ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΌταν τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από το μεταναστευτικό

Όταν τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από το μεταναστευτικό

Όταν τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από το μεταναστευτικό

Η στήλη αρέσκεται συχνά στο να υπογραμμίζει πράγματα που περνάνε στα ψιλά της επικαιρότητας, όπως λέει το κλισέ.  Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ομάδα Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης της Ελλάδας, ΜιχαληςΧρυσοχοϊδης και Νότης Μηταράκης και από πλευράς ΕΕ, εκτός από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινά, η Επίτροπος Μετανάστευσης ΊλβαΓιόχανσον καθώς και εκπρόσωποι της Frontex. Εκεί έχουν τεράστιο ενδιαφέρον τα όσα είπε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης ΊλβαΓιόχανσον.

Πριν διαβάσετε τα όσα είπε η Επίτροπος Μετανάστευσης θυμηθείτε πως συγχαρητήρια εισέπραξε η Ελλάδα για την επιτυχημένη φύλαξη των συνόρων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στον Έβρο.

Αναλύοντας λοιπόν την κατανομή των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα η Επίτροπος επεσήμανε ότι από τα άμεσα διαθέσιμα 350 ευρώ:

  • 100 εκ. προορίζονται για δυνατότητες υποδοχής στην ενδοχώρα, ενοικίαση διαμερισμάτων, στέγασης γενικότερα, επίδομα στους μετανάστες και πρόσφυγες.
  • 100 εκ. για υποστήριξη καταυλισμών στην ενδοχώρα.
  • 25 εκ. για τη συνέχεια στοχευμένης στήριξης για οικογένειες και παιδιά στο Καρά Τεπέ (διαχείριση: Υπάτη Αρμοστεία)
  • 35 εκ. για υποστήριξη προσωρινής στέγασης για ευάλωτους.

Eπιπλέον 350 εκ. ευρώ προορίζονται για:

  • Ολοκλήρωση 5 νέων χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης σε νησιά εντός του έτους για κατάλληλες δυνατότητες υποδοχής βάσει προτύπων
  • 10 εκ. για επιστροφές και επανένταξη
  • 50 εκ. για έξοδα όπως μεταφορές, τρόφιμα κ.λπ.
  • 50 εκ. για σύνορα και θεωρήσεις διαβατηρίων
  • 10 εκ. για αναβάθμιση FRONTEX
  • 10 εκ. ευρώ στην EASO για αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως ελάχιστο μέρος των χρημάτων προορίζεται για την φύλαξη των συνόρων, επιστροφές και επανένταξη των μεταναστών στις χώρες τους. Το μεγαλύτερο  μέρος των χρημάτων πηγαίνει για νέες δομές φιλοξενίας… Δηλαδή για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, που δημιουργεί αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κίνητρα σε όσους σκέπτονται να έρθουν στην Ευρώπη να μην κάνουν δεύτερες σκέψεις. Για τα ευρωπαϊκά (ελληνικά) σύνορα και την προστασία τους ψίχουλα…  Όταν δίνονται μόνο στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ 25εκατ. ευρώ και μόλις 10 εκατ. για τις επιστροφές και άλλα τόσα για την ενίσχυση της Frontex, τι διαφορετική αποτίμηση να κάνεις; Και αυτή η στάση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται ταυτόχρονα με την άρνηση της πλειονότητας των χωρών να τους επιμεριστούν αναλογικά τα βάρη του μεταναστευτικού… Γι’ αυτό ακριβώς έρχεται και ο πακτωλός των εκατομμυρίων για νέες δομές.

Και ας έρθουμε λίγο και στην στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Πέρασε και αυτό στα ψιλά της επικαιρότητας λόγω κορονοϊού, αλλά ευτυχώς μας το αποκάλυψε η επίτροπος ΊλβαΓιόχανσον. Η κυβέρνηση λοιπόν δεσμεύτηκε να επιτρέψει στους ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα από την 1η Μαρτίου και έπειτα να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου, την οποία είχε αναστείλει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για έναν μήνα. Ξαφνικά δηλαδή οι «εισβολείς» που χρησιμοποιήθηκαν και με την θέλησή τους από τον Ερντογάν, για να εκβιαστεί η Ευρώπη, γίνονται πάλι οι «κατατρεγμένοι» που θα τους δοθεί άσυλο…

Κάπως έτσι και η προσπάθεια του Στρατού και της Αστυνομίας να διαφυλάξουν τα σύνορα στον Έβρο πάει στράφι, αφού τώρα είναι πια ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες αυτές χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά για επικοινωνιακούς περισσότερο λόγους. Η πολιτική επί του θέματος παραμένει η ίδια: «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»…

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Ασύλληπτο: 1,25 δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή μείωση μισθού λόγω κορωνοϊού!

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr