ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΌταν η βυθισμένη ναυαρχίδα «Μόσκβα» έκανε πολιτική (και) στην Λευκάδα

Όταν η βυθισμένη ναυαρχίδα «Μόσκβα» έκανε πολιτική (και) στην Λευκάδα

Όταν η βυθισμένη ναυαρχίδα «Μόσκβα» έκανε πολιτική (και) στην Λευκάδα

Το ρωσικό καταδρομικό «Μόσκβα», το «καμάρι της Μαύρης Θάλασσας», αναπαύεται πλέον στον βυθό ανοιχτά της Οδησσού, αφού οι Ρώσοι παραδέχτηκαν ότι «κατά την ρυμούλκησή του» βυθίστηκε. Πλέον κανείς δεν φαίνεται να αμφισβητεί ότι δέχτηκε επίθεση από ουκρανικούς επίγειους αντιπλοϊκούς πυραύλους «Neptune». Ήδη τα απόνερα του γεγονότος είναι τεράστια και ίσως σημάνουν μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου.

Όμως τι ενδιαφέρει άμεσα την περιοχή μας ένα τέτοιο γεγονός; Με δεδομένο ότι το Αγρίνιο και μεγάλο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας δουλεύει και ζει μαζί με την Λευκάδα, ειδικά τα καλοκαίρια, έχει τεράστιο ενδιαφέρον ο λόγος για τον οποίο το «Μόσκβα» είχε βρεθεί στην Λευκάδα το 2014!

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά», που πραγματοποιήθηκαν τότε- και προετοιμαζόταν από το 2012- μια ομάδα με εκπροσώπους των ΜΜΕ του νησιού είχε επισκεφτεί το «Moskva» με τη συνοδεία του Ηλία Κοντογιώργη, εντεταλμένου υπεύθυνου τύπου του Δήμου Λευκάδας. Οι τοπικοί δημοσιογράφοι είχαν ξεναγηθεί γιατί το γεγονός δεν ήταν μια απλή επίσκεψη αλλά όπως γράφτηκε και πρόσφατα σε λευκαδίτικα ΜΜΕ ήταν μια «επίθεση φιλίας» που εκείνη την εποχή έγινε μεθοδικά και με στόχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την εποχή στην Λευκάδα διαφημίζονταν το γεγονός πως το «Μοσκβα» δεν είχε μετάσχει σε πολεμικές επιθετικές επιχειρήσεις, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα ενεπλάκη ενεργά στον πόλεμο στην Συρία.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα aromalefkadas.gr το καταδρομικό Moskva ήταν ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. Στο νησί το πλοίο βρέθηκε σαν πρεσβευτής «διπλωματικής αποστολής» στις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στα πλαίσια της «Ρώσικης Εβδομάδας στα Ιόνια Νησιά», που είχε καθιερωθεί το 2012, ανοιχτά του Κάστρου.

Τα δελτία Τύπου της εποχής ανέφεραν ότι η «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά είχε σκοπό την διμερή πολιτιστική ανταλλαγή, στην ανάπτυξη της λαϊκής διπλωματίας, στην ενδυνάμωση των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας». Δυο χρόνια μετά τοποθετήθηκε στο πάρκο της παραλίας η προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ, με τους Ρώσους να την φιλοτεχνούν και να επιλέγουν και το μέρος που τοποθετήθηκε! Και τους Έλληνες να το δέχονται γιατί έτσι ήταν η τάση της εποχής, όχι μόνο στην Λευκάδα.

Μόσκβα Λευκάδα πολιτική

Από την ρωσική πλευρά οργανωτές ήταν η Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδος και η Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ στην πόλη της Μόσχας με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα(με τις γνωστές ανακοινώσεις αυτές τις μέρες…) και του Επίτιμου προξένου της Ρώσικης Ομοσπονδίας στα Ιόνια. Η προτομή του Ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ, τοποθετήθηκε το 2016 από τους Ρώσους στο πάρκο του Λιμενικού, 300 μέτρα από το Πάρκο των Ποιητών, σχεδόν δίπλα στο Ηρώο της πόλης, όπως έγινε στην Ζάκυνθο και την Κέρκυρα όπου ανεγέρθη και Εκκλησία, με τους ανάλογους συνειρμούς . Στην Κεφαλονιά φτιάχτηκε κάτι σαν ηρώο ελληνορωσικής φιλίας. Όπως έχει αναφερθεί ήδη η όλη διαδικασία προετοιμαζόταν επί τέσσερα χρόνια και έκτοτε τα αποτελέσματα αγνοούνται.

Ποιος ήταν ο Ουσακώφ; Αυτός που μαζί με τον Τουρκικό στόλο είχε καταλάβει τα Επτάνησα ώστε να εκδιώξει τους… άθεους Γάλλους (λεγόταν έτσι και από τον ελληνικό πληθυσμό γιατί είχαν Σύνταγμα!) και να επαναφέρει ένα οπισθοδρομικό καθεστώς υπό την εποπτείας της Πύλης! Αν κάτι πρέπει να του πιστωθεί είναι ότι στην Κέρκυρα είχε σταματήσει το πλιάτσικο και την γενοκτονία που είχαν ξεκινήσει άμεσα οι Τουρκαλβανοί που ήταν πλήρωμα στα τουρκικά συμμαχικά του πλοία, με τους οποία «απελευθέρωνε» τα Επτάνησα.

Η «απελευθέρωση» (κάτι θυμίζει αυτό…) ολοκληρώθηκε το 1799, η Ιστορία διασκευάστηκε καταλλήλως κι έμειναν τα μνημεία στα Επτάνησα που μπήκαν την προηγούμενη δεκαετία, τότε που οι Έλληνες αναζητούσαν εναγωνίως δήθεν προαιώνιους φίλους.

Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, είναι πως δεν θα ξαναδούμε το «Μοσκβα» σε αντίστοιχες εκδηλώσεις «πολιτισμού και αυτογνωσίας» στο μέλλον…

Τα κλειστά και τα ανοιχτά μαγαζιά αύριο, Κυριακή των Βαΐων

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →