ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη: Αυξάνεται συνεχώς και ο παιδικός διαβήτης στην Αιτωλοακαρνανία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη: Αυξάνεται συνεχώς και ο παιδικός διαβήτης στην Αιτωλοακαρνανία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη: Αυξάνεται συνεχώς και ο παιδικός διαβήτης στην Αιτωλοακαρνανία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη: Αυξάνεται συνεχώς και ο παιδικός διαβήτης στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως το 11% των Αιτωλοακαρνάνων κατ΄ εκτίμηση είναι διαβητικοί.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού, αναφορικά με την ασθένεια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της.

Αποτελεί μέρα υπενθύμισης και επαγρύπνησης, καθώς η συχνότητα αυξάνεται παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαβήτης έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) «Γλυκός Πλανήτης», στην οποία ανήκει και ο Σύλλογος Διαβητικών Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια», πραγματοποίησε έρευνα και για το 2022 διαπιστώθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 1.130.505 πάσχοντες, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2021!

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια» Σοφία Ζαμπάρα μιλώντας στη «Σ» για το διαβήτη στην Αιτωλοακαρνανία, δίνοντας παράλληλα το «μήνυμα» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη τόνισε:

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια» Σοφία Ζαμπάρα

«η μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στον διαβήτη τύπου ΙΙ, αλλά αύξηση καταγράφεται και στον διαβήτη τύπου Ι. Στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε την δυνατότητα να καταγράψουμε επ’ ακριβώς όσους έχουν διαβήτη, αλλά κατ’ εκτίμηση το ποσοστό ανέρχεται στο 11% των Αιτωλοακαρνάνων.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως πολλοί πάσχοντες δεν έρχονται στο σύλλογό μας όχι μόνο για να εγγραφούν, αλλά ούτε για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από τον διαβήτη, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες μεθόδους για την ασθένεια και ούτε να βοηθήσουν έστω άτυπα να αποκτήσουμε εικόνα για τον αριθμό των πασχόντων στο νομό. Θεωρείται δυστυχώς ακόμη ταμπού να πάσχεις από μια ασθένεια και πολλά είναι τα άτομα που το κρύβουν, το κρατούν μυστικό.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι ότι πρέπει να εκπαιδευτούν στον διαβήτη, τόσο οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους, όσο και οι επαγγελματίες υγείας. Ο διαβήτης είναι μια νόσος που εξελίσσεται, με αποτέλεσμα η γνώση και η εκπαίδευση να είναι το πρώτο πράγμα για την αποτελεσματική διαχείρισή του. Ο ασθενής ασχολείται με την πάθησή του καθημερινά, οπότε το μήνυμα είναι η γνώση και η εκπαίδευση πάνω στον διαβήτη για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των διαβητικών.

Σκοπός μας είναι εκτός από τη σειρά δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 14/11/22 (Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη) να διοργανώσουμε ακόμη μια εκδήλωση το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία θα εστιάζει αποκλειστικά στη νέα τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την ασθένεια του διαβήτη, διότι αποδεδειγμένα στο «κομμάτι» αυτό πάσχουμε.

Μάλιστα, υπάρχουν πλέον νέες τεχνολογίες και νέοι μέθοδοι που υπάρχουν και στον ΕΟΠΥΥ και δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος, αλλά επειδή ο διαβήτης εξελίσσεται συνεχώς χρειάζεται συνεχώς εκπαίδευση και πληροφόρηση, τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής. Είναι κρίμα να έχουμε αυτή την δυνατότητα της σύγχρονης τεχνολογίας και να μην την χρησιμοποιούμε, λόγω μη ενημέρωσης.

Δυσάρεστο είναι επίσης πως στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν πολλά διαβητικά παιδιά, ανήλικα μάλιστα, ενώ κάθε χρόνο πέφτει και το όριο ηλικίας. Μέχρι πρότινος διαβήτη τύπου Ι παρουσίασαν παιδιά δημοτικού, πλέον τον συναντάμε και σε παιδιά στα προνήπια και στον παιδικό σταθμό.

Επίσης, χαμηλώνει και το ηλικιακό όριο για τον διαβήτη τύπου ΙΙ και τον συναντάμε όλο και συχνότερα και σε παιδιά, γενικά αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχουν στον σύλλογό μας δυστυχώς πολλά παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, είναι διψήφιος ο αριθμός, αν και δεν έρχονται στον σύλλογό μας, ούτε για εγγραφή, ούτε για ενημέρωση ούτε παιδιά, ούτε ενήλικες και δεν διαθέτουμε πλήρη εικόνα.

Δεν είναι στίγμα και ταμπού να έχει κάποιος μια πάθηση, δεν πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές για την πάθησή μας και γενικά δεν πρέπει κανείς να αισθάνεται ενοχές για καμία πάθηση. Δεν μπορείς για μια νόσο που σε κουράζει, όπως ο διαβήτης, να επιβαρύνεσαι περισσότερο, λόγω της ψυχολογίας που διαμορφώνεις, για να την κρύψεις από τους συνανθρώπους σου. Δυσκολεύεις την καθημερινότητά σου χωρίς λόγο».

Σειρά δράσεων στο Αγρίνιο για την 14η Νοέμβρη, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Το Κοινωνικό Ιατρείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου δίνοντας έμφαση στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού για τον διαβήτη και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις – εκδηλώσεις:

1. Δωρεάν μέτρηση σακχάρου από το Νοσηλευτικό Προσωπικό, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, από ώρα 10:00 έως 13:00 για όλους τους πολίτες μας στον πεζόδρομο της Χαρίλαου Τρικούπη (είσοδο Δημαρχείου).

2. Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και τον Σύλλογο Διαβητικών Νομού Αιτ/νιας “Γλυκιά Οικογένεια”, μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στη ζωή μας» στην αίθουσα της Δημοτικής Λαχαναγοράς Αγρινίου την Δευτέρα 14 Νοέμβριου 2022, ώρα 17:30μ.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του κ. Κων/νου Καλαντζή, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, και του κ. Γεώργιου Αγραφιώτη, Εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου και τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι τα εξής:

• «Περι….κυκλώνοντας τον διαβήτη» – ομιλήτρια: Χριστίνα Νείλα Παιδίατρος, MD, MSc στον Σακχαρώδη Διαβήτη

• «Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 – Επιπλοκές» – ομιλητής: Απόστολος Ξυλωμένος, Ειδικός Παθολόγος, με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη,

• «Σακχαρώδης διαβήτης και Καρδιαγγειακός κίνδυνος» – ομιλητής: Δημήτριος Β. Παπασάϊκας, Ειδικός Καρδιολόγος, τ.ιατρός καρδιολόγος NHS, King’s College Hospital, Λονδίνο

Την εκδήλωση θα συντονίζει η Σοφία Ζαμπάρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Αιτ/νίας «Γλυκιά Οικογένεια»

3. Συμβολική φωταγώγηση με γαλάζιο χρώμα του κτηρίου του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην Τράπεζας Ελλάδος) την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ο Αγρινιώτης Κώστας Σταμούλης στο βάθρο των νικητών του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου – Τερμάτισε τρίτος (video) 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ