ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΟυκρανία: Ευρήματα ιατροδικαστών «δείχνουν» απάνθρωπα εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Ευρήματα ιατροδικαστών «δείχνουν» απάνθρωπα εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Ευρήματα ιατροδικαστών «δείχνουν» απάνθρωπα εγκλήματα πολέμου

Οι ιατροδικαστές στην Ουκρανία που διενεργούν νεκροψίες σε πτώματα από ομαδικούς τάφους βόρεια του Κιέβου λένε ότι βρήκαν ενδείξεις ότι ορισμένες γυναίκες βιάστηκαν πριν σκοτωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και  οι πληροφορίες για εγκλήματα πολέμου αυξάνουν.

«Έχουμε ήδη μερικές περιπτώσεις που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν βιαστεί προτού εκτελεστούν μέχρι θανάτου», δήλωσε ο Vladyslav Perovskyi, Ουκρανός ιατροδικαστής, ο οποίος μαζί με μια ομάδα ιατροδικαστών έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αυτοψίες σε κατοίκους από τη Μπούχα, το Ιρπίν και την Μποροντιάνκα που πέθαναν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ρωσικής κατοχής της περιοχής.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς οι συνάδελφοί μου εξακολουθούν να συλλέγουν τα στοιχεία και έχουμε ακόμη εκατοντάδες πτώματα να εξετάσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με τη Guardian.

Σοκάρουν τα ευρήματα

Η ομάδα του Perovskyi εξετάζει περίπου 15 πτώματα την ημέρα, πολλά από τα οποία είναι ακρωτηριασμένα. «Υπάρχουν πολλά καμένα σώματα και βαριά παραμορφωμένα σώματα που είναι απλά αδύνατο να αναγνωριστούν» είπε και συμπλήρωσε ότι «το πρόσωπο μπορεί να είναι κομματιασμένο (…) μερικές φορές δεν υπάρχει καθόλου κεφάλι».

Ανέφερε επίσης ότι τα σώματα ορισμένων γυναικών που είχαν εξετάσει έδειχναν σημάδια πως τα θύματα είχαν σκοτωθεί από αυτόματα όπλα, με πάνω από έξι τραύματα από σφαίρες στην πλάτη τους.

Ο Oleh Tkalenko, ανώτερος εισαγγελέας για την περιοχή του Κιέβου, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες των υποτιθέμενων βιασμών είχαν διαβιβαστεί στο γραφείο του, το οποίο ερευνά τις συνθήκες -όπως οι τοποθεσίες και οι ηλικίες των θυμάτων.

«Οι υποθέσεις βιασμών είναι ένα πολύ λεπτό και ευαίσθητο θέμα», δήλωσε ο Tkalenko, προσθέτοντας ότι «οι ιατροδικαστές έχουν συγκεκριμένο καθήκον να ελέγχουν τα γεννητικά όργανα των γυναικών θυμάτων και να αναζητούν σημάδια βιασμού».

Ένας ξένος ιατροδικαστής που εργάζεται βόρεια του Κιέβου και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι ορισμένα πτώματα «είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν είναι εύκολο να βρεθούν σημάδια βιασμών και σεξουαλικών κακοποιήσεων. Αλλά συλλέγουμε στοιχεία σε μερικές περιπτώσεις γυναικών που πιστεύουμε ότι είχαν βιαστεί πριν δολοφονηθούν».

Οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από πόλεις και προάστια γύρω από την πρωτεύουσα, δεκάδες γυναίκες έχουν μιλήσει στην αστυνομία, στα μέσα ενημέρωσης και σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις φρικαλεότητες που λένε ότι υπέστησαν από Ρώσους στρατιώτες. Οι ερευνητές έχουν ακούσει μαρτυρίες για ομαδικούς βιασμούς, επιθέσεις που έλαβαν χώρα υπό την απειλή όπλων και βιασμούς που διαπράχθηκαν μπροστά στα μάτια παιδιών.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας έχει καταγράψει επίσημα τις περιπτώσεις 25 γυναικών που κρατούνταν σε ένα υπόγειο και βιάζονταν συστηματικά στην Μπούχα. Οι Αρχές προειδοποίησαν ότι οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι η «κορυφή του παγόβουνου» και κατηγόρησαν τα ρωσικά στρατεύματα ότι χρησιμοποιούν τον βιασμό ως μέσο πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι εκατοντάδες γυναίκες έχουν βιαστεί από Ρώσους στρατιώτες. Οι ουκρανικές Αρχές, πάντως, αρνήθηκαν να δώσουν ακριβείς αριθμούς ή λεπτομέρειες σχετικά με το πού έγιναν οι βιασμοί ή τις ηλικίες των θυμάτων.

Από πλευράς της, η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου, ακόμη και όταν έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για το αντίθετο.

«Διστάζουν να καταγγείλουν τις πράξεις στην αστυνομία»

Ο εισαγγελέας Tkalenko δήλωσε επίσης ότι οι γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν στην αστυνομία πράξεις σεξουαλικής βίας, επειδή πιστεύουν ότι οι δράστες δεν θα συλληφθούν. Αντ’ αυτού, απευθύνονταν σε ψυχολόγους και γιατρούς για βοήθεια.

«Οι ψυχολόγοι συνεργάζονται με τα θύματα βιασμού και στη συνέχεια με τους ντετέκτιβ», δήλωσε. «Οι γυναίκες είναι πολύ επιφυλακτικές και οι πληροφορίες για τις υποθέσεις βιασμού είναι πιο κλειστές».

Πολλά από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι Ουκρανοί εισαγγελείς θα διαβιβαστούν σύντομα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία.

Ένας εθελοντής που ταξίδεψε σε απελευθερωμένες περιοχές βόρεια του Κιέβου την 1η Απριλίου για να βοηθήσει στην εκκένωση των κατοίκων δήλωσε ότι συνάντησε τρεις γυμνές γυναίκες που βγήκαν από σπίτια και υπόγεια. Η μία είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, είπε. Όπως υποστήριξε επίσης, ήταν επίσης μάρτυρας άλλων περίπου 10 γυναικών που έδωσαν καταθέσεις στην αστυνομία ότι είχαν πέσει θύματα βιασμού.

«Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι τα θύματα βιασμού αρχικά θέλουν να πουν την ιστορία τους, αλλά στη συνέχεια φεύγουν και δεν είναι παρά μήνες αργότερα που επιστρέφουν για να μιλήσουν», πρόσθεσε.

Πηγή: ethnos.gr

Μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία όργανα γυναίκας που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων- Υπέρτατη πράξη προσφοράς

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →