμεταλλευτείτε ενδεχόμενη πτώση των βάσεων.
Μην αγνοήσετε τμήματα τα οποία σας φαίνονται «παράξενα» ή «άγνωστα» μόνο από τον τίτλο τους. Ψάξτε τα και ρωτήστε γι΄ αυτά μπορεί εκεί να ..κρύβεται κάτι που σας ταιριάζει.

Οι πρακτικές συμβουλές

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή αποκτούν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Α. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο(Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) το αργότερο έως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας ή τις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

thebest.gr

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα μέσω stegastiko.minedu: Δικαιούχοι για τα 1.000 ευρώ και προθεσμία για αιτήσεις

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ