ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠανδημία – Αιτωλοακαρνανία: Περισσότερα κρούσματα με… lockdown

Πανδημία – Αιτωλοακαρνανία: Περισσότερα κρούσματα με… lockdown

Πανδημία – Αιτωλοακαρνανία: Περισσότερα κρούσματα με… lockdown

·        25 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία

·        Τριπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Αγρινίου

·        Δυο ακόμη κρούσματα σε υγειονομικούς του Νοσοκομείου Αγρινίου

Με ταχύτατο ρυθμό συνεχίζει την εξάπλωσή της στη χώρα η πανδημία του κορονοϊού, καθώς η πρώτη εβδομάδα εφαρμογή των μέτρων του lockdown δεν έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης, παρά μόνο μερικά δείγματα σταθεροποίησης της κατάστασης.

Από κοντά ακολουθεί και η Αιτωλοακαρνανία, αν και ακόμη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες επιβαρυμένες περιοχές όπως η βόρεια Ελλάδα, καταγράφει τα δικά της ρεκόρ. Χθες, για παράδειγμα, ο ΕΟΔΥ εντόπισε 25 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα από τη Δευτέρα 9/11 έως την Κυριακή 15/11, μέχρι προχθές δηλαδή, η Αιτωλοακαρνανία μέτρησε 98 νέα κρούσματα, ενώ την εβδομάδα από τις 2 έως τις 8/11 καταγράφηκαν 61 κρούσματα κορονοϊού. Την πρώτη εβδομάδα δηλαδή του lockdown σημειώθηκε μια αύξηση κατά περίπου 50%, κάτι που βέβαια σε κάποιο βαθμό είναι ίσως τυχαία συγκυριακό, αλλά σε κάθε περίπτωση προβληματίζει καθώς αυξάνει την πίεση στα Νοσοκομεία της περιοχής.

Ήδη σε σχέση με τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο αριθμός των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καθώς πλέον στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου νοσηλεύονται 20 ασθενείς, αυξάνοντας έτσι την πίεση για το ιατρικό πρωτίστως του Νοσοκομείου, που σε επίπεδο ειδικοτήτων αιχμής για τον κορονοϊό, δηλαδή σε παθολόγους και πνευμονολόγους, έχει ενισχυθεί ελάχιστα.

Τις προηγούμενες ημέρες πολλά από τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν στην περιοχή του Μεσολογγίου, της Αμφιλοχίας και αλλού δείχνοντας ότι η διασπορά μεγαλώνει και σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, το Αγρίνιο παραμένει στο επίκεντρο της εξέλιξης της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, αφού καθημερινά η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου.

Έτσι προβληματίζει η συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκε στο Γηροκομείο Αγρινίου, αλλά και νέα κρούσματα που εντοπίζονται μεταξύ των υγειονομικών του Νοσοκομείου Αγρινίου. Στο Γηροκομείο του Αγρινίου καταγράφονται μέχρι στιγμής επτά κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού της δομής. Στο Νοσοκομείου Αγρινίου δύο ακόμη εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στο κορονοϊό, μετά από κρούσμα που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε γιατρό του Ιδρύματος.

Σε άλλη περίπτωση χθες έγινε γνωστό και κρούσμα σε υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.Η εν λόγω υπηρεσία της Περιφέρειας στεγάζεται στο Αγρίνιο, ωστόσο δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφού η εν λόγω υπάλληλος απουσίαζε το προηγούμενο διάστημα σε άδεια. Μολαταύτα η  κινητοποίηση των αρμοδίων είναι δεδομένη με το χώρο της υπηρεσίας να απολυμαίνεται άμεσα.

2.198 νέα κρούσματα, 400 διασωληνωμένοι – 59 επιπλέον θάνατοι
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων στη χώρα από την πανδημία του κορονοϊού, γεγονός που εντείνει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (Δευτέρα 16/11) 2.198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία.

21 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76403. 4675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δημήτρης Παπαδάκης-Εφημερίδα Συνείδηση

Συρροή κρουσμάτων στο Γηροκομείο Αγρινίου

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr