ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΠ. Γκινόπουλος: Επαναστατικές μέθοδοι αλλάζουν τα δεδομένα στην πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου

Π. Γκινόπουλος: Επαναστατικές μέθοδοι αλλάζουν τα δεδομένα στην πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου

Π. Γκινόπουλος: Επαναστατικές μέθοδοι αλλάζουν τα δεδομένα στην πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου

Το σημαντικό και πάντα επίκαιρο θέμα «Πρόγνωση – Πρόληψη – Πρώιμη διάγνωση» θα απασχολήσει τις εργασίες της ημερίδας που διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ογκολογίας ( ΕΕΠΟ) και ο Δήμος Πηνειού με ομιλητή τον παθολόγο – ογκολόγο και πρόεδρο της Εταιρείας Παναγιώτη Γκινόπουλο, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα στο Κουρβισάνειο Ίδρυμα της Γαστούνης Ηλείας και αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού, μεταξύ άλλων, για τα νεότερα δεδομένα πάνω σε επιστημονικά μοντέλα πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου, επαναστατικού χαρακτήρα.

Απαντώντας σε ερώτημα της «Συνείδησης» για τις μεθόδους και τα «εργαλεία» που παρέχει σήμερα η Επιστήμη στο επίπεδο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης αλλά και της πρόγνωσης της ασθένειας, ο κ. Γκινόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το κομβικό σημείο της εκδήλωσης και αυτό θα επιχειρήσω να αναπτύξω στην ομιλία μου. Επίσης, πρόκειται να ανακοινώσω τα νεότερα επιτεύγματα της τεχνολογίας και ιατρικής επιστήμης που η εφαρμογή τους στην πράξη θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση στο μέσο όρο της επιβίωσης αλλά και σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής του ογκολογικού ασθενή». Σε ένα επόμενο επίπεδο, όπως πρόσθεσε ο ογκολόγος – παθολόγος θα επιτυγχάνεται το άτομο να μην παθαίνει ποτέ καρκίνο ή, εφόσον νοσήσει, η υπάρχουσα ιατρική πρακτική να τον οδηγεί στην πλήρη ίαση.

Μήπως όμως, πρόκειται για μεθόδους με δυσκολίες στην εφαρμογή τους, ενδεχομένως επώδυνες για τον ασθενή, που θα συνεπάγονται και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τις οικονομίες των κρατών, ιδίως της Ελλάδας που βιώνει μια παρατεταμένη κρίση; «Το ακριβώς αντίθετο» απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Γκινόπουλος και εξήγησε: «Η εφαρμογή της πρόληψης, πρόγνωσης, πρώιμης διάγνωσης, θα φέρει σοβαρότατη μείωση των οικονομικών πόρων που διατίθενται σήμερα για την Υγεία παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα που το έχει επιτακτική ανάγκη σήμερα».

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο η αξιοποίηση των νέων επιστημονικών δυνατοτήτων θα έρθει αντιμέτωπη με την έλλειψη πολιτικής βούλησης, ο παθολόγος – ογκολόγος διαπίστωσε ότι η πολιτική βούληση είναι υπαρκτή αλλά δεν αρκεί εφόσον δεν τοποθετηθεί «το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση».

Αγρίνιο: Φωτιά στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr