Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών: Οι 5 μακαρονάδες που ψηφίστηκαν οι καλύτερες του κόσμου και πρέπει να φας σήμερα
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, αυτές είναι οι καλύτερες 5 μακαρονάδες του κόσμου.
Σήμερα είναι απόλυτη ημέρα του μακαρονιού, καθώς στις 25 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών! Τα ζυμαρικά, το παιδί της ιταλική κουζίνας και ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα παγκοσμίως, είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές μικρών και μεγάλων.
Το μυστικό των ζυμαρικών μάλλον βρίσκεται στην ευελιξία του. Από σπαγγέτι μέχρι ταλιατέλες, διαφορετικά είδη ζυμαρικών και πληθώρα από συνταγές, κάνουν τις μακαρονάδες να πρωταγωνιστούν και στα ελληνικά σπίτια. Με αφορφή την Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, εξερευνούμε τα 5 πιο εμβληματικά πιάτα ζυμαρικών κόσμο σύμφωνα με το TasteAtlas και παίρνουμε ιδέες για τις επόμενες συνταγές μας.
Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών: Οι Top μακαρονάδες
5. Λαζάνια
Ένα πιάτο παγκοσμίως αγαπητό, τα λαζάνια θεωρούνται ένα από τα παλαιότερα πιάτα ζυμαρικών, που χρονολογούνται από την αρχαία Ρώμη. Στα παραδοσιακά λαζάνια, τα φύλλα απλώνονται σε ένα πιάτο και γεμίζονται με κιμά, σάλτσα ντομάτας, μπεσαμέλ και μια ποικιλία τυριών, ιδανικά μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Ψήνονται στο φούρνο ώσπου να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους και εξωτερικά, να δημιουργήσουν μια τραγανή, ροδισμένη κορυφή.
4. Ταλιατέλες ragù
Παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που προέρχεται από τη Μπολόνια. Οι αυθεντικές ταλιατέλες ragù φτιάχνονται με μείγμα μοσχαριού και χοιρινού κρέατος με ντομάτα και κόκκινο κρασί. Παρόλο που συχνά πιστεύεται ότι είναι το πιάτο είναι συνώνυμο με τα σπαγγέτι Bolognese, στην πραγματικότητα έχουν ελάχιστη έως και καθόλου ομοιότητα στην παρασκευή τους. Η ιταλική σάλτσα κρέατος ragù alla Bolognese δεν σερβίρεται ποτέ με σπαγγέτι στη Μπολόνια αλλά με φρέσκες ταλιατέλες ή παπαρδέλες. Στο τέλος, προσθέστε μια γενναιόδωρη ποσότητα τριμμένου τυριού της αρεσκείας σας.
3. Παραδοσιακή Καρμπονάρα
Η ακριβής προέλευση των ζυμαρικών alla carbonara είναι αμφιλεγόμενη, αλλά υποστηρίζεται ότι το πιάτο δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις στρατιωτικές μερίδες στην κατεχόμενη Ρώμη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η παραδοσιακή, αυθεντική ιταλική καρμπονάρα είναι απλή. Θα την απολαύσεις με λιπαρό χοιρινό κρέας, αυγά και σκληρό τυρί pecorino.
2. Λαζάνια με πέστο και πατάτες
Το παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που προέρχεται από τη Λιγυρία. Εκεί το συνατάμε συνήθως ως συνδυασμό ζυμαρικών λαζάνια, με πατάτες, πέστο, βούτυρο, αλεύρι, γάλα, βασιλικό, τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Οι πατάτες βράζονται μέχρι να μαλακώσουν, στραγγίζονται, κρυώνουν και κόβονται σε λεπτές φέτες. Παράλληλα, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, αλάτι και πιπέρι γίνεται σάλτσα μπεσαμέλ και στη συνέχεια αναμειγνύεται με τριμμένη παρμεζάνα. Η βουτυρένια σάλτσα απλώνεται στον πάτο του πιάτου, από πάνω μια στρώση πατάτες, μια στρώση πάλι σάλτσα, και στη συνέχεια είναι διάστικτη με τα υπόλοιπα φύλλα πέστο και λαζάνια.
1. Ζυμαρικά 'ncasciata
Τα ζυμαρικά 'ncasciata είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που προέρχεται από τη Σικελία. Για την παρασκευή του, ζυμαρικά όπως πένες ή ριγκατόνι ψήνονται σε βραστό νερό, στη συνέχεια στραγγίζονται και αναμειγνύονται με μια πλούσια σάλτσα ντομάτας (στο Παλέρμο) ή ένα μοσχαρίσιο ragu (στη Μεσσήνη), κύβους τηγανητής μελιτζάνας, κομμάτια τυριού όπως π.χ. caciocavallo ή μοτσαρέλα, σάλτσα μπεσαμέλ και πασπαλίζονται με φρυγανιά για το τέλειο τραγανό και ρόδινο αποτέλεσμα.