ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠαγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ: «Όχι γιορτή, αλλά υπενθύμιση ότι υπάρχουμε»

Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ: «Όχι γιορτή, αλλά υπενθύμιση ότι υπάρχουμε»

Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ: «Όχι γιορτή, αλλά υπενθύμιση ότι υπάρχουμε»

Το συγκλονιστικό μήνυμα της Προέδρου του Συλλόγου ΑμεΑ Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς» Ελισάβετ Καραμπούλη με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (η Ελλάδα την κύρωσε το 2012).

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από τότε μέχρι σήμερα γίνανε πολλά για τα άτομα με αναπηρία, αλλά δεν φτάνουν με αποτέλεσμα να πρέπει καθημερινά να φωνάζουν για τα δικαιώματά τους και να αγωνίζονται ακόμη και για τα αυτονόητα. Τα άτομα με αναπηρία, και κυρίως εκείνα με προβλήματα στην κίνηση, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Η δυσκολία στη μετακίνηση, είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για πολλές εργασίες της καθημερινότητας και πολλές φορές οδηγεί στον αποκλεισμό από δραστηριότητες πολύ σημαντικές. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η προσβασιμότητα στο φυσικό δομημένο περιβάλλον θέλει δουλειά για να βελτιωθεί και έτσι το άτομο με αναπηρία ζει καθημερινό Γολγοθά για να μπορέσει να μετακινηθεί ελεύθερα και χωρίς βοήθεια ετέρου προσώπου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς» Ελισάβετ Καραμπούλη, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στέλνει το δικό της μήνυμα μέσα από την καρδιά της και αναφέρει: «η 3η Δεκεμβρίου για εμάς δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά υπενθύμισης ότι υπάρχουμε. Τα προβλήματα για εμάς είναι πολλά και συχνά ανυπέρβλητα. Τον εγκλεισμό του lockdown τον νιώθουμε καθημερινά. Οι περισσότεροι που αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες είναι μονίμως σε καραντίνα, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και στην προμήθεια αγαθών. Πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ παντού, είμαστε σχεδόν από όλες τις υπηρεσίες αποκλεισμένοι, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ για εμάς, λόγω της πανδημίας. Η περίοδος της καραντίνας που ζει όλη η ανθρωπότητα είναι δείγμα του πως ζει ένας ανάπηρος καθημερινά και επιπλέον αντιμετωπίζει και ζητήματα όπως της εύκολης πρόσβασης σε καταστήματα εστίασης, σε super market κλπ. Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται προσπάθεια για την ευκολότερη πρόσβασή μας σε σχολεία. Ένα άλλο μείζον θέμα για τα άτομα με αναπηρία είναι το οικονομικό ζήτημα. Οι ανάπηροι λαμβάνουν ένα ελάχιστο ποσό ως βοήθημα. Πως μπορεί να επιβιώσει ένας ανάπηρος που συχνά εκτός από τον εαυτό του πρέπει να συντηρήσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του με 340 ευρώ; Πως είναι δυνατόν όταν μόνο για τα φάρμακά του πρέπει να πληρώσει συμμετοχή 25% που για έναν επιληπτικό, για παράδειγμα, είναι 100 ευρώ τα ανάλογα φάρμακα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι ελπίδες ενός τέτοιου ατόμου;»

Όπως εξηγεί η Ελισάβετ Καραμπούλη «οι περισσότεροι αναγκάζονται να ζητούν την βοήθεια συγγενών τους ή των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ή ακόμη και να καταφεύγουν στο συσσίτιο, δυσκολεύοντας έτσι και την καθημερινότητα των συγγενών τους, διότι οι περισσότεροι εκεί καταφεύγουν για βοήθεια. Οι ανάπηροι δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο, ενώ τα οικονομικά του νομού, μετά και την υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα τα τελευταία χρόνια τους έχει επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό, καθώς μειώθηκαν οι πόροι για την συντριπτική πλειοψηφία των Αιτωλοακαρνάνων. Βάσει καταλόγων στο δημόσιο προσλαμβάνονται μόνο 2 ή 3 άτομα με αναπηρίες. Στο παρελθόν υπήρχε καλύτερη μέριμνα για τους αναπήρους και την πρόσληψή τους στο δημόσιο. Πέραν όλων όμως των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και αντιμετωπίζει και όλος ο κόσμος, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε και το φόβο του covid, καθώς αν αρρωστήσει από κορονοϊό κάποιο άτομο με αναπηρία κινδυνεύει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο συνάνθρωπό μας. Τα υποκείμενα νοσήματα είναι σοβαρά και στο ενδεχόμενο που νοσήσουμε το ενδεχόμενο να μην υπάρχει γυρισμός είναι ορατό. Πώς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και τα υπόλοιπα άτομα που αντιμετωπίζουν μια αναπηρία όταν λ.χ. στο σύλλογό μας από τα 500 μέλη μόνο τα 250 είναι ενεργά, δηλαδή μόνο τα 250 έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν τη συνδρομή 20 ευρώ. Το σωματείο μας είναι εθελοντικό και χωρίς καμία υποστήριξη. Αγωνιζόμαστε, γιατί πιστεύουμε πως τα άτομα με αναπηρίες έχουν τα ίδια δικαιώματα και καμία διαφορά με του υπόλοιπους συνανθρώπους μας. Καλούμε όμως τους συμπολίτες μας να στηρίξουν κάθε άτομο που γνωρίζουν με αναπηρία. Μέσω των ημερίδων που πραγματοποιούσαμε συχνά το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθούσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας, διότι ακόμη υπάρχει προκατάληψη για τους αναπήρους. Το σύνθημά μας είναι «κανένας μόνος του» και επιδιώκουμε να το μεταδώσουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Σπ. Λιβανός: Θεωρείτε λογικό η Κυβέρνηση να δίνει εσφαλμένα στοιχεία στους επιστήμονες που την συμβουλεύουν;

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr