ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠάνδημη η συμμετοχή στη λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο (εικόνες – video)

Πάνδημη η συμμετοχή στη λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο (εικόνες – video)

Πάνδημη η συμμετοχή στη λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο (εικόνες – video)

Μετά από μια σειρά εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσε η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Αγίου Χριστόφορου, πολιούχου του Αγρινίου, στο πλαίσιο των «Α’ Χριστοφόρειων», κορυφώθηκε ο εορτασμός με τον Μεθεόρτιο εσπερινό και την λιτάνευση της εικόνας στο κέντρο της πόλης.

Φέτος μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που γιόρτασε τον Πολιούχο του Αγρινίου ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός.

Η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, αλλά και ο Μεθεόρτιος Εσπερινός τελέστηκε ιερουργούντων των Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και φυσικά Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ιδιαίτερη στιγμή για τις Αγρινιώτισσες και του Αγρινιώτες ήταν η Αρτοκλασία στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, όπου μετά την λήξη της ακολούθησε η ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Δαμασκηνό.

Αύριο Τετάρτη στις 07:00 είναι ο Όρθρος, Θεία λειτουργία και Κτητορικό Μνημόσυνο, ενώ στις 11:00 θα αναχωρήσει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς από τον νέο Άγιο Χριστόφορο που ήταν προς προσκύνηση επί ημέρες.

Ο Άγιος Χριστόφορος λεγόταν κυνοπρόσωπος κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όπως γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, να απεικονισθεί από μερικούς αμαθείς ζωγράφους με μορφή σκύλου, ενώ η λέξη κυνοπρόσωπος σήμαινε ότι το πρόσωπο του Αγίου Χριστοφόρου ήταν άγριο, άσχημο και άμορφο.

Ο Άγιος Νικόδημος συνεχίζει, προσπαθώντας να διαλύσει αυτόν τον μύθο, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι ο Άγιος Χριστόφορος είχε ανθρώπινο πρόσωπο, όπως όλοι οι άνθρωποιάγριο, άσχημο και άμορφο.

Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν ο προστάτης των χωραφιών από το χαλάζι, το οποίο αποτελούσε «εφιάλτη» για τους κατοίκους της περιοχής του Αγρινίου τότε, καθώς κατέστρεφε τις καλλιέργειες.

Ανατολικά του Αγρινίου, διότι από κει συνήθως «έρχονταν» το χαλάζι, ίδρυσαν στο τέλος του 18ου αιώνα τον πρώτο ναό του Αγίου Χριστοφόρου (δεν έχει απομείνει κάτι πλέον), όπου επέλεξαν να είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής.

Αργότερα, πάνω στα ερείπια του πρώτου ναού ανεγέρθηκε ο Ι.Ν., από το 1846 έως το 1849, ενώ ο νέος Ι.Ν. του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο εγκαινιάστηκε το 1937 με την ιδέα για την ανέγερση και τους κόπους του μακαριστού αγίου γέροντος πατρός Αποστόλου Φαφούτη, του γνωστού και αγαπημένου στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή ως Παπαποστόλη.

                   

Δείτε video:

Το Αγρίνιο τιμά με κατάνυξη τον πολιούχο του Άγιο Χριστόφορο – Ιγνάτιος, Βαρθολομαίος και Δαμασκηνός στη Θεία Λειτουργία (video)

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ