ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΠανελλήνιες 2022: Απαιτητικά τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία – Δηλώσεις υποψηφίων στο sinidisi.gr

Πανελλήνιες 2022: Απαιτητικά τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία – Δηλώσεις υποψηφίων στο sinidisi.gr

Πανελλήνιες 2022: Απαιτητικά τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία – Δηλώσεις υποψηφίων στο sinidisi.gr

Για καλά προετοιμασμένους  αλλά και αναμενόμενα ήταν τα θέματα που έπεσαν σήμερα (03.06.2022) στις πανελλήνιες εξετάσεις, στην πρεμιέρα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

«Αναμενόμενα, αλλά δύσκολα» ήταν τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με τις φιλολόγους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Δωρίτα Δαμιανού και Αγγελική Λέλλου. Οι δυο εκπαιδευτικοί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν, ότι τα θέματα «απαιτούν πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους».

Το θέμα στο οποίο αναφέρονται τα τρία κείμενα είναι αναμενόμενο, «λόγω της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», εξηγούν. Ειδικότερα, το θέμα των φετινών πανελλαδικών, ανήκει στην ευρύτερη ενότητα «Παράδοση και Πολιτισμός», η οποία διδάσκεται στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Η δομή των τεσσάρων θεμάτων του διαγωνίσματος «είναι σαφής και ακολουθεί τους κανονισμούς του τρόπου αξιολόγησης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ του Αυγούστου 2019».

Όμως τα θέματα Β2 και Β3 «είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και προϋποθέτουν μεγάλη εξοικείωση των μαθητών με τη γλώσσα του κειμένου και πολύ καλή γνώση της θεωρίας για τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα ενός κειμένου», περιγράφουν οι κκ. Δαμιανού και Λέλλου.

Το θέμα της έκθεσης αφορούσε την ιστορία και τις ιστορικές γνώσεις: «Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν».

Στη Λογοτεχνία «έπεσαν» τρία πεζά κείμενα: Του Ραϋμόνδου Αλβανού (Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες), απόσπασμα από ομιλία της Κικής Δημουλά (από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια) και του Θανάση Βαλτινού (Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα).

Τι ανέφεραν υποψήφιοι στο sinidisi.gr

Ο Δημήτρης Πεσλής τόνισε: «Tο θέμα αφορούσε την ιστορία και το πώς πρέπει να μαθαίνουμε ιστορία. Ήταν εύκολα, ήθελε κριτική σκέψη, αλλά όχι κάτι το περίπλοκο. Τα θέματα ήταν μέσα σ’ αυτά που είχαμε διδαχθεί, είναι και σημαντικό και πιστεύω ότι όλα καλά θα πάνε. Δεν υπήρχε κάποιο θέμα που μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα και το λογοτεχνικό κείμενο ήταν εύκολο. Το επόμενο μάθημα για μένα είναι τα Αρχαία. Ενδιαφέρομαι για υποκριτική, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση από πανελλήνιες, συνεπώς από τις πανελλήνιες στόχος μου είναι η θεατρική αγωγή. Επίσης μόνο τέχνη, ασχολούμαστε με την τέχνη και όλα καλά θα πάνε».

Η Αθανασία Κοντογιάννη σχολίασε: «Ήταν εύκολο το θέμα και το είχαμε διδαχτεί. Όποιος ήξερε και είχε διαβάσει έγραφε, όλα τα θέματα ήταν εύκολα. Το επόμενο μάθημα που δίνω είναι Μαθηματικά και ο στόχος μου είναι να γίνω βρεφονηπιοκόμος».

Η Παρασκευή – Σοφία Λαζούρα ανέφερε: «Τα θέματα ήταν εύκολα, σχετίζονταν με την ιστορία και τη μνήμη και είμαι ευχαριστημένη. Όλα ήταν κατανοητά και δεν χρειάστηκε κάποια διευκρίνιση, ενώ και ο χρόνος ήταν επαρκής. Το επόμενο μάθημα είναι τα Μαθηματικά και ο στόχος μου είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων».

Δείτε τις απαντήσεις ΕΔΩ από το alfavita.gr.

Ρεπορτάζ: Κωσνταντίνος Χονδρός

Με πληροφορίες από newsit.gr

Θέρμο: Με ποδηλατάδα θα γιορταστεί η Ημέρα Περιβάλλοντος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ