ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΣτο πάκετο των αποκαταστάσεων του «Ιανού» το Λιγόρεμα

Στο πάκετο των αποκαταστάσεων του «Ιανού» το Λιγόρεμα

Στο πάκετο των αποκαταστάσεων του «Ιανού» το Λιγόρεμα
  • Στο πάκετο των αποκαταστάσεων του «Ιανού» το Λιγόρεμα
  • Η Περιφέρεια προχωρά στη δημοπράτηση με fast track διαδικασία, παρά τις αντιδράσεις

Σε ένα από τα έργα που πρόκειται να προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνεται και μία σημαντική παρέμβαση στο Λιγορέμα στο Καινούργιο, που για άλλη μία φορά υπερχείλισε κατά την πρόσφατη κακοκαιρία «Μπάλος».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρόκειται το επόμενο διάστημα να συμβασιοποίησει τα έργα που αφορούν την αποκατάσταση των βλαβών από τον «Ιανό» την κακοκαιρία του περασμένου Ιανουαρίου και μέσα στο συνολικό πακέτο περιλαμβάνονται έργα, που αφορούν και την περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας, την ορεινή Ναυπακτία την αποκατάσταση του δρόμου στο Άνω Κεράσοβο καθώς επίσης και μία σειρά από παρεμβάσεις σε υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα που υπέστησαν βλάβες σε διάφορα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο σύνολο αυτών των παρεμβάσεων στα ρέματα περιλαμβάνεται εκτός από το Λιγόρεμα στο Καινούργιο και άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή της Καμαρούλας, στη Μεγάλη Χώρα, στο Ζευγαράκι, αλλά και στην Ερμίτσα.

Είναι γνωστό πάντως ότι οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια σκοπεύει να δημοπρατήσει τα συγκεκριμένα έργα επισημαίνοντας ότι μετά από τόσους μήνες δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 32 παράγραφος γ του νόμου των δημοσίων συμβάσεων, εγείροντας ζήτημα νομιμότητας.

Από την άλλη όμως τα επαναλαμβανόμενα καιρικά φαινόμενα αλλά και η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα προληπτικών μέτρων εγείρουν κυρίως σε όσους είδαν τις περιουσίες τους να πνίγονται ξανά κάτω από τις λάσπες, αν θα πρέπει να υπάρξει ξανά μία μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση.

Η Περιφερειακή Αρχή μέχρι στιγμής παρά τις αντιδράσεις των παρατάξεων Κατσιφάρα και Σπηλιόπουλου φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπει μικρότερους χρόνους μέχρι τη συμβασιοποίηση των έργων.

Ν. Μωραΐτης : Συμφωνούμε με τη διαδικασία, δεν πρέπει όμως να παγιωθεί, γι’ αυτό επιμένουμε στον κεντρικό σχεδιασμό για  αντιπλημμυρικά έργα

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώην βουλευτής Νίκος Μωραΐτης

Η «Σ» για το ζήτημα αυτό ζήτησε την άποψη μιας ακόμα παράταξής του Περιφερειακού Συμβουλίου που βάζει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώην βουλευτής Νίκος Μωραΐτης μιλώντας στη «Σ» για το θέμα δήλωσε σύμφωνος με τη συγκεκριμένη διαδικασία δημοπράτησης των έργων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

«Όταν πνιγόμαστε ασφαλώς και θα πούμε «ναι κάντε τα έργα», έστω και με αυτό τον τρόπο, αλλά το ζήτημα είναι πως πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός και από την πλευρά της Περιφέρειας και από την πλευρά του Δήμου, έτσι ώστε να προχωρήσουν όλα τα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Εμείς συμφωνούμε στις έκτακτες ανάγκες να ακολουθείται αυτή η διαδικασία, η οποία όμως δεν πρέπει να παγιωθεί γι’ αυτό επιμένουμε να λέμε ότι το σημαντικό είναι να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Πρέπει να κάνουμε μελέτες και τις αναγκαίες παρεμβάσεις πριν φτάσουμε στο απροχώρητο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Μωραΐτης και προσθέτει :

«Δυστυχώς όμως τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επιλέξιμα γιατί δεν είναι ανταποδοτικά και δεν αφήνουν περιθώρια κερδών για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Για αυτό το λόγο κάθε φορά πνιγόμαστε και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και συμφωνούμε με τη διαδικασία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στην αντιπλημμυρική προστασία που έπρεπε να είχαν προβλεφθεί, έπρεπε να είχαν παρεμβάσεις και δεν έχει γίνει τίποτα…»

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Αιτωλοακαρνανία με 89 κρούσματα – 6.150 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr