ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠανελλαδικές 2020: Ελπίδες από την πτώση των βάσεων για τους συνήθως καλούς Αιτωλοακαρνάνες υποψηφίους

Πανελλαδικές 2020: Ελπίδες από την πτώση των βάσεων για τους συνήθως καλούς Αιτωλοακαρνάνες υποψηφίους

Πανελλαδικές 2020: Ελπίδες από την πτώση των βάσεων  για τους συνήθως καλούς Αιτωλοακαρνάνες υποψηφίους

Το «προφίλ» των Αιτωλοακαρνάνων υποψηφίων αναλύει στη «Σ» ο Γιώργος Μιζεράκης, Καθηγητής Φυσικής μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας    

Ολοκληρώθηκε ακόμη ένα βήμα για τους περίπου 100.000 υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αυτό δεν ήταν άλλο από την οριστικοποίηση των επιλογών τους στο μηχανογραφικό δελτίο, ώστε βάσει αυτών να καθοριστούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 21.

Το μηχανογραφικό ήδη έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του υπουργείου Παιδείας και καμία πλέον τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι δυνατή, χωρίς την μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας, Καθηγητή Φυσικής Γιώργο Μιζεράκη, είναι πως: «για ακόμη μια φορά οι μαθητές κατέγραψαν καλές επιδόσεις και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις που τείνουν να γίνουν αποδείξεις, αυτές της πτώσης των βάσεων, φέτος πολλοί περισσότεροι μαθητές θα δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται, έχοντας περάσει και μια δύσκολη περίοδο, η οποία ουδέποτε έχει επαναληφθεί. Η μεγάλη πτώση των βάσεων ισχύει για όλα τα πεδία, αλλά κυρίως θα καταγραφεί στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Για παράδειγμα για πρώτη φορά στα χρονικά ένας υποψήφιος θα μπορεί να προσδοκά την είσοδό του στην Ιατρική ίσως και με 17.800 μόρια. Αυτό, αλλά και γενικότερα η γενικευμένη πρώτη των μορίων που εκτιμάται πως θα δούμε φέτος, οφείλεται στον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που ήταν υψηλός π.χ. στη Φυσική».

Η λογική της σύγκρισης των βάσεων με τις περσινές, φέτος δεν υπάρχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιχειρήσει να κάνει καμία τέτοιου είδος προσέγγιση κανένας υποψήφιος τονίζει ο κ. Μιζεράκης, ο οποίος ενισχύοντας, τόσο την συγκεκριμένη άποψη, όσο και την προηγούμενη τοποθέτησή του περί πτώσης των μορίων επισημαίνει ότι: «στο 2ο επιστημονικό επίπεδο λ.χ. υπάρχει πιθανότητα ένας υποψήφιος να μπορέσει να διεκδικήσει θέση στο Ε.Μ.Π. διότι φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση με αυτά του παρελθόντος, ίσως και σε καμία περίπτωση με αυτά του μέλλοντος».

Το «προφίλ» των Αιτωλοακαρνάνων υποψηφίων

Οι μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας, και κυρίως του Αγρινίου, ανέκαθεν είχαν πολύ καλές επιδόσεις και αυτό έχει ως βασικό και καθοριστικό στοιχείο το πολύ καλό επίπεδο των σχολείων και την πολύ καλή φροντιστηριακή εκπαίδευση τονίζει ο κ. Μιζεράκης, ο οποίος συμπληρώνει: «ο τελικός κόπος των μαθητών θα φανεί, όταν βγουν οι βάσεις και εκεί θα φανεί επίσης ότι σε γενικό επίπεδο οι μαθητές του νομού είχαν καλές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις και ως είθισται οι μαθητές του Αγρινίου έχουν πάντα την πρωτιά σε σχέση με τους μαθητές του υπόλοιπου νομού, οι οποίοι επαναλαμβάνω πως ανέκαθεν κατέγραφαν πολύ καλά αποτελέσματα στις πανελλαδικές».

Παράλληλα, ο κ. Μιζεράκης επιχειρώντας να «αφυπνίσει» νωρίς τους μαθητές που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά στην Α΄ Λυκείου τονίζει: «η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος θα πρέπει να κινητοποιήσει τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, καθώς πλέον θα συμπεριλαμβάνεται και ο βαθμός του απολυτηρίου. Θα πρέπει απαραιτήτως όλοι οι μαθητές να «διαγράψουν» την λογική ότι θα είναι χαλαροί στην Α΄ και την Β΄ και θα μελετήσουν περισσότερο στην Γ΄ Λυκείου».

Πολύ σημαντικό στοιχείο για τον κ. Μιζεράκη είναι πώς πρέπει να εμπεδωθεί από όλους ότι η κάθε σχολή έχει την δική της αξία! «Υπάρχουν σχολές στις οποίες αρκετοί δεν δίνουν της πρέπουσα σημασία, οι οποίες με τα κατάλληλα μεταπτυχιακά έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα με άριστες προοπτικές. Σημασία όμως έχει πάνω απ’ όλα να υπάρχει αγάπη για το διάβασμα και τη γνώση, με δεδομένο πως η μάθηση δεν έχει τέλος».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ο Γιώργος Μιζεράκης, Καθηγητής Φυσικής μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr