ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠάει για κλείσιμο και το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο;

Πάει για κλείσιμο και το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο;

Συνάντηση των εργαζομένων το μεσημέρι με το δήμαρχο Αγρινίου

Πάει για κλείσιμο και το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο;

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει να δουλεύουν στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο μετά την έντονη φημολογία που υπήρξε τις προηγούμενες μέρες για κλείσιμο Φαρμακείων του Οργανισμού σε πολλές περιοχές και σε σημαντικές πόλεις όπως, για παράδειγμα, η Καλαμάτα.

Η διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο δεν ισχύουν οι φήμες ως προς τα Φαρμακεία αλλά δεν γίνεται αναφορά για αναδιαρθρώσεις όπως αυτή που ισχύει ως μοναδική στην Ελλάδα περίπτωση, μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου. Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη μάλιστα είχε έρθει και σε επαφή με τους εργαζόμενους στην Αιτωλοακαρνανία, και γνωρίζει το θέμα αλλά δεν έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις ως προς το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει με την υπαγωγή, επί της ουσίας, του Αγρινίου στο Μεσολόγγι.

Οι πέντε (5) υπάλληλοι που εξυπηρετούν το σύνολο σχεδόν των συνταγογραφήσεων στη Αιτωλοακαρνανία (πάνω από 1300 τον μήνα όταν στον Μεσολόγγι γίνονται περίπου 300) έχουν γίνει δέκτες πληροφοριών ότι τα… κεντρικά από την πρωτεύουσα είναι αποφασισμένα να μην μείνει κανείς στο Αγρίνιο και γι’ αυτό προσπαθούν να αντιδράσουν.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 2 το μεσημέρι έχουν ραντεβού για να ενημερώσουν τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για όσα συμβαίνουν. «Φαίνεται ότι είναι αυτοσκοπός για κάποιους, κάτι σαν λάφυρο, να πάμε για δουλειά στο Μεσολόγγι, να κλείσει άλλη μια υπηρεσία στο Αγρίνιο. Θα πούμε στο δήμαρχο ότι στο τέλος θα μας πάρουν και το δημαρχείο!», ανέφερε στο sinidisi.gr  πηγή μέσα από την υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι στο Αγρίνιο λειτουργεί το Φαρμακείο με σημαντικά προβλήματα από την Πάτρα από όπου έρχονται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για να εξυπηρετήσουν σχεδόν το σύνολο τέτοιων ασθενών στον νομό, για ασθένειες όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδες κ.λ.π. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραλαβές και οι ασθενείς/ασφαλισμένοι δεν κατηγορούν, ασφαλώς, την Πάτρα αλλά τους υπαλλήλους στο Αγρίνιο, γιατί δεν γνωρίζουν την πηγή του προβλήματος.

Το ιστορικό

Στο ιστορικό του θέματος, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ 11 υπάλληλοι του οργανισμού στο Αγρίνιο κλήθηκαν να μεταβαίνουν για εργασία, με τα έξοδα που αυτό προϋποθέτει, στο Μεσολόγγι, αποστερώντας τις υπηρεσίες του Αγρινίου από προσωπικό που είναι απαραίτητο.

Με την απόφαση 73 του Διοικητικού Συμβουλίου του  ΕΟΠΥΥ  μετά και από έγγραφο στις 29/3/2022 της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, έπαυσε ότι ίσχυε από το 2016, όταν οριζόταν σαφώς τι ισχύει και τι πρέπει να γίνει με το Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης  Ασφαλισμένων Αιτ/νίας στο Αγρίνιο καθώς και το σημείο διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους επίσης στο Αγρίνιο. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρονταν ότι «το μόνιμο και το ΙΔΑΧ προσωπικό της ΠΕΔΙ Αιτωλοακαρνανίας χωρίς εξαίρεση τοποθετείται στην έδρα Π.Δ. στο Μεσολόγγι»!

«Το Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων Ν. Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο και το σημείο διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στο Αγρίνιο, θα στελεχώνονται από προσωπικό της ΠΕΔΙ Ν. Αιτωλοακαρνανίας που θα δηλώσει ότι επιθυμεί να συμμετέχει στην εκ περιτροπής απασχόλησή του στο Αγρίνιο, με μηνιαίο πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την οικεία Προϊσταμένη Διεύθυνσης. Θα ορίζονται, εναλλάξ ανά δεκαπενθήμερο, ένας (1) εκ των ασκούντων καθήκοντα Προϊστάμενου Τμήματος και πέντε (5) εκ των υπαλλήλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αιτωλοακαρνανίας. Η ασκούσα
καθήκοντα Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης θα μεταβαίνει στο Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων Αγρινίου, μόνο σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων της», έλεγε το έγγραφο.

Οι πέντε υπάλληλοι από το Αγρίνιο που και τώρα διεκδικούν το αυτονόητο- να μην απορροφηθούν από μια υποδεέστερη υπηρεσία δηλαδή- έκαναν έγγραφο από τον περασμένο Μάρτιο προς την υπηρεσία τους εξηγώντας ότι με την απόφαση του 2016 οι ίδιοι ως εργαζόμενοι αλλά και οι ασφαλισμένοι γλίτωναν από ταλαιπωρία κι από έξοδα, θυμίζοντας τα πληθυσμιακά δεδομένα των δύο περιοχών, το πλήθος των μονάδων υγείας (δημοσίων και ιδιωτικών) κάθε περιοχής, καθώς και την εποχή ψηφιακής μετάβασης και απλοποίησης που τα αιτήματα είναι σε όλο και αυξανόμενο βαθμό ηλεκτρονικά.

Τόνιζαν ότι το 70% των πράξεων γίνονται στο Αγρίνιο καθώς και ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι φαρμακοποιοί τους υποβάλλουν αιτήματα προς το Αγρίνιο όχι μόνο από τον Σύλλογο Τριχωνίδας αλλά και από εκείνον της υπόλοιπης Αιτωλοακαρνανίας. «Ο ΕΟΠΥΥ Αγρινίου μετατράπηκε ντε φάκτο σε ΠΕΔΙ για τον νομό και ο ΕΟΠΥΥ Μεσολογγίου σε Αποκεντρωμένο Γραφείο», ανάφεραν και ζητούσαν είτε να υπάρξει ένα ΠΕΔΙ Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο και το Αποκεντρωμένο Γραφείο στο Μεσολόγγι είτε να γίνουν 2 διαφορετικά ΠΕΔΙ με έδρες στις δύο πόλεις, ώστε να μην υποστούν βλάβη στις οικογένειές τους σε μια εποχή τέτοιας ακρίβειας στις μετακινήσεις αλλά να συνεχίσει να εξυπηρετείται το κοινό απρόσκοπτα.

Από τις 9-6- 2016, δηλαδή, προβλεπόταν η μεταφορά του κύριου μέρους του ΠΕΔΙ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, συμπαρασύροντας και τους υπαλλήλους, τον Διευθυντή να μοιράζει τον χρόνο τους ανάμεσα στις δύο πόλεις και δύο (αρ.2) υπαλλήλους μόνιμα στο Μεσολόγγι που κυκλικά θα αναλάμβαναν να παραλαμβάνουν τα αιτήματα των ασφαλισμένων και να τα διαβιβάζουν στο Αγρίνιο! Κι όμως με το έγγραφο του φετινού Μαρτίου(2022) ο ΕΟΠΥΥ αποφάσιζε, όπως αναφέρθηκε, να υποβαθμίσει το Αγρίνιο διοικητικά!

Μένει να δούμε αν θα ισχύσει η φημολογία και το Αγρίνιο σε ένα ακόμη διοίκησης θέμα θα υπαχθεί στο Μεσολόγγι πέρα από κάθε οικονομική και αυτοδιοικητική λογική.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Συμψηρής

Πάτρα: Στα Δικαστήρια η μητέρα και η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου – Ποιον μήνυσαν

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ