ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΗ παλαιά Πλαγιά στα Ακαρνανικά Όρη (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Η παλαιά Πλαγιά στα Ακαρνανικά Όρη (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Η παλαιά Πλαγιά στα Ακαρνανικά Όρη (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Τα εγκαταλειμμένα χωριά πάντα μας εντυπωσιάζουν. Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας συναντά κανείς αρκετά σε ορεινές η απόμακρες περιοχές. Οι κάτοικοί τους τα εγκατάλειψαν για διαφόρους λόγους και δημιούργησαν νέους οικισμούς σε πιο προσιτές περιοχές.
‘Ενα από αυτά τα χωριά είναι της Παλαιάς Πλαγιάς, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Ακαρνανικών ορέων και κατοικούνταν μέχρι το 1976. Τότε οι κάτοικοί του αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν για διαφόρους λόγους και να κτίσουν ένα νέο χωριό χαμηλότερα κοντά στη Θάλασσα, απέναντι από την Λευκάδα.

Με την πάροδο του χρόνου πολλά σπίτια κατέρρευσαν η μισό γκρεμίστηκαν αλλά και μερικά από αυτά παρέμειναν σε καλή σχετικά κατάσταση. Αυτά τα σπίτια όσο και αν φαίνεται παράξενο αποτελούν στάνες για τα αιγοπρόβατα η αποθήκες για τριφύλλια.

Ιδιαίτερο κτίσμα για το χωριό αποτελούσε ο βυζαντινός ναός της Παναγίας στο νεκροταφείο κτίσμα που ανάγεται στην Παλαιολόγια εποχή. Δυστυχώς όμως καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1996.

Οι κάτοικοι νοσταλγούν το παλαιό χωριό τους και αναπολούν τις καλές ημέρες που έσφυζε από ζωή.

Το χωριό αυτό έχει την ιδιαιτερότητα βρίσκεται επί του επαρχιακού δρόμου Παλαίρου-Λευκάδας και προκαλεί εντύπωση στον επισκέπτη…

Δείτε το βίντεο που είναι από λήψη του 2010 περίπου. Πιστεύω να μην έχουν αλλάξει από τότε πολύ τα πράγματα.

Κείμενο, video και φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Άνοιγμα στους νέους κάνει η κυβέρνηση – Στο τιμόνι οι 17άρηδες – Ψηφίζεται σήμερα ο νόμος για δίπλωμα οδήγησης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr